НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.09.2018)

БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ ЗАЯВИ ГОТОВНОСТ ДА УЧАСТВА АКТИВНО ПРИ ПОДГОТОВКАТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА
Българска болнична асоциация, която обединява лечебни заведения за болнична помощ, приветства реформата в сектора. В основата на тази подкрепа e да се даде възможност на пациентите да избират спокойно къде да се лекуват. Това пише в декларация на ББА по повод предложените за обществено обсъждане модели за реформа на здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
От ББА смятат, че е необходимо да се намери модел, при който да отпадне необходимостта от административно ограничаване на достъпа на болните до лечебните заведения под формата на различни мораториуми, лимити, стандарти и други бариери.
От друга страна промяната не следва да бъде свързана с ограничаване ролята и отговорността на лекарите, в управлението и регулацията на медицинската помощ, смятат от Асоциацията.
„Като заявяваме своята позиция в подкрепа на реформите, ние декларираме, че сме готови да участваме активно в целия процес на подготовката и реализацията на новия модел на здравно осигуряване”, пишат още от Българска болнична асоциация в декларацията.

Д-р Неделчо Тотев: ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ СА НЯКАКВА СМЕС МЕЖДУ СОЛИДАРНИЯ МОДЕР НА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ И ЗДРАВНО ЗАСТРАХОВАНЕ
Предлаганите промени от министър Ананиев на практика представляват някаква смес между солидарния модел на здравно осигуряване и здравно застраховане, каквато има в САЩ. Много трудно е да изразим ясна позиция, защото нямаме официален документ от Министерството на здравеопазването, а даваме мнение само по неофициална информация, която научихме от колегите от Бъларската болнична асоциация (ББА)”. Това заяви пред Redmedia.bg председателят на Националното сдружение на общинските болници (СОББ) д-р Неделчо Тотев след вчерашното разширено заседание на управителния съвет на организацията. Той сподели, че сдружението е потърсило мнението на застрахователи за предлаганата допълнителна здравна застраховка в размер на 12 лв. и е получило отговор, че това едва ли може да се случи, защото нито един чуждестранен застраховател, който участва в такова дружество, няма да позволи подобна практика.
“Според тях чуждестранните партньори на първо място ще искат да знаят как е формирана тази сума, какви рискове покрива и какъв ще бъде здравният продукт, който ще се получи в крайна сметка”, изтъкна д-р Тотев.

СДРУЖЕНИЕТО НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СЕ ОБЯВИ ЗА ПЪЛНА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Националното сдружение на частните болници се обяви за пълна демонополизация на здравното осигуряване, информира Redmedia.bg. В специална декларация от НСЧБ изразиха удовлетворение от инициативата за реформа, подета от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Според представителите на частните лечебни заведения демонополизацията ще даде възможност на потребителя да избира, както между лечебните заведения, така и между различни здравноосигурителни фондове. Лечебните заведения от своя страна също могат да избират с кои здравни фондове да имат договорни отношения.
“Развитието на конкурентната среда ще даде силен стимул за повишаване на качеството на медицинската помощ и ще направи контрола върху разходваните средства много по-ефективен. Конкуренцията за избора на пациента е най-силния стимул за повишаване на частните и публичните инвестиции в човешките ресурси и в здравната инфраструктура.
Водещ мотив за здравно осигуряване на хората ще стане ползата от него, а не страхът от санкции. В кратки срокове страната ни може да започне да приема за лечение пациенти от други страни, вместо да ги изпращаме навън, както е сега”, се казва в декларацията.

