НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.12.2018)

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА АСИСТИРА НА ДЯДО КОЛЕДА В БУРГАС
Известният бургаски актьор Стоян Памуков се превъплъти в ролята на Дядо Коледа. Помагаше му Снежанка – Еми, която тази година ще се дипломира като медицинска сестра и в момента е на държавен стаж в болницата. Двамата раздаваха подаръци
на най-малките пациенти на УМБАЛ – Бургас, информира Zdrave.net.
„Не искаме повече да ви виждаме в болницата, а само по детските площадки и детските градини”, пожела на малките пациенти и техните родители кметът Димитър Николов, който лично присъства на тържеството, което се състоя на Игнажден. Поздравления за бързо оздравяване и прибиране у дома поднесоха г-жа Севдалина Турманова, зам.-областен управител и изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.
Празникът се проведе с подкрепата на Община Бургас и Областна администрация, в него се включват с подаръци и други дарители и доброволци. Тази година броят им е рекордно голям – „Зонта Клуб Бургас”, дамски клуб „Инър Уийл”, Парти агенция „Кригея”, Сдружение „Усмивка”, Търговска гимназия – Бургас, Английска гимназия – Бургас, детски хор „Милка Стоева”.
Флаш моб, изпълнен от учениците от Търговската гимназия увлече в танци децата, техните родители и дори и лекарите и медицинските сестри. Най-обичаните Коледни песни бяха изпълнени от Евгения и Александра – солисти на детски хор „Милка Стоева”.

ЗАКРИВАТ ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ В ЯМБОЛ
Домът за медико-социални грижи за деца в Ямбол да бъде закрит. Това предлагат от Министерство на здравеопазването, на чиято страница е публикувано проектопостановление на Министерския съвет, разпореждащо закриването. Проектът подлежи на 30-дневно обществено обсъждане, така че окончателното закриване на Дома предстои идната година, информира Zdrave.net.
От доклада на министър Ананиев във връзка с предложението става ясно, че ДМСГД – Ямбол се закрива поради отпаднала необходимост от него: от 7 септември тази година в Дома няма настанени деца, не се предвижда и настаняването на нови.
Броят на персонала в лечебното заведение обаче няма да бъде намаляван, тъй като МЗ планира да разкрие центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания след закриването на Дома.
В момента обаче де факто в Дома работят 31 души, които при прекратяване на договорите си ще получат обезщетение на обща стойност от 62 000 лв. Тези средства, както и всички останали, свързани с ликвидацията на ДМСГД – Ямбол, ще бъдат за сметка на бюджета на МЗ за 2018 г., се посочва още в доклада на министър Ананиев. От него става ясно още, че очакваните разходи по ликвидацията са около 100 000 лв.

ГРИПНАТА ВЪЛНА В СТРАНАТА БАВНО РАСТЕ
Грипната вълна в страната бавно расте показват последните данни на здравните власти. За изминалата 50-та седмица (10.12. – 16.12.2018 г.) общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания у нас достигна 130.63 на 10 000 души или точно 4982 случая, срещу 116.68 на 10 000 души за предходната 49-та седмица, информира Puls.bg.
Изследваните проби в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ на Националния център по заразни и паразитни болести потвърждават, че в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A(H1N1)pdm09 и A(H3N2).
Общо 4982-те случаи на остри заразни заболявания у нас са регистрирани основно в Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин.
От Министерство на здравеопазването очакват с настъпването на Коледно-новогодишните празници, ваканцията на учениците и струпването на много хора в закрити пространства разпространението на грипната инфекция да се увеличи. Прогнозата е в края на месец януари и началото на месец февруари 2019 г. в някои от областите да бъдат достигнати и епидемични стойности.