НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.10.2018)

174 СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ – ВАРНА ПОЛУЧИХА СВОИТЕ ДИПЛОМИ
174 професионалисти по здравни грижи от Медицински колеж – Варна се дипломираха на тържествена церемония във Фестивалния и конгресен център в събота, информира Zdrave.net.
Абсолвентите са от специалностите “Рехабилитатор”, “Медицински лаборант”, “Рентгенов лаборант”, “Медицински козметик”, “Медицински оптик”, “Зъботехник”, “Помощник-фармацевт” и “Инспектор по обществено здраве”. Ректорът на МУ – Варна проф. д-р Красимир Иванов се обърна към завършващите с думите: „Обичайте професията, на която сте се посветили. Никога не се отказвайте да вървите по избрания път! Никога не се предавайте, защото вие разполагате с всички необходими знания, за да покорите следващите висини и да бъдете успешни. Бъдете позитивни и инициативни! Създавайте тази реалност, в която искате да живеете.”
Всички дипломанти се заклеха в морала на древните лечители, повтаряйки клетвата на медицинските специалисти след директора на Медицински колеж – Варна проф. д-р Димитричка Близнакова.
Поздравителни адреси към дипломантите и академичното ръководство бяха получени от народния представител в 44-то Народно събрание проф. д-р Анелия Клисарова, командира на военноморските сили контраадмирал Митко Петев, министъра на здравеопазването на Република България г-н Кирил Ананиев, главния секретар на МЗ проф. Красимир Гигов, председателя на Общински съвет във Варна г-н Тодор Балабанов, председателя на Регионалната колегия на БАПЗГ – Варна г-жа Райна Бояджиева, директори на лечебни заведения и др.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ОДОБРИ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ФОНД ЗА 2019 Г.
С приемането на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Надзорът на обществения фонд прие и промените в редица основни и други закони, свързани със здравната система, информира Zdrave.net. В преходните и заключителни разпоредби на ЗБНЗОК за 2019 г. се правят изменения в трите основни закона в сектора – Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, както и още няколко нормативни акта от системата като Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Закона за приватизация и следприватизационен контрол и др.
Близо 4,3 млрд. лв. ще бъде бюджетът за здравеопазване за 2019 г., обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти. Проектобюджетът беше приет на ниво Надзорен съвет на НЗОК, но предстои той да бъде обсъден в Министерския съвет и в парламента.
„490 млн. лв. е ръстът в разходите на Касата за следващата година спрямо настоящата. От тях 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година. Увеличението по видове здравноосигурителни плащания на този етап е разпределено така, че да може да осигури спокойно и оптимално разпределение на средствата при сега действащите параметри на Националния рамков договор, като предвиждаме и някои положителни промени за здравноосигурените лица, но не очакваме да настъпи напрежение в разпределението на разходите“, изтъкна Начева.
Тя подчерта, че желанието на министерството е с предложените промени да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г.
Сред най-важните промени, отбелязани от Жени Начева, са тези в болничната, извънболничната медицинска помощ и лекарствата.
Начева изтъкна, че дейността на Комисията за лечение в чужбина и на Фонда за лечение на деца ще бъде прехвърлена към НЗОК, като за целта е предвиден допълнителен трансфер в размер на 16 млн. лв. от МЗ към Здравната каса. По думите й по този начин щяло да се осигури най-правилното решение за лечение в чужбина, както на деца, така и на лица над 18 години.