Д-р Николай Шарков: БЪЛГАРСКИЯТ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ Е ЗА ДВУСТЪЛБОВ МОДЕЛ И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТРЕТИ ДОБРОВОЛЕН СТЪЛБ
“Първият модел е за премахване на обществения здравноосигурителен фонд и преминаване към 100% частно застраховане или осигуряване, защото има разлика между застраховане и осигуряване. Вторият модел е добавяне на допълнително задължително здравно осигуряване. Това е вкарване на втори стълб, като за него независимо от предложените проценти или абсолютно стойности за сумата, грижите ще се поемат от частните здравно застрахователни компании”, така коментира за Clinica.bg предложените два модела за реформа от здравния министър Кирил Ананиев председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. По думите му първият вариант е подобие на досега съществуващата американска система на здравно осигуряване или по-скоро на здравно застраховане. “В ЕС обаче съществува втория модел, когато има един основен стълб – задължително обществено осигуряване и допълнителен стълб, който вече е на доброволно здравно осигуряване”, изтъква д-р Шарков и допълва, че БЗС иска да се въведе двустълбов модел плюс трети стълб, ако гражданите решат да се застраховат доброволно.
“Тепърва искаме са видим един обстоен преглед на предложените две системи, за да се ориентираме в подхода и идеите, които министърът на здравеопазването ще предложи. Тези идеи трябва да бъдат подкрепени, както от съсловните организации, така и от законодателната власт, но на първо място от пациентите”, изтъква д-р Шарков.

Доц. д-р Лъчезар Иванов: ЗА ДА ИМА РЕАЛНА РЕФОРМА Е НУЖНО ДА СЕ ПРОМЕНИ ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ

За да има реална промяна в здравноосигурителния модел, на първо място трябва да се промени остойностяването на клиничните пътеки. Това каза зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доц. Лъчезар Иванов пред Zdrave.net по повод предложенията на Министерството на здравеопазването за реформа на системата. По думите му в стойността на клиничните пътеки трябва да бъде определена от експерти и в нея да бъдат включени разходите за медицински труд, за консумативите, отчисленията за амортизации и т.н.
„Коренно трябва да бъде променен начинът на мислене и на формулиране на промените в здравеопазването. За мен философията на реформата е пораждането на конкуренция между здравни каси. Това ще породи по-добри услуги на по-ниски цени, а същевременно ще доведе до реално остойностяване на медицинския труд“, каза доц. Иванов.

Доц. д-р Любомир Киров: НЯМА ЗАКОНОВ МЕХАНИЗЪМ, ПО КОЙТО ЛИЧЕН ЛЕКАР ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПАЦИЕНТ В ЛИСТАТА СИ
Няма законов механизъм, по който личен лекар да се откаже от пациент в листата си. Това отбеляза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров, информира Zdrave.net.
„Ние от доста години – при всяко отваряне на закон или при договаряне в НРД, предлагаме това да се уреди законово, защото трябва да има реципрочност в отношенията“, посочи той, като отбеляза, че в други държави има ясно разписани правила кога, как, в какви случаи и по какъв механизъм става това.
„Имали сме сигнали от колеги за агресивни пациенти, за заплашване без основание, дори психологически терор. Резултатът обаче е един и същ. Полезен ход в случая официално уреден няма“, подчерта доц. Киров.
Той описа и начина, по който би изглеждала процедурата, ако идеята за реципрочност се приеме: „Ние искаме при такъв случай лекарят да напише – не мога, защото така и така. Това може да бъде изпратено и до НЗОК, до БЛС и там да има процедура – да се разгледат тези документи, да се направи събеседване, да се установи за какво става въпрос и да се търси друг подходящ лекар за този човек в определен срок“.

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ДА СКЛОННИ ДА ДАДАТ ОТСРОЧКА НА ВЛАСТТА ЗАРАДИ ЗАБАВЯНЕТО НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ
Майките на деца с увреждания са склонни да дадат две седмици отсрочка на властта, за да подготви и проектозакона за социалните услуги. Това стана ясно пред парламента днес, където те се срещнаха с представители на депутатите. На поканата им за среща по случай утрешния празник на Независимостта се отзова само опозицията. Пред палатковия лагер пред парламента излязоха Корнелия Нинова, Хасан Адемов, Антон Кутев, там беше и националният омбудсман Мая Манолова, информира Clinica.bg.
На 1 октомври изтича срокът, който майките дадоха на властта, за да започне разглеждането в парламента на проектите на три закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. В противен случай те бяха заявили, че ще излязат на нов протест. Към момента в деловодството на депутатите са депозирани първите два проекта. Третият – за социалните услуги, ресорният министър Бисер Петков подготви преди броени дни и той ще може да влезе в парламента най-рано към средата на следващия месец.
Междувременно стана ясно, че 26 млн. лева са вложени от министерството на образованието и науката в детски градини и училища с деца от уязвими групи.