НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.05.2018)

Министър Кирил Ананиев:
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ДОСТОЙНО
ЗАПЛАЩАНЕ И ДА УЧАСТВАТ В РЕШЕНИЯТА, КОИТО ГИ КАСАЯТ

Важно е медицинските сестри да получават достойно заплащане на труда си – това посочва здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от Обединени патриоти Миглена Александрова, която се интересува от предприетите мерки за преодоляване на недостига на медицински специалисти в училищата у нас, информира Zdrave.net.

Той отбелязва, че проблемът с броя на този тип кадри не засяга само здравните кабинети в училищата, а е системен за всички държави членки на ЕС. За пример здравният министър дава Франция и Германия, където също има недостиг на лекари и медицински сестри.

Министър Ананиев отбелязва, че рязък спад в броя на медицинските сестри у нас се наблюдава през 2000 г., когато броят им е намалял с повече от 30%. Най-малко те са били през 2002 г., като през следващите години е налице тенденция за слабо увеличение.

„Основни причини за отрицателната динамика в броя на медицинските сестри в България в последните 17 години са ниското заплащане, недобрата работна среда, свръхнатоварването, недооценяването от другите медицински специалисти, медиите и обществото, неудовлетворение от работа, липсата на ясно очертана пътека за кариерно развитие“, заявява министърът на здравеопазването. Той отбелязва, че тези фактори имат силно отрицателно влияние върху избора на младите хора да придобият тази професия и са причина завършилите медицински сестри да напуснат професията.

Според министър Ананиев за преодоляването на тази тенденция са нужни съвместни усилия на държавните институции, работодателите, останалите медицински специалисти, медиите, обществото и други. Той посочва още, че медицинските сестри могат да бъдат мотивирани да останат у нас и в професията чрез благоприятни условия за работа и възможности за професионално развитие.
Ананиев е категоричен, че ключова роля за задържане на сестрите в професията имат работодателите, които следва да осигурят адекватно възнаграждение, по-добри условия на труд и подкрепа за професионално развитие през цялата им кариера. От значение е, отбелязва още здравният министър, сестрите да участват в процеса на взимане на решения, които ги касаят. Той посочва, че от четири години МЗ успешно партнира с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по решаването на всички поставени въпроси.

 

ФИЛИАЛ ШУМЕН УВЕЛИЧАВА ПРИЕМА НА СТУДЕНТИ В СПЕЦИАЛНОСТ “МЕДИЦИНСКА СЕСТРА”
Увеличават приема на студенти в специалността “Медицинска сестра” във Филиал Шумен на медицински университет – Варна, информира Zdrave.net, позовавайки се на Дарик Шумен.
При разкриването на учебното заведение преди три години приемът е бил по 20 места за медицински сестри и акушерки.
Миналата година бройките за специалността „медицинска сестра“ бяха увеличени с 5, а от тази година ще могат да се запишат 30 първокурсници.  Според директора на Филиала проф. Соня Тончева има голям интерес към специалността и бройката ще се запълни. За специалността “Акушерка” приемът остава 20 места.
Към момента 132-ма студенти се обучават в двете специалности на медицинския филиал в Шумен.
Документи за кандидатстване ще се подават от 8 до 25 юни и от 9 до 13 юли във Филиал Шумен, ако желаещият да се обучава само там. Тази година подготвителният курс по биология ще се проведе на 7 и 8 юли в град Шумен. Приемният изпит ще бъде на 18 юли.

 

ПРЕМИЕРЪТ РАЗПОРЕДИ ДА СЕ ИЗГОТВИ МЕХАНИЗЪМ ЗА РЕДОВНО ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ВЪВ ВРАЦА И ЛОВЕЧ

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди вчера на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв., информира Redmedia.bg, позовавайки се на съобщение на правителствената информационна служба.

В разговор с двамата министри премиерът е посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, е подчертал премиерът. Той е настоял за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и е изразил очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат своята отговорност.

 

МЕДИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В МАЩАБНАТА СТАЧКА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Франция е блокирана от мащабна стачка, организирана от големите синдикати в страната, информира Zdrave.net, позовавайки се на френски медии.

Публичният сектор в страната възрази срещу готвените реформи на правителството на Еманюел Макрон, свързани с плановете за съкращаването на близо 120 000 работни места, както и да предприеме мерки, свързани със замразяване на доходите. Участие в протестите взеха стотици държавни служители, включително представители на здравния сектор, най-вече работещи в болници, които също се чувстват засегнати от предстоящата реформа. Синдикатите в сферата на здравеопазването за пореден път алармираха за предстоящо орязване на болнични легла и липса на достатъчно персонал в сферата на спешната помощ, отбелязва „La Depeche”. От там повдигнаха и въпроса, свързан с домовете за стари хора в тежко състояние, които също страдат от липса на кадри.

В цяла Франция са планирани между 130 и 140 протестни акции, в които участие взимат хиляди. Франция разполага с един от най-големите публични сектори в Европа, съотнесен с икономиката на страната.

 

НЗОК СТАРТИРА СКЛЮЧВАНЕТО НА ДОГОВОРИ С ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

НЗОК няма да чака влизането в сила на Националната здравна карта, за да сключи индивидуални договори с лечебните заведения по НРД 2018. За това се споразумяха вчера Здравната каса и Българският лекарски съюз.

„НЗОК ще сключва договори с лечебните заведения според броя на леглата им и нивата на компетентност към 31 март 2018 г. Здравната карта изобщо няма да бъде взимана предвид при сключването на договорите. В случая ние нямаме друг изход, тъй като Здравна карта нямаме към момента, а ако лечебните заведения не сключат договор, не може да им бъде платена дейността за април“, обясни информира Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

„Смятам, че това е едно справедливо решение, което ще изчисти напрежението в лечебните заведения за болнична помощ“, допълни още той.

 

В ХАСКОВО РЕГИСТРИРАХА ЕДИНСТВЕНИЯ СЛУЧАЙ НА ТУЛАРЕМИЯ У НАС

В Хасково е регистриран единственият случай в страната на болестта туларемия, информира БНР.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване., което поразява далака, черния дроб и лимфните възли.  Причинява се от бактерии които са с висока устойчивост (в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, в солено месо – 30 дни, в мляко – 104 дни, в хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева светлина убива опасните бактерии за 20 минути, при температура 60°С те оцеляват до 5 минути, специфични дезинфектанти ги обезвреждат за няколко минути.

Основен източник и резервоар на заразата в природата са различни животни – основно гризачи, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи, обитаващи жилищата.
Прогнозата при туларемията е добра – тя се лекува с антибиотици. При 1 от 100 заразени изходът е фатален. .След преболедуване човек придобива дълготраен имунитет, но са описани и реинфекции.

 

ОТЛИЧНА АКРЕДИТАЦИОННА ОЦЕНКА ПОЛУЧИ СМОЛЯНСКАТА БОЛНИЦА

Отлична акредитационна оценка получи МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” – Смолян, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение от лечебното заведение.
Съгласно Решение на Акредитационния съвет и заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е присъдена отлична оценка за цялостната дейност за срок от пет години. Отлична акредитационна оценка е присъдена и за отделните медицински дейности, както и за практическото обучение на студенти по професионално направление “Медицина” с образователно-квалификационна степен “Магистър”, както и за следдипломното обучение на млади лекари за различни специалности.

“Това е една заслужена оценка за всекидневните усилия на всички лекари и медицински специалисти, работещи в  МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” АД. Обучението на лекари за17 специалности ще ни даде възможност да привлечем млади кадри на територията на град Смолян“, коментира изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев.