НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.01.2019)

МЕДИЦИТЕ ОТ ФИЛИАЛА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОБМИСЛЯТ КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА ЗАРАДИ НЕПРЕКЪСНАТАТА АГРЕСИЯ, С КОЯТО СЕ СБЪЛСКВАТ
Медиците в Спешна помощ в Горна Оряховица са готови да подадат колективна оставка заради ескалацията на вербална и физическа агресия срещу тях, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на БНР.
Конкретният повод е случай от тази нощ, при който жена, посетила Спешна помощ с болното си бебе, се държала агресивно. Детето било с висока температура и се налагало да бъде транспортирано до великотърновската болница. Докато го преглеждали обаче, придружаващата го жена се развикала и ударила през лицето с телефона си фелдшерката, която извършвала прегледа. Жената е откарана с бебето в болница във Велико Търново, но срещу нея е образувано бързо производство, информират от полицията.
Битата фелдешерка е в отпуск по болест и е подала предизвестие за напускане, заяви пред БНР началникът на Спешна помощ в Горна Оряховица д-р Виолета Пашова.
„Върви сред колектива идеята за колективно напускане на работа. Не може да отиваш на работното си място, за да помагаш на хората, и да не си сигурен дали въобще ще се върнеш и в какъв вид ще се върнеш“, коментира д-р Пашова.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ И МАКЕДОНСКИЯТ МУ КОЛЕГА ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ПОДПИСАХА ПЛАН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
Днес, 22 януари 2019 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на здравеопазването на Република Македония Венко Филипче подписаха План за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Планът е в изпълнение на решение № 909 на Министерски съвет от 13 декември 2018 г., като с него се определят конкретните области на сътрудничество между двете министерства за период от три години, както и целите, очакваните резултати и мерките за постигането им.
Прякото сътрудничество ще обхване следните области: първична и специализирана медицинска помощ; профилактика на болестите; превенция и контрол на СПИН и полово предавани болести; околна среда и здраве; държавна лекарствена политика; епидемиологичен надзор на заразните и паразитните болести; нормативни актове в областта на здравеопазването; организация на медицинското осигуряване при извънредни ситуации и други.
Предвижда се да бъде насърчено сътрудничеството между български и македонски болнични заведения, научни институти, учебни заведения в сферата на медицинската наука, обменът на кадри и др.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТЕСТВА СИСТЕМАТА ЗА ЕЛЕКТРОННИЯ ТЪРГ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Министерство на здравеопазването отново е на финала с електронния търг за лекарства. Ведомството планира да проведе последна тестова процедура на електронната система за купуване на медикаменти за лечебните заведения, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Предвижда се тестването на системата да приключи в края на февруари.
Всички действия, които ще бъдат извършвани в Електронната система в рамките на тестовите процедури са симулационни и са само за целите на проверка на функционалностите на системата, изтъкват от ведомството. След провеждане на финалното тестване на Електронната система и след установяване на правилното и коректно поведение на системата, ще бъде стартирана реална процедура.

МБАЛ – ДОБРИЧ ЗАКУПУВА НОВИ АПАРАТИ ЗА ХЕМОДИАЛИЗА С ЦЕЛЕВА СУБСИДИЯ ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец, информира Zdrave.net. Средствата за закупуването на новата техника са предоставени от Министерството на здравеопазването в края на миналата година и са в размер на 770 000 лв. 600 000 лева от целевата субсидия са предназначени за закупуването на 32-срезов компютърен томограф, обществената поръчка за който в момента е на етап обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията. Това обясни директорът на Многопрофилната болница д-р Светозар Байчев. Той уточни, че остатъкът от целевите средства в размер на 40 000 лева ще отидат за специализирано медицинско оборудване на сектора по патология.
Добричката болница е поредната, която ще се сдобие с нова апаратура за хемодиализа. Миналата година МЗ задели около 5 млн. лв. целеви средства за обновяване на хемодиализните отделения в 29 болници в страната. Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи, според потребностите на болниците.

Директорът на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски: ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ КОЙ Е ИЗДАВАЛ ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА ФАЛШИВИТЕ ТЕЛКОВИ РЕШЕНИЯ
„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата на документация. А тази документация се изработва на друго място или изследванията се правят на друго място. Трябва да се провери кой всъщност е издал документацията. Нищо чудно голяма част от тази документация също да се окаже фалшива. И от тази гледна точка изключително важно е това, което трябва да се направи и което вече е в ход – да се вържат системите на ТЕЛК и НЗОК и личните електронни досиета, за да е ясно тогава кой каква епикриза е издал и да няма как за един ден просто да се окажеш човек с тежко увреждане“. Това коментира пред bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски във връзка с оповестеното вчера от прокуратурата разследване на фалшиви ТЕЛК решения, информира Zdrave.net.
Коралски отбеляза, че при поява в НОИ на редица молби за инвалидни пенсии от един и същи регион „би трябвало да им светне червената лампичка“ и изрази предположение, че тъкмо така е станало и прокурорското разследване е инициирано от Националния осигурителен институт. Той обаче бе категоричен, че няма как половината инвалидни пенсии да са неправомерни.

БИСНЕСЪТ НАСТОЯВА ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА
За ускоряване на здравната реформа и отпадане на задължението да плащат първите три дни болнични настояват от бизнеса, информира Clinica.bg. Намеренията са само част от приоритетите им за 2019 г., които днес обявиха официално от асоциацията на четирите национално представителни работодателски организации (АОБР.
Сред останалите желания на бизнеса са ускоряване на реформите в образователната система, облекчаване на вноса на чуждестранни работници и специалисти, включително чрез издаването на карта за достъп до българския трудов пазар.

ОЩЕ ДВЕ ОБЛАСТИ У НАС ОБЯВИХА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
Днес, 22 януари, РЗИ – Сливен обяви грипна епидемия на територията на област Сливен, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата на територията на областта за периода 23.01. – 27.01.2019 г.
РЗИ – Хасково ще обяви грипна епидемия на територията на област Хасково утре, 23 януари. Учебните занятия в училищата в областта ще бъдат преустановени за периода от 23.01. до 28.01.2019 г. включително.
До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.