НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.07.2019)

Зам. -министър Жени Начева: НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ОСНОВНИЯТ ПАКЕТ ЗА МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ
Няма да се променя основният пакет за медицински услуги. Това заяви Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК пред БНР. Според нея здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат в момента, в широкия спектър здравноосигурителни дейности, които Касата заплаща.
Тя поясни, че заедно с представители на съсловните организации и на лечебните заведения започват да остойностяват дейностите от този основен пакет, но не смятат, че това ще доведе до намаляването му. По думите й остойностяването ще даде най-после една прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент, достатъчни ли са, или не са достатъчни парите от здравни вноски. Но основния пакет категорично няма да се променя.
“Едно от задължителните искания, които ще бъдат отправени към фондовете, ще бъде да имат териториален обхват и диверсификация на територията на цялата страна”, допълни тя. Зам.-министър Начева информира, че промяната в цените на клиничните пътеки ще започне още тази година, преди сключването на Национален рамков договор. „Тази работа минава и през оценка и анализ на дейностите на лечебните заведения, защото цената на една и съща услуга на територията на цялата страна в отделните лечебни заведения понякога е твърде различна. Преостойностяването на клиничните пътеки е нещо необходимо”, допълни зам.-министър Начева. Според нея в момента не са проблем приходната част и здравната вноска от 8%, а ефективността на разпределение и изразходване на разходите.

ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ЩЕ БОРИ АНТИБИОТИЧНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ
Фармако-терапевтично ръководство ще се бори с нарастващата антибиотичната резистентност, става ясно от публикувания днес проект на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
„Антимикробната лекарствена резистентност (АМР) отразява способността на бактериите или медицински значимите гъбички да продължават съществуването си в присъствието на антибактериално или антимикотично лекарствено средство, дори в доза, по-висока от терапевтичната. Водеща причина за бързото развитие и широкото разпространение на резистентността е нерационалното прилагане на антибиотиците и антимикробните химиотерапевтици без необходимите индикации, неправилен избор на антимикробно средство, несъобразяване с локалната резистентност на микробите в лечебното заведение, приложение в неадекватен терапевтичен режим“, пише в проекта.
Там е уточнено още, че антимикробната лекарствена резистентност компрометира терапията, удължава болничния престой на пациентите, води до трайно инвалидизиране и повишава разходите за лечение.
„С проекта на Фармако-терапевтично ръководство се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на вирусни и бактериални инфекции, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия. Основна цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги“, допълват от МЗ.
Антибиотичната резистентност се смята за отговорна за близо 33 000 смъртни случая в ЕС годишно, а в световен мащаб те са 700 000. В България употребата на цефалоспорини в лечебните заведения е сред най-проблематичните казуси, припомня здравният сайт.
Още три проекта на фармако-терапевтични ръководства публикува за обществено обсъждане днес МЗ – по пневмология и фтизиатрия, по медицинска паразитология и за лечение на имунномедиирани болести.

ТРИ ЛЕКАРСКИ КОЛЕГИИ ПОДКРЕПИХА СТАНОВИЩЕТО НА БЛС ЗА НОВИЯ ЗДРАВЕН МОДЕЛ
Районните лекарски колегии в София, Кюстендил и Хасково изразиха подкрепата си относно становището на УС на Българския лекарски съюз за концепцията на нов здравен модел, стана ясно от сайта на съсловната организация.
„С внимание изслушахме представянето на нов здравноосигурителен модел, както и реакцията на Председателя и Управителния съвет на БЛС. Изразяваме абсолютно съгласие с маркираните опасения в Становището на УС на БЛС и споделяме тревогата си, че така направените предложения крият значително повече опасности и въпроси, отколкото да дават решения на наболели и натрупващи се проблеми в системата на здравеопазване в страната. Продължаването напред, в посока утвърждаване на принципите на така предложения модел, трябва да бъде задължително обсъждано и прието след широк дебат със съсловната организация, изпълнителите и здравноосигурителните фондове, и при наличие на широка обществена подкрепа. Надяваме се, че диалогът тепърва предстои“, пише в становище на РЛК-Хасково.

ПЪРВИЯТ ДИСТАНЦИОНЕН ПРЕГЛЕД С 5G ТЕХНОЛОГИЯ У НАС ВЕЧЕ Е ФАКТ
Първият дистанционен преглед с 5G технология беше проведен днес от лекари на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Изпълнителният директор на университетската болница проф. д-р Асен Балтов беше в централата на “Теленор”, в която се извърши демонстрацията на технологията. В „Пирогов“ беше проф. Диян Енчев, а д-р Асен Меджидиев – в линейка в Хасково заедно с 59-годишна пациентка. С помощта на 360-градусова камера, която снима в резолюция 4К и с VR очила проф. Балтов и проф. Енчев се пренесоха в линейката при д-р Меджидиев.
„Пациентката се оплаква от болки при ходене, особено в десния крак. Вчера след навеждане е усетила рязка болка, която се е разпространила към гърба и гръдния кош. Пациентката има операция на прешлените и операция на дясната бедрена кост“, обясни на колегите си д-р Меджидиев. При общия преглед, извършен от тримата специалисти, се оказа, че трябва да се направи допълнително скенер на гръбначния стълб и ЯМР, а след това да се извърши нова консултация с травматолозите и евентуално с неврохирург.
„Тази нова технология ще позволи да се направи по нов начин организацията на спешните случаи в България и да се решат проблемите със спешността в отдалечените райони и недостига на медицински кадри, коментираха специалистите. Направени са две базови станции – в София и Хасково. Много скоро ще има станции и в други части на България.