НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.02.2019)

РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ СЕ КРИЯТ ЗАД СИМПТОМИ НА МАСОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Част от редките заболявания се крият зад симптоми на масови, социално-значими заболявания. Това стана ясно по време на дискусия на тема „Връзката на социалнозначимите заболявания с редките болести”, която се проведе по инициатива на онлайн портала за социално-значими заболявания “Портал на пациента”. Поводът за дискусията е Световния ден на редките болести, който тази години ще бъде отбелязан на 28 февруари от 13:00 часа пред Народното събрание под мотото „Да свържем социалната и медицинската грижа”, информира Zdrave.net.
Директорът на УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев” проф. д-р Сабина Захариева обърна внимание, че заради маскирането на част от редките заболявания под симптоми на социално-значими заболявания, селектирането на пациентите с редки болести вече се прави не сред общото население, а сред хората с масови сърдечносъдови и ендокринни болести.
„Пример за това маскиране са ендокринните хипертонии, които се крият зад симптомите на есенциалната артериална хипертония. Поне 10% от хипертонията в детска възраст на практика е ендокринна”, обясни доц. д-р Атанаска Еленкова – началник на Клиника по хипоталамо-хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания. Председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов обясни, че преди години децата с редки заболявания в България са били много повече от възрастните, поради липсата на осигурено лечение и ниската преживяемост. Но с въвеждането на симптоматично лечение и модерни таргетни терапии вече статистиката показва, че и у нас съотношението деца – възрастни с редки болести е 50:50, както е във всички европейски държави.
На науката са познати са над 7000 редки заболявания, като само за 5% от тях има лечение. Според Световната здравна организация в България от тях са засегнати общо 400 000 души, като 5000 се лекуват по Здравна каса.

МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА ИСКА ВМА ДА СТАНЕ ОСНОВЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР НА НАТО
Министерството на обраната цели ВМА да се изгради и утвърди като основен медицински център на НАТО в Югоизточна Европа. Това се казва в отговора на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпроса на група народни представители от БСП какви са общите и просрочени задължения за 2017 г. и 2018 г. и каква е стратегията за развитието на лечебното заведение през 2019 г., информира Zdrave.net.
От отговора на министър Каракачанов се вижда още, че стратегията за развитие на ВМА предвижда обновяване на медицинските пунктове, изграждане на Тренинг център и завършване на процеса по въвеждане на интегрираната информационна система.
С едва 10 619 лв. просрочени задължения е завършила годината Военномедицинска академия, става ясно още от отговора на министъра. От представената справка се вижда, че цесията, която лечебното заведение направи, за да изплати огромните задължения, натрупани до 2014 г., е напълно покрита през юни 2018 г.
Припомняме, че до 2014 г. ВМА натрупа 220 млн. лв. дълг, който към днешна дата е напълно изплатен.

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ЩЕ УЧАСТВАТ ПЪЛНОЦЕННО В ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЦЕРН
Български учени ще участват пълноценно в изследвания на ЦЕРН. Това става възможно, след като днес Народното събрание ратифицира Допълнително споразумение между Министерството на образованието и науката и Европейската организация по ядрени изследвания, информира Clinica.bg.
Това споразумение е част от Меморандума за разбирателство за поддръжка и експлоатация на CMS детектора, който е основополагащият технически компонент на ЦЕРН. Допълнителното споразумение ще осигури по-пълноценно участие на български учени във фундаменталните изследвания и разработки, извършвани в Европейската организация по ядрени изследвания.
Български физици, математици и инженери участват в проекта благодарение, на който бе открита „божествената частица” Хигс бозон. Освен това учените ни са част от екипа, който прави експеримент за създаване на различни радиоактивни изотопи. Разходите по изпълнението на допълнителното споразумение ще бъдат осигурени от бюджета на МОН.

