НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.08.2018)

ИМА 10 СВОБОДНИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛНОСТ “МЕДИЦИНСКА СЕСТРА” В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”
Софийският университет “Св. Климент Охридски” обяви 10 свободни места за студенти редовно обучение в специалност „Медицинска сестра“. 10 свободни места в редовна форма на обучение има и за специалност „Медицинска физика“. Незаети остават общо 850 места държавна поръчка в редовна и задочна форма в редица специалности, както и 19 места за обучение срещу заплащане. За тях университетът обявява допълнителен прием, както и за платената форма на обучение в специалност „Фармация“.
Желаещите да се възползват от възможността трябва да подадат своите документи от 10 до 14 септември 2018 г. Класирането ще бъде обявено на 18 септември 2018 г., а записването на новоприетите студенти ще бъде на 19, 20 и 21 септември 2018 г.

ИЗПЛАТИХА ЗАПЛАТИТЕ В МБАЛ “ХРИСТО БОТЕВ” – ВРАЦА
Изплатиха заплатите за юни на лекари и медицински сестри в МБАЛ „Христо Ботев“, но въпреки това в най-голямото лечебно заведение се стягат за протести, съобщи Zdrave.net като се позовава на БНР.
На 22 август са били преведени по банковите карти на персонала сумите, които болницата им дължи за шестия месец на годината. Информацията потвърди изпълнителният директор Евгени Любенов, който оправда закъснението с многото запори на сметките на заведението. „С малко забавяне, но парите вече са по картите на хората. Надявам се, че ще се успокоят и няма да се поддават на изкуствено създаденото напрежение. Целта ми е болницата да работи нормално и без напрежение, но очевидно това не се харесва на някого“, коментира шефът на болницата.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ В ПЛОВДИВ ИЗДИРВАТ ДЕЦА БЕЗ ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ МОРБИЛИ

Здравните власти в Пловдив и областта издирват деца, които все още не са имунизирани срещу морбили, известни още като дребна шарка, информира Zdrave.net, позовавайки се на в.„Марица“. Мерките се предприемат след информациите за рекордни нива на заболелите в Европа, които надхвърлиха 41 000 души.
Световната здравна организация (СЗО) призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса. Министерството на здравеопазването вече изпрати инструкции до компетентните органи за ваксинирането на малчуганите.
В Пловдив и областта около 95 % от децата вече са имунизирани срещу дребна шарка. Това е основната причина през тази година в региона да няма нито един случай на заболели от морбили, според данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

ЗАТЯГАТ КОНТРОЛА ПРИ ИЗПИСВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ
Нови нормативни промени, които целят подобряване на контрола при изписването на медикаменти за онкоболни, предлага Здравното министерство. Промените са в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти и са публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане, информира Zdrave.net. Според промените, ако дадени лекарства за лечение на рак се заплащат от НЗОК извън цената на клиничните пътеки или амбулаторните процедури, то те могат да бъдат предписани и приложени само след взето решение за провеждане на такова лечение от обща клинична онкологична комисия или клинична комисия по хематология. Медикаментите за лечение на злокачествени солидни тумори при възрастни се предписват от лекуващия лекар след решение на клиничната онкологична комисия по химиотерапия, гласят още измененията. Комисията се състои най-малко от трима лекари с призната специалност „Медицинска онкология“, които работят в лечебното заведение и се определя със заповед на ръководителя на лечебното заведение.

ОЧАКВАТ ОЩЕ ТЕКСТОВЕ ЗА КОНКУРСА ЗА ПЕСЕН, ПОСВЕТЕН НА ХОРАТА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Осем текста за песен на тема „Продължаваме”са получени за конкурса на УСБАЛО от едноименната кампания. Тя се провежда с безвъзмездните усилия на десетки български творци. Целта на кампанията е да превърне част от УСБАЛО в център за арт терапия и да даде емоционална и психологическа подкрепа на пациентите и техните близки в пътя им за преодоляване на онкологичните заболявания, информира Clinica.bg. Кампанията започна в края на май с откриването на изложба с над 300 картини на близо 40 български художници в лечебното заведение. Успоредно с това бе обявен и конкурс за текст за песен на тема „Продължаваме”. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята напълно безвъзмездно от Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични заболявания.
Текстове могат да се изпращат до 1 септември 2018 г. на имейл prodyljavame@gmail.com.

БЧК СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ “ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ”
За 14-ти път Българският Червен кръст стартира национална благотворителна кампания за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи, съобщиха от пресцентъра на БЧК. Инициативата е под надслов „Заедно можем повече” Целта е да се заостри общественото внимание към проблема с пътния травматизъм и да се наберат финансови средства, с които да се помогне за лечението и възстановяването на деца, жертви на войната по пътищата.
Желаещите да дарят средства могат да го направят от 20 август до 20 септември 2018 г. със SMS съобщение на стойност 1 лев на кратък номер 1255.
От 2005 г. досега Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия към БЧК е подкрепил в труден момент 664 деца.

ЗАПОЧНА ТРЕТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ ДИАБЕТЕН ЛАГЕР КРАЙ ВАРНА
Стартира третият Национален детски диабетен лагер в СОК „Камчия”, организиран от  асоциация „Докосни дъгата” с подкрепата на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и УМБАЛ „Св. Марина”, съобщиха от МУ-Варна. Лагерът е за около 70 деца и младежи със захарен диабет, за които в следващите дни ще се грижи екип от лекари, психолози, педагози и родители.
Детският лагер официално бе открит от изпълнителния директор на университетската болница „Св. Марина” проф. д-р Валентин Игнатов, помощник-ректора на МУ-Варна инж. Деян Грънчаров, главния оперативен директор на СОК “Камчия” Лазар Стоянов, Анелия Синабова – представител на Министерство на младежта и спорта и др.
В първия Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет в България към УМБАЛ “Св. Марина” се лекуват деца от 0 до 18-годишна възраст. Благодарение на центъра децата се наблюдават от разстояние от лекарите от екипа на проф. д-р Виолета Йотова, което намалява престоя им в болницата.

ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ С ПРОБЛЕМНИЯ ВАЛСАРТАН ОСТАНАХА БЕЗ ПРАВО ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЗА ЕС
Китайските фармацевтични компании Zhejiang Tianyu и Zhejiang Huahai вече нямат право да произвеждат активното вещество валсартан за лекарства в страните от ЕС след прекратяването на техните разрешителни да снабдяват Европа с валсартан. За това информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Наскоро от ЕМА съобщиха, че във валсартана на тези компании е открит N-нитрозодиметиламин – веществото се смята за вероятен причинител на рак при човека на базата на резултати от лабораторни тестове.