НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.05.2018)

Председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на дискусия
при националния омбудсман: НУЖНО Е ДА СЕ ПРИЕМЕ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
“Медицинските сестри намаляват всеки ден. През годините бяха направени груби грешки, които рефлектираха върху съсловието. От 20 години предупреждаваме какво ще стане, ако не се вземат мерки. В крайна сметка от  55 000 медицинските сестри през 1993 г. днес те наброяват 25 715, от които 3500 са в пенсионна възраст”, алармира за пореден път председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на обществена дискусия, организирана от националния омбудсман Мая Манолова. Форумът се проведе на 23.05.2018 г. в конферентната зала на институцията.
“Медицински сестри не искат да работят за минимална работна заплата от 510 лева, затова продължават да заминават в чужбина. Там са далеч по-добре платени, трудът им е ценен и се радват на голямо уважение”, изтъкна Милка Василева и допълни, че България е единствената страна в ЕС, в която лекарите са повече от медицинските сестри. Затова са нужни спешни мерки за спасяване на съсловието, които могат да се случат с политически консенсус и приемане на Национална стратегия за професионалистите по здравни грижи.
“От 20 години говорим едно и също. 20 министри се смениха и нищо не се е променило”, изтъкна от своя страна проф. Станка Маркова, почетен председател на БАПЗГ и главен редактор на сп. “Здравни грижи”.  Тя изказа несъгласието си, че лечебните заведения у нас са регистрирани като търговски дружества, а в същото време трудът на медиците все още не е остойностен.
В дискусията участие взеха и парламентарният секретар на БАПЗГ Мария Балевска и председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ Петя Недкова.   Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев настоя за остойностяване на медицинския труд, електронизация на търговете за лекарства и медицински изделия и въвеждане на електронна здравна карта, преработване на медицинските стандарти на Националната здравна карта, която трябва да се съгласува със съсловните организации.
Националният омбудсман Мая Манолова изтъкна, че са се увеличили жалбите на гражданите от проблеми в здравеопазната система. Тя призова държавата да субсидира не само болниците в Ловеч и Враца, но и другите болници  в тежко финансово положение. Обмудсманът настоява НЗОК да заплати на лечебните заведения извършената надлимитна медицинска дейност в размер на 150 млн. лв., както и да отпаднат лимитите на НЗОК. За да се случи това обаче е нужно системата да се реформира. В противен случай няма да има ефект от новата методика за финансирането на лечебните заведения, изготвена от МЗ.
“Ще обобщя с моите сътрудници всички предложения и ще ги представя в Министерство на здравеопазването”,  обясни Мая Манолова.

Българският лекарски съюз:
НЕИЗУМИНИЗИРАНИТЕ ДЕЦА СА ДЕЦА В РИСК
Неимунизираното дете трябва да бъде дефинирано като „дете в риск“ по смисъла на Закона за закрила на детето. Също така е необходимо ясно да бъде дефинирана отговорността на родителите в случаите на отказ от имунизация. Това са част от предложенията на Българския лекарски съюз, изложени в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Redmedia.bg.
В писмото на БЛС се настоява за промени в действащата Наредба 15 от 2005 г. на Министерството на здравеопазването за имунизациите.

“В последните няколко години се натрупаха множество казуси във връзка с активен отказ на родителите от имунизация и с неявяване за ваксинация. Въпреки активните усилия на общопрактикуващите лекари за издирване на подлежащите на имунизация, много родители по различни причини не се отзовават на поканите на личните лекари и не се явяват за извършване на задължителните имунизации.

Въпреки предвидената в Закона за здравето санкция за подобно поведение, единични са случаите на наложени парични глоби на родителите на деца с пропуснати имунизации. Заложеният механизъм на контрол е неработещ, което допълнително стимулира антиваксиналнните тенденции. По сега действащата нормативна уредба ОПЛ не разполагат с никакви механизми, с които да ангажират по-активно родителите с ваксинациите на техните деца. Няма регламентиран ред, по който ОПЛ да получи съдействие от страна на структурите, отговорни за контрола  на дейностите по имунопрофилактика”, се казва в писмото.

 

НЗОК ОТЧЕТЕ РЪСТ НА ПРИХОДИТЕ И ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ПРЕГЛЕДИ ПРИ СПЕЦИАЛИСТ

На свое заседание, проведено днес, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие отчет за текущото изпълнение към 31 март на бюджета на НЗОК за 2018 г., информира Zdrave.net. Оттам отчетоха, че в сравнение със същия период на миналата година през първото тримесечие на тази година фондът е заплатил повече пари за болнична помощ и лекарства и по-малко – за прегледи при специалист, за дентално лечение и за медицински изделия.

Общият размер на получените в НЗОК приходи и трансфери към 31.03.2018 г. възлиза на 958 780,3 хил. лв., което представлява 24,8 % спрямо заложените в Закона за бюджета на НЗОК  за 2018 г. средства в размер на 3 859 978 хил. лв. Спрямо същия период на 2017 г. се отчита ръст от 11,6%.
За здравноосигурителни плащания са изплатени 976 124 хил. лв. или 26,7% от заложените със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средства в размер на 3 662 060,7 хил.лв. Спрямо същия период на 2017 г. се отчита ръст от 5%.

За първична извънболнична медицинска помощ касата е заплатила  48 377,7 хил. лв. или 23,3% от бюджетните средства, които са в размер на 207 200 хил. лв. Спрямо същия период на 2017 г. се отчита ръст от 3,4%.  За специализирана извънболнична медицинска помощ трансферите са в размер на 35 720,9 хил. лв. или 16,1% от бюджетните средства, които са в размер на 222 300 хил. лв. Спрямо същия период на 2017 г. се отчита намаление от 24,4%. 

 

КАБИНЕТЪТ ОТПУСНА НАД 2 МЛН. ЛЕВА ЗАЕМ НА БОЛНИЦИТЕ В ЛОВЕЧ И ВРАЦА
Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч в размер до 2 223 113 лв., информира Zdrave.net.

Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. От там допълват, че решението съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ.

Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Борисов коментира темата, като отново заяви, че Министерство на здравеопазването трябва да осъществява своите реформи, но без те да са за сметка на работещите в системата.

 

НУЖНИ СА НОВИ РЕГЛАМЕНТИ ЗА ЗДРАВНА ПРОФИЛАКТИКА
Профилактичните прегледи, заплащани от работодателите, да не се дублират с тези, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Това поискаха представители на бизнеса в писмо до здравния министър Кирил Ананиев, информира Clinica.bg.
От Асоциацията на организациите на българските работодатели предлагат и нормативни промени, които да доближат българските закони до европейската практика по отношение на профилактиката на работещите. Според тях е необходимо ясно да се разграничат профилактичните дейности, финансирани от НЗОК с тези, заплащани от работодателя във връзка с условията на труд. Обхватът и съдържанието на прегледите и изследванията във връзка с условията на труд, заплащани от работодателя, да бъдат приведени в съответствие с европейските практики и стандарти, настояват още от бизнеса.

 

ВСЕКИ ДЕСЕТИ СТРАДА ОТ БОЛЕСТИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Международната тиреоидна седмица ще бъде отбелязана в България от 25 до 31 май 2018 г. Тази година мотото на кампанията е „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“, информира Zdrave.net. Мисията й е да акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Организатор на инициативата за пета поредна година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ).
Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират за проблема си. Статистиката говори, че у нас 24.4% от населението има възли в щитовидната жлеза, от тях 32.1% са жени, а 15.7% – мъже. 18,9%  са хората, които имат автоимунно тиреоидно заболяване , 10,7 % са с нарушена функция на щитовидната жлеза като 6.2% са с хипофункция (намалена функция на жлезата) и 4.5%  са с хиперфункция (увеличена функция).
На 25 май, Световния ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза, млади доброволци ще  раздават информационни материали на бул. „Витоша“, а вечерта сградата на НДК ще бъде осветена в лилаво, в знак на съпричастност с хората, водещи битка в тиреоидно заболяване.