ОКОЛО 1 МЛН. СА СТАРИТЕ ЗАДЪЛЪЖЕНИЯ НА БОЛНИЦАТА В ДЕВИН
Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата в Девин. Това каза за Радка Грозданова, изпълнителен директор на болницата, информира Clinica.bg като се позовава на Информационна агенция “Фокус”.
“Проблемите в лечебното заведение са тежки, защото за съжаление вече пета година възобновяваме дейността си след прекъсване от три години, което се оказа доста фатално… Благодарение на оперативната дейност, която извършваме, успяваме да не задлъжняваме и да изплащаме редовно възнагражденията и осигурителните вноски и лекарствата, но старите задължения много ни тежат. Там не може да намерим добро решение, тъй като болницата с тази дейност, която осъществява в момента трудно може да покрие тези стари задължения“, поясни Грозданова.
„Общинското здравеопазване е първоначалното, на входа на системата, но повечето общински болници осигуряват медицинска дейност от първо ниво на компетентност по клинични пътеки, които може би са сред най-нископлатените. През годините клиничните пътеки са със стойност, която не се променя, а разходите се качват – минимална работна заплата, стойността на лекарствата и оттам идва този дисбаланс в общинското здравеопазване, затова отпусканите но допълнителна субсидия е добро решение тази година“, обясни Грозданова. Тя допълни, че още не е ясно каква част от сумата ще бъдат предоставени за болницата в Девин, защото предстои те да бъдат разпределени съгласно методиката на финансиране, която се утвърждава ежегодно от Министерството на здравеопазването.

Вътрешният министър Младен Маринов: НУЖЕН Е ВЪНШЕН КОНТРОЛ НА РЕШЕНИЯТА НА ТЕЛК
“Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие, това са хора, които извършават една благородна професия. Това, че някой от тях в лично качество извършват престъпление, не означава, че всички са престъпници, напротив, лекарите са много важна част от нашето общество и ние трябва да ги подкрепяме”. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос за фалшивите ТЕЛК решения, информира Zdrave.net.
„Не съм специалист по здравеопазване и по системи, които са свързани със здравеопазването и с осигуряването, но разсъждавайки от нещата, които виждам при нашата работа, смятам, че винаги трябва да има и някакъв външен, извън самата система, контрол и то по-скоро да е свързан с отговорността този, който отпуска парите да има възможност да контролира те къде отиват”, изтъкна Маринов.
„Интересното при всички случаи е, че винаги се явява посредник. Интересно е, че нещата са стигнали до такъв етап, че посредникът реално търси желаещи да получат ТЕЛК, а логиката би следвало да е обратна хората, които имат заболяване трябва да търсят ТЕЛК. Това говори за наистина престъпна схема на организирани групи, които по престъпен начин целят материална облага”, каза още вътрешният министър.
До този момент в МВР не са получавани и няма данни тази престъпна дейност да е свързана с политически сили и с действащи политици, а става въпрос за чисто криминални случаи на организирани престъпни групи.
Маринов обясни, че десетте области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са Силистра – 28,61%, Враца – 19,29%, Габрово – 19,02 %, Разград – 18,31%, Монтана – 17,54%, Перник – 16,97, Плевен – 15,96% Кюстендил – 14,89%, София област – 14,75% и Ловеч – 14,52%“.

Хасан Адемов: ДА НЕ СЛАГАМЕ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ, КОИТО РАБОТЯТ В ТЕЛК
„Изключително е важно да не слагаме под общ знаменател всички над 350 лекари, работещи в 74-те ТЕЛК в страната. Очевидно е, че не всички са престъпници. За да се докаже престъпление, трябва да се мине през всички фази на съдебния процес. В момента има недоказани обвинения. Въпросът е има ли пробойни в законодателството, които допускат издаването на фалшиво решение на ТЕЛК. Този документ е ключ към 39 вида права, осигурени от държавата, които ползват хората с увреждания“. Това каза депутатът Хасан Адемов в интервю за БНТ.
Адемов смята, че електронното здравно досие ще реши голяма част от проблемите, тъй като ще осигури проследяемостта на заболяванията на пациентите и лекарите ще могат да преценят дали епикризите отговарят на действителния им здравен статус.
Очаква се от септември до края на годината да започне изграждането на системата за електронно здравеопазване, обществените поръчки вече са обявени.