НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.11.2018)

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ОБЛЕКЧАВА КРИТЕРИИТЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ В СПЕЦИАЛНОСТ “МЕДИЦИНСКА СЕСТРА”
Столичният общински съвет ще облекчи критериите, според които ще се дават стипендии на професионалисти по здравни грижи, обучаващи се във ФОЗ на МУ-София. Това стана ясно на заседание на общинската комисия по здравеопазване, информира Zdrave.net.
Причината е в спешната нужда от медицински сестри и акушерки в общинските лечебни заведения и липсата на достатъчно кандидати да работят в тях.
Директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Столична община д-р Моника Чеуз припомни, че в началото на годината Общинският съвет реши да отпуска десет стипендии по 300 лв. на студенти с успех над 4,50, които впоследствие ще бъдат задължени да работят три години в общинските лечебни заведения.
„До края на септември само седем бяха кандидатите за тези стипендии. Повечето учат и работят едновременно, което прави изискването за успех трудно достижими. Затова критерият за успех е свален на над 4, а стипендията ще бъде 350 лв. на месец“, каза д-р Чеуз. Тя допълни, че общината има желание да помогне да сестрите и акушерките. „Имаме недостиг на медицински специалисти особено в училищата и детските градини. Знаем, че трябва да се увеличи заплащането, но 650 лв. стартова заплата също не са малко пари“, каза още д-р Чеуз.

УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ” СТАВА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Университетската болница „Лозенец“ губи статута си на правителствена болница. Това прие днес Министерският съвет с одобряване на проект за изменение на Закона за лечебните заведения. С него се отменя текста от закона, указващ, че болницата е лечебно заведение към Министерския съвет, информира Zdrave.net.
Болница „Лозенец“ е единственото ведомствено лечебно заведение, по отношение на което статутът е определен на законово ниво. „Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца“, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.
Само преди дни Инициативният комитет за създаване на детска болница се срещна със здравния министър Кирил Ананиев, на която той пое ангажимент до Коледа да изготви предложения към Министерски съвет по този въпрос.

УВЕЛИЧАВАТ С 2 МЛН. ЛЕВА КАПИТАЛА НА БОЛНИЦА “ВИТА” ВЪВ ВЕЛИНГРАД
С 2 млн. лв. се увеличава капиталът на Многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация „Вита“ във Велинград. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, като одобри промени по бюджета на Министерството на отбраната, информира Zdrave.net.
Средствата ще се използват за разширяване на дейността на лечебното заведение, изразяващо се в обновяване и модернизация на материалната база и апаратура, както и за възстановяване и обновяване на калолечебницата в клон Поморие на болницата, с цел подобряване качеството на предлаганите медицински услуги и предоставяне на нови такива.

СИНДРОМЪТ НА ПРОФЕСИОНАЛНО ПРЕГАРЯНЕ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА
Синдромът на професионалното прегаряне, известен като Бърнаут синдром може да стане причина за трудова злополука. Това обясни за Clinica.bg проф. Невена Цачева, основател на Катедрата по трудова медицина в Мeдицински университет – София.
Професионалното изтощение често се среща сред медиците в хуманното здравеопазване, изтъкна специалистката. Специалистите в бели престилки вместо да излязат в болнични продължават да работят, което води до инциденти в най-хуманната професия, обясни проф. Цачева.
Качеството на работното място пряко влияе върху трудовите инциденти. Една от причините за лоши показатели на този аспект е фиктивната оценка на риска, смята проф. Цачева. Според нея останалите фактори, които влияят на трудовите злополуки са микроклимата, шума, вибрациите, организацията на трудовия процес – физиологичните режими на труд и почивка. Огромен проблем е и извършването на сложни дейности от нискоквалифициран персонал, както често се случва в строителството. Работниците са с много ниска и не добра трудова култура, която често не отговаря на никакви изисквания. „Говоря за тютюнопушене, употреба на алкохол, хранене на работното място, липса на лични предпазни средства”, коментира експертката.
2201 са регистрираните трудови злополуки в страната за първите девет месеца на 2018 г. Изплатените обезщетения за тях за полугодието са 4,2 млн. лв., сочат данните на Националния осигурителен институт. Най-голяма част от трудовите злополуки – 1810, са станали на работното място, а 391 по пътя за него или за дома. Най-голяма част от пострадалите са в сферата на държавното управление – 174, сухопътния транспорт – 163, здравеопазването – 113, търговията – 106 и образованието – 95.
Статистиката сочи още, че трудовите злополуки намаляват Броят им за първите девет месеца на 2017 г. е бил 2 911. Почти два пъти по-малко са и трудовите злополуки с фатален изход – преди 10 години те са били 180, а сега – 66.

ПОСОЛСТВОТО НА СЛОВАШКАТА РЕПУБЛИКА И БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ ОРГАНИЗИРАХА КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ В ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
В Деня на християнското семейство служители на посолството и други дипломати, доброволци, служители и партньори на БЧК, студенти и граждани на София се включиха в кръводарителската акция, организирана от Посолството на Словашката република в България и Българският Червен кръст със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология.
Кръводарителската акция се състоя от 9:30 до 13:00 часа в сградата на посолството.
Всеки ден повече от 500 деца, родилки, тежко болни пациенти и пострадали се нуждаят от нашата съпричастност, за да бъде спасен живота им, припомниха от БЧК.

СЕМЕЙСТВО ДАРИ КУВЬОЗ НА УМБАЛ – БУРГАС
Бургаско семейство отбеляза рождения ден на своя 20-годишен син по необичаен начин – като стана дарител на Отделението по неонатология на УМБАЛ – Бургас. Гергана и Николай Господинови подариха на отделението нов кувьоз от висок клас, снабден с допълнително оборудване, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
„Синът ни е роден тук преди 20 години. Беше в кувьоз. Знаем колко е важно лекарите да имат добра апаратура и ще се радваме, ако нашето дарение помогне на много недоносени бебета да се приберат вкъщи при родителите си“, сподели Гергана Господинова. Семейството посети отделението с малката си дъщеря Мария. Рожденикът Николай е студент в Англия.
„Изключително много Ви благодарим. Благодарение на дарители като Вас, нашето отделение е оборудвано с модерна и качествена техника. В последните 3 години това е четвъртият кувьоз, който получаваме от дарители. Нашите деца наистина имат нужда от висококачествени грижи и прецизна апаратура, за да могат да оцелеят и да се развиват без риск от увреждания“, изтъкна началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова.