НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.04.2019)

МЕДИЦИ ОТ ДЕТСКАТА БОЛНИЦА ОТНОВО ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Втори ден десетки педиатри от Детската болница “Проф. Иван Митев” протестират с искане за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, промяна на статута на болницата и увеличаване на работните заплати, съобщи БНР.
Д-р Антон Владимиров, лекар в специализираната болница, заяви: „Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране на болницата, но няма да получим специален статут на национална болница“. Според него единственият ясен знак, че може да бъде постигнат консенсус, е започване на процедура за смяна на статута на болницата, „защото това ще бъде ясен сигнал за необратимост на процеса“.
„Финансиране винаги може да бъде измислено, но това може да бъде прекратено в края на годината и за следващата година да няма финансиране. Промененият статут ще гарантира непрекъснато финансиране на болницата, която не може да се издържа само от здравната каса. Към момента не сме склонни да отстъпваме от нашите искания“, подчерта д-р Владимиров. Той допълни, че в случай, че не бъде започната процедура за статута на лечебното заведение, ще бъде свикан нов протест на 10 май, когато медици възнамеряват да блокират кръстовища.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира по нова телевизия протеста и исканията на педиатрите от Детската болница „Проф. Иван Митев“: „Едно от исканията им е болницата да бъде по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, което означава да е 100% собственост на държавата и да не е търговско дружество. Това обаче е много дълга процедура. За да стане това, по Търговския закон трябва да се мине през ликвидация, която трае от 3 до 30 години. На тях им е предложен един много добър вариант. Новата болница ще бъде по чл. 5, ще бъде собственост на МЗ и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното безпрепятствено функциониране.“
„С тези протести педиатрите искат да обърнат вниманието към себе си и към проблемите в детското здравеопазване. Не бива да има лимити там. Майчино и детско здравеопазване трябва да бъде основен приоритет. Направих справка в НЗОК, те не са достигнали лимита си и не са направили искане за разширяване на дейността. Има възможности и това да се случи, но на предстоящото заседание на Надзорния съвет на НЗОК, което предстои лично аз ще предложа отпадане на лимитите за Педиатрията“, обясни още д-р Пенков.

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ИНФОРМИРА, ЧЕ ИМА ГОТОВНОСТ ДА ПОЕМЕ ПРЕГЛЕДИТЕ НА ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ С ПЕТ СКЕНЕР ИЛИ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС
УМБАЛ “Александровска” информира, че има готовност да поеме прегледите на пациенти с онкологични заболявания и съмнения за метастази с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Съобщението е във връзка с информацията на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за изследвания и поради тази причина пациентите трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ЯМР, информира Zdrave.net.
От края на 2018 г. в Университетска болница „Александровска“ функционира последното поколение ПЕТ/КТ (PET/CT) апарат с възможност за провеждане на всички видове хибридни ПЕТ/КТ изследвания с безкомпромисно качество. Прегледите с ПЕТ скенер са алтернатива на най-широко разпространеното сцинтиграфско изследване, каквото е костната сцинтиграфия за повечето онкологичноболни пациенти, подлежащи на стадиране и рестадиране.
Изследването с ПЕТ скенер предоставя възможност за получаване на много по-точна диагностика, специално при пациентите с карцином на гърдата и други туморни локализация, тъй като отразява патологичните промени не само в костите, но и в меките тъкани, вкл. бял дроб, черен дроб, лимфни възли. Методът има доказано по-висока чувствителност за откриване на костните метастази от конвенционалната костна сцинтиграфия. При тези пациенти изследването с ПЕТ скенер позволява оценка на ефекта от терапията с получаване на количествена информация за натрупването на радиофармацевтик в засегнатите зони.

ОРТОПЕДИТЕ ОТ ВМА СПАСИХА КРАКА НА МЛАД МЪЖ
Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев след уникална за България 3D операция, съобщиха от лечебното заведение. Младият мъж вече е изписан след 4-часовата интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, който ръководи Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му. Скъсяването на крака му е компенсирано след поставянето на имплант от последно поколение и пациентът се възстановява.
Над 4 месеца е продължила подготовката на екипа за първата подобна операция у нас, разкри проф. Цачев. Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром. При нея, заради увреждането на костта, бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза, обяснява ортопедът. Уврежданията не позволявали на пациента да се постави класически имплант. „Освен това, ако използваме т.нар. циментна става, тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент”, обяснява професорът. Затова той се свързал с колегата си д-р Владислав Райков – ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария. „Благодарение на резултатите от скенер, той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията”, разказва проф. Цачев. Виртуалната операция е осъществена успешно на практика от ортопедите на ВМА.

