НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.11.2018)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СПРЯ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Търгът за избор на изпълнители за разработване на информационни системи и подсистеми във връзка с доизграждането на Националната здравна информационна система (НЗИС) е спрян. Това стана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 21. 11.2018 г. Обществената поръчка е спряна във връзка с обжалването ѝ от ДЗЗД „Стемо – Гама консулт“ пред Комисията за защита на конкуренцията, с което бе поискана и временна мярка „спиране на процедурата“, информира Zdrave.net.
Търгът няма да бъде подновен до влизане в сила на определението на КЗК, с което се отхвърля временната мярка, или до решението по жалбата, в случай, че мярката бъде наложена.
Обществената поръчка на МЗ за доизграждане на информационната система бе обжалвана от обединението преди близо две седмици, а преди дни КЗК образува производство по нея. Това е второто спиране на този търг, припомнят от здравния сайт.

ДАПУТАТИ НАПИСАХА ПОСЛАНИЯ ЗА ХОРА С ИНСУЛТ
В Международната седмица на предсърдното мъждене Национална пациентска организация влезе в парламента, за да запознае депутатите със значимостта на инсулта. И да напомни за значението на превенцията. Акцията започна с официално откриване, в което участие взеха председателят на Комисия по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, водещи специалисти по кардиоогия и неврология, информира Clinica.bg.
По три ключови думи написаха депутатите, изразявайки своята съпричастност към хората с инсулт. Най-честите послания бяха “грижа”, “съпричастност”, “социализация”, “подкрепа”, “разбиране” и “равнопоставеност”. В акцията всеки желаещ можеше да провери освен кръвното си налягане, наситеността на кислород в артериалната кръв и дали страда от предсърдно мъждене.
Кръгла маса събра лекари, депутати и пациенти, които обединиха търсенията си за по-добра превенция и мерки за недопускане на закъснение, което води до смърт или до инвалидизиране на пострадалите. От Националната пациентска организация обявиха, че тази седмица започват безплатни прегледи в малки населени места на хора в риск.

БЪЛГАРСКАТА ГЕНЕРИЧНА ФАРМАЦЕВТИЧНА АСОЦИАЦИЯ НАСТОЯВА ЗА СТРОГА ФИНАНСОВА ДИСЦИПЛИНА В ОТДЕЛНИТЕ ПЕРА В БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2019 Г.
“Българската генерична фармацевтична асоциация споделя мнението на БЛС за спазване на строга финансова дисциплина по отделните направления в предложения бюджет на НЗОК. Българската генерична фармацевтична асоциация винаги е била надежден и предвидим партньор на управляващите в провеждането на тяхната политика по осигуряване на качествени, ефикасни, безопасни медикаменти на достъпни цени за всички български граждани”, изтъкна за Clinica.bg Николай Хаджидончев, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация. По думите му България стои на последно място по процент на реимбурсация на лекарства за сърдечно-съдови заболявания, от които страда голяма част от населението.
“Затова ние настояваме пред управляващите да се постигане необходимия баланс в осигуряването на възможност за лечение за българските граждани за тези коварни, широкоразпространени и с висока смъртност заболявания, като се увеличи процентът на реимбурсация от страна на НЗОК и се намали доплащането от страна на пациентите до средните европейски нива от 15-20% от стойността на медикамента”, уточнява Хаджидончев.
Като основна възможност за постигане на тази цел той посочи необходимостта от строго спазване на фискалната дисциплина, определяне на отделен бюджет за лечение на тези заболявания предимно с генерични медикаменти и недопускане да се прехвърлят спестените от прогенеричната политика средства в това направление за други разходи освен за повишаване на реимбурсацията на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания.

ОТКРИХА ДВА ЦЕНТЪРА ЗА ДЕЦА С ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ ВЪВ ВИДИН И КНЯЖЕВАЦ, СЪЗДАНЕНИ ПО ОБЩ ПРОЕКТ
Два диагностични центъра за рехабилитация на деца, страдащи от гръбначни изкривявания, бяха открити във Видин и Княжевац. Те са разкрити по съвместен проект на община Видин и Спортен съюз – град Княжевац, Сърбия, информира Zdrave.net.
„Успяхме да осигурим подходящи помещения в центъра на града, разположени на първия етаж в бившата стоматологична поликлиника. Те са оборудвани с всичко необходимо, за да могат да се извършват дейностите съобразно изискванията на проекта”, обясни пред журналисти зам.-кметът на Видин Цветан Асенов. Той добави още, че са направени първични и вторични безплатни прегледи на над 2000 деца. Асенов благодари на целия екип, участвал в проекта и заяви, че община Видин ще продължава да създава все по-добри условия за растеж и развитие на подрастващото поколение.

ДЕТСКА ГРАДИНА, МЕДИЦИНСКИ И ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ОТВОРИХА ВРАТИ В СЛИВЕН
В ромския квартал на Сливен отвориха врати едновременно детска градина “Надежда”, медицински и образователен център. Многофункционалната сграда бе открита официално от кмета на града Стефан Радев, от зам.-министъра на образованието Деница Сачева, от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и от посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен, информира БНР. Изграждането на сградата е по проект на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма “Здраве и образование за всички” на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е за над 2,7 милиона лева.
Децата от 20-хилядния квартал на Сливен ще могат да посещават детската градина, а техните родители – културно-образователния център и здравния център.

ИНДИЙСКА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНИЯ ИНВЕСТИРА 5 МЛН. ДОЛАРА В БЪЛГАРИЯ
Една от най-големите фармацевтични компании в Индия ще инвестира 5 млн. долара за изграждане на своя база в България, съобщиха от Министерството на икономиката. Целта на компанията е да развие бизнеса си отвъд океана и отвори пътя си към европейския пазар, информира Zdrave.net.
България е избрана след внимателно проучване на страните от региона и инвестиционния климат в тях. Интересите на компанията се разпространяват в различни бизнес начинания като фармацевтика, захарни индустрии, желязо и стомана, козметика и др.
„Можете да разчитате на пълна подкрепа от Министерството на икономиката за Вашата инвестиция“, каза по време на срещата с президента на компанията зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова. Тя представи насърчителните мерки, които страната ни може да предложи на инвеститори от такъв клас.
С 30 клона, 18 производствени единици и над 10 500 квалифицирани специалисти, компанията има изградени предприятия в Индия, Шри Ланка и Бангладеш. Групата има също и два центъра за научноизследователска и развойна дейност и сътрудничество с 15 мултинационални компании.