НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.07.2018)

НЗОК ЩЕ ВЪВЕДЕ НОВИ ПРАВИЛА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА МЕДИКАМЕНТИТЕ

“Въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е един от механизмите, които ще доведат до намаляването на разходите на здравния фонд”, изтъкна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. по време дебат “Прозрачност и здравеопазване”, организиран по повод създаването на първия у нас “Индекс на болниците”.

Дебатът бе организиран от “Галъп интернешънъл” и Clinica.bg и се  проведе на 23 юли 2018 г. в Института по социология “Иван Хаджийски” в София.

Д-р Дечев ще предложи при няколко ефективни алтернативи за лечение, НЗОК да покрива най-евтината, а ако пациентът си избере по-скъп медикамент ще трябва да доплати разликата. Тази философия на плащане на медикаментите от страна на фонда вече е факт при лекарства за извънболнична помощ, но не се прилага при медикаментите за болничната помощ – например при лекарствата за лечение на онкоболни. Точно поради тази причина нерядко разликата в себестойността на терапията на пациенти с едно и също заболяване в различните болници варира в пъти.

В дебата участие взеха зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, националният омбудсман Мая Манолова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров,  Председателят на Националната комисия по качество на БАПЗГ г-жа Петя Недкова, председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков и др.

 

Зам.-здравният министър Бойко Пенков: ВЕРОЯТНИЯТ ДЕФИЦИТ НА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ЛЕКАРСТВА ЩЕ БЪДЕ ОКОЛО 40 МЛН. ЛЕВА

На края на годината, смятайки всички възможни приходи, които би могло да има, според мен няма да бъдат покрити 40 млн. лева от разходите за лекарства на НЗОК, не повече. Това каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след дебата на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на новия „Индекс на болниците“.

„Това е моето чисто експертно мнение“, поясни д-р Пенков. Той добави, че до края на годината ще стартира официално електронният търг за лекарства. „Ефектът, който се очаква, е намаляване на разходите на болниците за лекарства с около 15%, като той ще се прояви на втората година от провеждането на електронния търг”, обясни зам.-министърът.

 

МЗ КУПУВА АПАРАТИ ЗА РАНЕН СКРИНИИНГ НА ДАРЕНАТА КРЪВ
Министерството на здравеопазването ще купува специални апарати за ранен скрининг на хепатит. Средствата са от еврофондовете, а новото оборудване е предназначено за българските трансфузионни центрове, които ще могат да проверяват дарената кръв за хепатит В и С на ранен етап. Това съобщи председателят на Комисияла по здравеопазването в НС д-р Даниела Дариткова в Смолян, която откри местната кампания за безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C, информира Clinica.bg, позовавайки се на Smolyandnes.com.

“Доброто лечение също гарантира елиминация на заболяването. Поради тези причини имаме добри резултати и добри данни от НЗОК за повече от 3000 излекувани пациенти, за които здравната каса плаща лечението на хепатит С и В. Най-важното е обаче там, където можем да правим превенция с ваксинации, да я използваме активно”, изтъкна още д-р Дариткова. Тя обясни, че в България задължителната имунизация за хепатит В е от 1992 г., затова и случаите на този вид хепатит са драстично намалели.

 

Председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев: НУЖНО Е ВНИМАТЕЛНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ, ЗА ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ПОГРЕШНИ РЕШЕНИЯ
“Когато говорим за нов модел в здравеопазването, е важно да си дадем сметка, че основната промяна, която търсим трябва да бъде в посока той да генерира възможност за достатъчно финанси в системата. Известно е, че сегашният модел генерира дефицит, поради което имаме значително доплащане на медицинските услуги. Следователно, трябва да се стремим към изграждането на  система, която гарантира събирането на достатъчно финансови средства от здравите работещи, за да може тези пари да се използват, когато хората се разболеят”.  Така председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев коментира идеите за промени в здравноосигурителния модел, които се коментират оживено в публичното пространство след избора на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК и уверението на здравния министър Кирил Ананиев, че още в началото на есента ще представи за обществено обсъждане два варианта за нов модел на функциониране на системата, информира Redmedia.bg.

По думите на д-р Хасърджиев е възможно да се въведат осигурителни дружества – фондове, каквито са препоръките на Европейската комисия и Световната банка.

Той сподели притеснението си от това, че много се говори за застраховане и заяви, че промените трябва да бъдат много внимателно обсъдени, за да не се стигне до погрешни решения.

 

БСП предлага: ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Държавните и общинските лечебни заведения да не бъдат регистрирани по Търговския закон, а по Закона за лечебните заведения и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договор само с тях, предлага Българската социалистическа партия (БСП). Това е залегнало в Проекта “Визия за България”, чиито основни акценти бяха огласени от председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на БСП, което се проведе на 21 юли 2018 г. в зала 3 на Националния дворец на културата. “Частните болници, които биха искали да сключат  договор с НЗОК, също трябва да се регистрират по  Закона за лечебните заведения”, уточни лидерът на БСП. Тя добави, че частните лечебни заведения, регистрирани по Търговския закон могат да регистрират търговски печалби и биха могли да развият здравно застраховане и други модели на допълнително здравно осигуряване.

В предлаганата концепция е залегнало да се промени системата на акредитация на лечебните заведения на базата на ревизия и модернизация на медицинските стандарти. За работещите в системата се предлага въведе нов подход в обучението и управлението на човешките ресурси с цел да се гарантира кадрово обезпечаване на системата на здравеопазване. За целта е необходимо да се приеме Наредба за формиране на работните заплати  в държавните лечебни заведения, гарантираща достойни базови заплати на ангажираните в системата, смятат експертите. Според тях  е нужно и да се направи реално остойностяване на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи на база резултати, качество, квалификация и опит. Експертите предлагат още безплатното обучение в здравеопазването да се замени с държавна субсидия за обучение и/или специализация с ангажимент за работа минимум 5 г. в държавно лечебно заведение.