СПЕСТЕНИ СА 100 МЛН. ЛВ. РАЗХОДИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Около 80-100 млн. лв. са спестени на здравното осигуряване за последните три години, откакто новите терапии подлежат на оценка на здравните технологии (ОЗТ). На практика това е икономията от лекарства, на които е отказано включване в Позитивния списък, тъй като са оценени като недостатъчно ефективни. Това съобщи за Clinica.bg проф. Петко Салчев, експерт от Националния център за обществено здраве, който през 2017 г. ръководеше Комисията за оценка на здравните технологии.
„Тези пари не са точно спестени, а просто обществото не е платило за продукти, които нямат достатъчно добър ефект, спрямо алтернативни лекарства, но в същото време са по-скъпи. Затова не се препоръчва тяхното реимбурсиране, а не защото са лоши”, поясни професорът. Той припомни, че от 1 април 2019 г. оценката на здравните технологии вече се прави от Националния съвет по цени и реимбурсиране. От въвеждането на ОТЗ през 2016 г. до сега средно по 40-45 медикамента на година са преминавали през комисията. Процедурата е със срок 90 дни, затова 15 от тях са останали за разглеждане по новия ред.
От всички кандидатстващи за ОЗТ лекарства са отпаднали около 10-12%, за които е решено, че не се препоръчва да бъдат заплащани от обществени средства по различни причини. Останалите 85 – 90% са получили положителна оценка за включване в Позитивния лекарствен списък.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ПРИЗОВАВА КАНДИДАТ-ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ДА ГАРАНТИРАТ, ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ВАЖНИЯТ ПРИОРИТЕТ ЗА ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС
“Призоваваме всички кандидати в изборите за Европейски парламент през 2019 година, независимо от своята политическа принадлежност, да припознаят, да утвърждават тези принципи и да гарантират, че здравеопазването ще се запази като най-важния приоритет за институциите на ЕС.“ Това се казва в изявление на фармацевтичната гилдия в Европейския съюз и Българския фармацевтичен съюз (БФС) към кандидатите за депутати в новия Европейски парламент в навечерието на официалната предизборна кампания, информира Zdrave.net.
Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) и БФС апелират цялостния и последователен подход на ЕС към здравеопазването да продължи, включително в областта на здравните досиета, лекарствените продукти и медицинските изделия, като ресорната генерална дирекция за здравеопазване на Европейската комисия запази правомощията си в тези области. „През 2020 и 2022 г. се очаква влизането в сила на нова задължителна регулаторна рамка за подобряване на безопасността, разработването и изискванията за медицинските изделия, включително тези за инвитро диагностика. Също така от февруари 2019 г. влизат в сила изисквания за обозначения на опаковките на всички лекарствени продукти, отпускани с рецепта, които се внасят в ЕС по силата на Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти. Целта е обезпечаване на по-голяма безопасност и защита на европейските пациенти срещу навлизане на фалшифицирани лекарства. Тези законодателни актове ясно показват какво могат да постигнат страните-членки на ЕС заедно, за реализирането на добавени ползи и за един Европейски съюз, в който достъпът до безопасно и качествено здравеопазване е реалност за всеки“, казват фармацевтите.
В изявлението се казва още: „Професионалната общност на фармацевтите в Европейския съюз, в т.ч. българските магистър-фармацевти горещо вярват, че със съвместни усилия страните-членки могат да осигурят реална добавена стойност към националните усилия за подобряване на ефективността на здравните системи и гарантирането на своите граждани на здравни и фармацевтични грижи, ориентирани към пациента. Депутатите от Европейския парламент имат важна роля за задълбочаване и насърчаване на такава координация.“

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА СТАНА КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ В XX ВАРНЕНСКА УНИВЕРСИАДА
Медицински университет – Варна стана комплексен победител в ХХ Варненска универсиада, в която участие взеха 6-те висши учебни заведения в морската столица, съобщиха от МУ-Варна. Спортните надпревари се проведоха от 4-ти до 19-ти април, а награждаването се състоя в Юнашкия салон в присъствието на ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, инж. Деян Грънчаров – помощник- ректор и г-жа Жулиета Виденова – ръководител сектор “Спорт”. Г-н Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт” при Община Варна връчи шампионската купа на студенти от МУ – Варна, които станаха комплексни победители в дисциплините плуване и тенис на корт и втори в отборното комплексно класиране в лекоатлетическия крос. Бъдещите медици завоюваха призови места при мъжете и жените и в надпреварите по тенис на маса, волейбол, шахмат, мини футбол и баскетбол.
Втори в своеобразната класация между университетите са студенти от Икономическия университет – Варна, следвани от Техническия университет – София, на четвърто място останаха студентите на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, на пето място се класираха студентите от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и Висшето училище по мениджмънт – Варна. Всички призьори получиха от организаторите от Община Варна купи, медали, плакети и предметни награди.

350 МЛАДИ ФАРМАЦЕВТИ ОТ ЕВРОПА ЩЕ УЧАСТВАТ В СЕМИНАP В СОФИЯ
Над 350 студенти и магистри по фармация от близо 40 европейски държави ще вземат участие в дискусионен семинар на тема „Онкохематологичните заболявания: от смъртоносна диагноза към нов живот”, който ще се проведе на 25 април в София, информира Clinica.bg.
Форумът е част от 42-ия годишен конгрес на Европейската фармацевтична студентска асоциация (EPSA). Младите специалисти ще имат възможност да се включат в доброволчески здравни кампании и да посетят водещи фармацевтични фирми и институции.
Студентите по фармация ще могат да обменят знания и опит със свои колеги от университетите в цяла Европа. Домакин е Българската фармацевтична студентска асоциация (БФСА), а темата – „Хроничните заболявания – сериозна заплаха за съвременния свят”.
Семинарът е една от формите на информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен”, която е организирана от Българското сдружение „Лимфом”, Българското медицинско сдружение по хематология, Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА ПРОВЕДОХА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ЗЛАГОГРАД
На Лазаровден и Цветница студенти по медицина от неправителствената организация “Студенти по медицина на мисия” съвместно с д-р Елина Балева и с подкрепата на община Златоград направиха безплатни изследвания на кръв и общ преглед на 100 жители от селата Аламовци, Кушла и Крушкова махала от село Ерма река, информира Агенция “Фокус”. Бъдещите медици помогнаха за пореден път на хора от малки населени места, които имат затруднен достъп до медицинска помощ. Някои от изследваните разбраха, че имат високо кръвно и бяха насочени за консултация със специалист.