НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.04.2019)

СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” УЧАСТВАХА В МОДЕРЕН СКРИНИНГ ЗА РАК НА ГЪРДАТА
В периода 03-12.04.2019 г. в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” се проведоха профилактични скринингови прегледи за рак на гърдата по иновативната технология на контактна термография BRASTER PRO. На преглед се подложиха повече от 90 специалисти по здравни грижи. Прегледите се осъществиха по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). От Асоциацията желаят да се организират прегледи сред желаещите медицински сестри по метода на контактна термография BRASTER PRO на все повече места и в повече лечебни заведения. По този начин БАПЗГ иска да обърне специално внимание върху здравето на професионалистите по здравни грижи, които да имат възможност да си направят профилактични прегледи за рак на гърдата.
Предимства на системата BRASTER PRO са, че няма облъчване (както е при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, отнема не повече от 15 минути. Методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите. Системата BRASTER PRO е разработена от полски учени, занимаващи се с развитието на контактната термография. Иновативното откритие представлява специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение, което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан. В основата на контактната термография стои “дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Клиничните изследвания дотук показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм.
На 16.04.2019 г. в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив беше организирана среща на тема „Ранен скрининг за рак на гърдата”. На срещата, организирана с любезната помощ на главната сестра на болницата г-жа Ивелина Божинова, присъстваха 50 старши медицински сестри. Бяха изнесени последни данни относно рака на гърдата в България. Статистиката сочи, че годишно новодиагностицираните жени с тази тежка диагноза са над 3 500, а леталните случаи са между 1000 и 1200 на година. Обезпокоително е своеобразното „подмладяване” на заболяването, което обхваща все по-млади жени. В същото време дамите под 50- годишна възраст са предразположени към по-агресивни форми на рак на гърдата. Установено е, че при по-младите жени туморът може да удвои размерите си за 80 дни. На срещата беше представен иновативния метод за ранен скрининг за рак на гърдата чрез контактна термография BRASTER PRO, който беше въведен за първи път в България в края на миналата година.

СФОРМИРАН Е НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЗА КОНТРОЛ НА МОРБИЛИ
Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки, съобщиха от МЗ.
Към 22.04.2019 г. в Министерство на здравеопазването са съобщени 463 случая на морбили. Териториално са засегнати единадесет области в страната: София-област – 165 заболели, Благоевград – 136 заболели, София-град – 134 заболели, Пазарджик и Перник – по 6 заболели, Бургас – 5 заболели, Велико Търново и Кюстендил – по 4 заболели, Ловеч, Монтана и Пловдив – по 1 заболял. През последната 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 случая, София-област – 16 случая и Благоевград – 12 случая.
Най-много са заболелите във възрастовите групи от 1 до 4 години (153 сл.) и от 5 до 9 години (110 сл.).
91 от случаите са при лица под 13-месечна възраст – причината е, че не е направена имунизация поради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар.
Министерството на здравеопазването още след първите регистрирани случаи на морбили в страната даде указания до Регионалните здравни инспекции медицинският персонал на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за протективен имунитет срещу заболяването. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.
Министерството призовава всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

РЗИ-СОФИЯ ПОИСКА ОТ ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИМУНИЗАЦИОННИЯ СТАТУС НА ДЕЦАТА
РЗИ-София пусна допълнителни мерки за ограничаване на морбили в детските градини и училищата, информира Clinica.bg. Заразата у нас пламна през февруари, а случаите вече са около 460. Сред най-засегнатите области е именно София-град и най-вече – крайните квартали. В тази връзка директорите на учебни заведения трябва да изготвят списъци с неимунизираните деца и да ги предадат в на районния епидемиолог или инспектор.
Информацията трябва да включва – име, ЕГН, възраст, причини за необхващане към момента. На директорите на градини и училища е наредено да бъде направен преглед на имунизационния статус на децата. Откритите неимунизирани и с непълен имунизационен статус хлапета, незабавно трябва да бъдат насочени към личните лекари за обхващане с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. В случай на регистрирано болно дете, незабавно трябва да бъдат уведомени родителите и личните лекари на контактните други хлапета. Също така учителите и обслужващия персонал трябва спешно да изготвят списъци на контактните лица, които да съдържат имунизации със серия, номер и срок на годност на ваксината, дата на имунизация, име на личен лекар с посочен телефон и по възможност на родителите.
Списъците отново се носят в здравната инспекция. Освен това на медицинските специалисти в градините и училищата, е заръчано да следят за клиничните симптоми на заразата като температура, обрив, конюнктивит, диария, недиагностицирана кашлица. „Всички случаи със симптоматика за морбили да се отстраняват от учебните занятия и насочват за консултация с общопрактикуващ лекар”, категорични са от РЗИ. От здравната инспекция напомнят още да се прилагат стриктно противоепидемични мерки като ежедневно влажно почистване, проветряване, дезинфекция на повърхности, подове, коридори и санитарни възли, за недопускане разпространението на остри заразни болести, предавани по въздушно-капков път.