Зам.-министър Бойко Пенков: ФУНКЦИИТЕ НА АГЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ СЕ ЗАПАЗВАТ ПРИ ВКЛЮЧВАНЕТО Ѝ КЪМ НОВАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР
Функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) ще бъдат запазени и при вливането й в новата Агенция за медицински надзор, която ще бъде създадена като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. В новата агенция влиза и досегашната Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО).
„Агенциите ще имат същите ангажименти, същите задачи, същите екипи. Просто ще бъдат обединени в една единна структура, за да могат да ползват експертизите на двете дирекции без излишни формалности“, обясни д-р Пенков.
Агенцията ще осъществява координация и контрол на трансплантацията в България, в съответствие със Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки; проверки на лечебните заведения с изискванията на този закон, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и нормативните актове по тяхното прилагане; проверки за спазването на правата на пациентите в лечебните заведения и на утвърдените медицински стандарти и стандарти за финансова дейност от лечебните заведения, както и за начина, по който лечебните заведения разходват средства, предоставени им от държавния бюджет; проверки за спазването на утвърдените фармако-терапевтични ръководства и извършването на оценка на ефективността на терапията, дейности по откриване и предотвратяване на корупционни прояви и практики в лечебните заведения и др.
Като функции на агенцията ще преминат и осъществяваните до момента от отделните РЗИ административни производства по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите, както и режимът по издаване на разрешения за осъществяване на лечебна дейност за лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните центрове.

ЗДРАВНАТА ВНОСКА ОСТАВА 8% ПРЕЗ 2019 ГОДИНА
Сектор “Здравеопазване” е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения. Това каза в предаването „Неделя 150“ на БНР депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова. Според нея първият ключов въпрос, на който следва да се търси отговор, е дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравноосигурените и лечебните заведения или трябва гражданите да бъдат оставени да направят своя избор, информира Clinica.bg.
На второ място по важност Десислава Атанасова постави въпроса дали 8% здравна осигуровка са достатъчни. Тя припомни обещанието на ГЕРБ до края на управленския мандат да не увеличава здравната вноска и увери, че управляващите ще удържат на думата си. Според нея вариантите за здравноосигурителен модел, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, са изходната точка за обществено-политически дебат.
Според Атанасова колкото и неприятни да са фактите за политиците и обществото, дебатът за броя на здравнонеосигурените и адекватния им достъп до медицинска помощ трябва да бъде поставен на масата, а крайното решение да се вземе след дълъг и сериозен дебат,, който да е повече експертен и по-малко политически”.

БЛИЗО 550 МЛН. ЛЕВА Е ПРОЕКТОБЮДЖЕТЪТ НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА
Над 548 млн. лв. ще е бюджетът на здравното ведомство за 2019 г. според проекта на Министерство на финансите, информира Clinica.bg.
С 53 млн. лв. повече са средствата на МЗ за следващата година в сравнение с тази.
Най-голяма част от средствата са предвидени за финансиране на спешна помощ и психиатричните и белодробните болници – 392.65 млн. лв. За промоция и контрол на общественото здраве са заделени 101.1 млн. лв. За програми за различни заразни и хронични заболявания са заделени само 4.6 млн. лв. и то за три години – до 2021 г. За доставка на ваксини за същия период ще се дадат 45 млн. лв., а за субсидии за лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза, СПИН, както и за метадон – по 11.7 млн. лв. за всяко.
В следващите три години плавно ще се покачват парите за спешна помощ. За 2019 г. те ще са 189.1 млн. лв., за 2020 г. – 189.5 млн. лв. и за 2021 г. – 190.3 млн. лв. Запазва се размера на финансирането за асистирана репродукция на 20 млн. лв.
В тригодишната програма на правителството е заложено и увеличаване на дела на генерични медикаменти от общия пазар.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ВЪВЕЖДА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В СОФИЯ
Столична община въвежда електрически автобуси за намаляване на замърсяването на въздуха, съобщи в предаването “Хоризонт до обед” на БНР заместник-кметът на екология на столицата Йоана Христова.
“Дойдоха вече първите газови автобуси за тази година, предстои и нови 20 електробуса да тръгнат по софийските улици. Метрото продължава своето строителство, откъдето имаме вече пестени 70 хиляди тона вредни емисии, а с третия лъч очакваме да бъдат спестени общо 90 хиляди тона. Така че този тип мерки, свързани с автобусния и градския транспорт са в поетапно изпълнение. Освен това беше приключен и първият ни пилотен проект на територията на Община Нови Искър, където подменихме отоплителните инсталации на 30 домакинства”.
Христова съобщи, че по-честото миене на улиците е довело до добри резултати по отношение на чистотата на въздуха. Властите започнаха да събират стари гуми от населението, предстои и събирането на ненужни текстилни изделия.