НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.08.2018)

НОВИЯТ РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ ОТ ИАМО ВЕЧЕ Е В СИЛА
Новият ред, по който Изпълнителната агенция „Медицински одит“ ще извършва проверки, вече е факт, след като промените в Наредбата за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения влязоха в сила с обнародването им „Държавен вестник“ вчера, информира Zdrave.net.
С тях се премахва задължението да се съставя доклад до изпълнителния директор на ИАМО след извършена проверка от служителите, които правят проверките. С новите текстове се вменява на лицата, които осъществяват проверки, да представят отчет до изпълнителния директор за извършената работа в срок до 5 дни от датата на връчване на констативния протокол на проверявания. Въвежда се и забрана за включване в отчета на правни квалификации за наличие на извършено нарушение и информация за последващи действия от административно-наказателен характер.
Необходимостта да се повишат гаранциите за оперативна самостоятелност на актосъставителя за всеки конкретен случай е една от причините да се въведе и разпоредба, обезпечаваща незаменяемост и устойчивост на направените констатации в констативния протокол.

От МЗ съобщиха: НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ НИТО ЕДИН СИГНАЛ ОТ ТЕЛК ЗА ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ОКОМПЛЕКТОВАНЕ НА СЪСТАВИТЕ
От влизането в сила на 3 август 2018 г. на Наредбата за медицинската експертиза в Министерството на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в цялата страна за затруднения при окомплектоването на съставите, информираха от пресцентъра на МЗ. Към министерството не са адресирани и сигнали на граждани за намален процент неработоспособност. Проверка на ведомството показа, че и в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма постъпили обжалвания на експертни решения, издадени след влизането в сила на промяната. В Наредбата изрично е посочено, че в срок до шест месеца от влизането в сила на Постановлението ще бъде извършена оценка на въздействието му и при необходимост ще бъдат предприети действия.
От МЗ изтъкват, че с промените в Правилника за медицинската експертиза са отпаднали изискванията за основен и за трудов договор на членовете на ТЕЛК. Това ще даде възможност в съставите на ТЕЛК да бъдат привличани повече специалисти, както от същото, така и от други лечебни заведения. МЗ ще изпрати указания до териториалните комисии с цел да се унифицира подходът при освидетелстването на лицата.

НЗОК ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА МАХНЕ ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩИЯ СЪВЕТ
Националната здравноосигурителна каса има намерение да премахне Постоянно действащия съвет (ПЕС), през който трябва да минава всеки пациент с ревматоиден артрит, ако сменя терапията си. Това съобщиха от НЗОК днес след проведена среща с представители на „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит” (АПРА), информира Zdrave.net.
По думите на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев ръководството на здравната каса има визия, както за премахване на ПЕС, така и за улесняване на режима за издаване на протоколи за лекарства за домашно лечение на здравноосигурените. Институцията е отворена за дискусии с пациентската организация за изграждане на регистър и за развитие на програма за ранна диагностика на заболяването.

РЕГИОНАЛНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ В СЛИВЕН СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ПУБЛИЧНОТО ЗАКЛЕЙМЯВАНЕ НА Д-Р ТАНЯ ПАШЕВА
“Районната колегия на БЛС – гр. Сливен категорично се противопоставя на публичната дискредитация и заклеймяване на д-р Таня Пашева”. Това пише в становище на РЛК-Сливен по повод случая с починалата родилка в МБАЛ „Иван Селимински“ – гр. Сливен, информира Zdrave.net.
В становището си от колегията посочват, че д-р Пашева е доказан специалист с дългогодишен опит и завежда отделението по АГ в най-голямата болница в областта. „Д-р Пашева е водила раждането на хиляди деца. За 2017 г. е удостоена с наградата на Общински съвет на гр. Сливен „Изявен гражданин на град Сливен“, допълват още от колегията.
„В цивилизования свят всеки е невинен до доказване на противното. Къде сме ние?“, завършват становището си от районната колегия.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НЯМА ЕПИДЕМИЧНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДРЕБНА ШАРКА У НАС
Епидемично разпространение на дребна шарка в България няма. Това отбеляза в интервю за предаването “Преди всички” на БНР проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той информира, че от началото на годината в област Бургас е имало 4 случая на заразени с морбили чужденци. Здравните власти обаче са взели мерки и не са допуснали разпространение сред населението.
Най-много случаи на морбили има в Румъния. Сърбия, Северна Гърция, Русия, Украйна и Италия. Разпространението на заразата се дължи на нисък имунизационен обхват.

Д-Р ИРЕНА ИВАНОВА ВЕЧЕ Е КОНТАКТНА
Д-р Ирена Иванова от УМБАЛСМ “Александровска”, която падна при злополука от седмия етаж, вече е по-добре, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на УМБАЛСМ “Пирогов”. Д-р Иванова е контактна, стабилизирана, състоянието й може да се опише като възможно най-обнадеждаващото на фона на изключително тежките травми и увреждания, които е получила при инцидента, обясниха лекари. Те сравниха нейния случай с този на гимнастичката Цвети Стоянова, която падна от шестия етаж преди две години, но беше спасена.
Лечението на д-р Иванова продължава вече месец. Лекари от 14 специалности са участвали в спасяването й досега. До момента са направени поредица от операции, но вероятно ще се наложат и други.

НАПРАВИХА ПРОМЕНИ В СЪСТАВА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Правителството прие промени в Решението си от 2016 г. за определяне състава на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на информационната служба на Министерския съвет. Предсрочно освободени са редовните членове на ОС проф. д-р Красимир Гигов, който в момента е главен секретар на Министерството на здравеопазването, и журналистката от БНТ Мария Чернева. На тяхно място в Съвета влизат д-р Валентин Пеев от БЧК и Десислава Милушева от БНТ.
Новите резерви на Обществения съвет са Даниела Симова – представител на Агенцията за социално подпомагане, Владислава Цолова – представител на Националната пациентска организация и доц. Сашо Асьов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната УМБАЛ „Света Анна“.