1700 СА ДОКЛАДВАНИТЕ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ ОТ ЛЕКАРСТВА ПРЕЗ 2018 Г.
1700 е общият брой докладвани нежелани реакции от лекарства у нас през 2018 г. Увеличението спрямо предходната година е двойно, а причината е в новото законодателство, според което от 2018 г. по-улеснено могат да се съобщават и т.н. несериозни нежелани реакции, обясни д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) по време на форум посветен на ваксинопрофилактиката, информира Clinica.bg.
103 са съобщените реакции при ваксините. Те заемат около 6% от общия брой на всички докладвани случаи, а активността на пациентите в това отношение се увеличава. По-голямата част от сигналите (60) са подадени от немедицински специалисти, показва анализ на ИАЛ.
Фокус по време на форума отново беше темата за твърденията за връзка между ваксините и аутизма. След като международни изследвания категорично отхвърлиха такава последица от имунизациите, експерти от МЗ, НЦЗПБ, от фармаиндустрията и лекари също за пореден пък акцентираха върху несъстоятелсността на такива твърдения и от вредата от подобни внушения, които поставят под заплаха здравето на хората в цял свят.

КНСБ ОТБЕЛЯЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО НА РАБОТНОТО МЯСТО
2914 трудови злополуки са станали в България през миналата година. Те са с три повече в сравнение с 2017 г. Това обяви социалният министър Бисер Петков, който участва в организирано от КНСБ честване на Световния ден за безопасност и здраве на работното място.
92-ма са загиналите на работното си място през миналата година в България.
„Всеки 15 секунди в света умира по един работник вследствие на трудова злополука или професионална болест, а годишно те са повече от 2 милиона и 700 хиляди. Около 4 % от БВП, световният брутен вътрешен продукт се губи вследствие на трудовите злополуки, професионалните болести и трудовия травматизъм“, изтъкна социалният министър Бисер Петков.
В памет на жертвите на трудови злополуки синдикалистите пуснаха в небето 92 черни балона.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви: “Ние сме заедно, за да почетем тези, които загинаха на работните си места и да помним мъртвите, за да се борим за живите”.
От КНСБ връчиха традиционните награди “Прометея” за постижение и добри практики в безопасността и здравето на работниците. Сред тазгодишните носители на отличието е Националната финансово-стопанска гимназия.
Според данните на КНСБ страната ни е в челото на класация сред държавите-членки с два пъти по-висок от средния за ЕС брой смъртни случаи на работното място. У нас те са над 3 и половина на 100 хил. заети, при по-малко от два смъртни на 100 хил. заети в останалите страни.
Традиционно най-много нарушения на разпоредбите, които регламентират осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, са в строителството, търговията, ресторантьорството, растениевъдството и животновъдството.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ТРИМА БОЛНИЧНИ УПРАВИТЕЛИ
Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директори на три специализирани лечебни заведения – детската болница „Проф. Иван Митев“, инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“ и белодробната болница в Габрово, информира Zdrave.net.
Изискванията към кандидатите са притежават образователно-квалификационна степен “Магистър” по медицина или дентална медицина, и квалификация по здравен мениджмънт. Възможно е кандидатите да имат образователно-квалификационна степен “Магистър” по икономика и управление и с придобита образователна и/или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията по чл. 43 от Закона за висшето образование в областта на здравния мениджмънт. Друго изискване към кандидатите е да имат най-малко пет години трудов стаж по специалността.Те трябва да представят програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период. Темите, които ще бъдат предмет на събеседване с кандидатите са: „Мястото и ролята на лечебното заведение в системата на здравеопазването”, “Повишаване качеството на медицинското обслужване”, “Приоритети за бъдещото развитие.“