НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.08.2018)

БОРЯТ НЕДОСТИГА НА МЕДИЦИ С ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ
Справяне с недостига на здравни специалисти е една от планираните мерки за правителството в рамките на Националната програма за реформи за 2018 г. По нея се предвижда създаването на благоприятни възможности за професионално развитие на здравни специалисти в страната и за подобряване на практическите умения на медицинските специалисти, информира Zdrave.net.
Предстои да бъде актуализирана Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, както и да бъдат утвърдени актуализирани учебни програми за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, като срокът за това е 2019 г.
Правителството очаква, че след промените ще има увеличен прием на студенти по специалности с установен недостиг. В добавка е изготвено предложение до МОН за увеличаване приема на студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, предвид огромния недостиг на медицински сестри навсякъде в страната, като срокът за това също е 2019 г.

“МЕДИЦИНСКИ ОДИТ” УСТАНОВИ НАРУШЕНИЕ В УМБАЛ – ПЛЕВЕН ПРИ СЛУЧАЙ НА ПОЧИНАЛА РОДИЛКА
Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е констатирала нарушениe в диагностично-лечебния процес на починала на 26.07.2018 г. родилка, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен.
На 25 юли 2018 г. пациентката е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ-Плевен за родоразрешение – планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация.
ИАМО е отправила препоръка към УМБАЛ – Плевен в срок до 30 септември 2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.

СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ ЩЕ СТАНАТ ЯСНИ ПРИЧИНИТЕ ЗА СМЪРТТА НА РОДИЛКАТА В МБАЛ- СЛИВЕН След 2 седмици  ще станат ясни причините за смъртта на родилката в многопрофилната болница в Сливен. Това  каза в интервю за Нова  телевизия директорът на лечебното заведение д-р Весислав Петров, информира Zdrave.net.
„Имаме подозрения защо се стигна до този фатален край. Чакаме резултатите от аутопсията. Предстои тройна медицинска експертиза. Единият вариант е да е получила белодробна тромбоемболия и оттам тежкият белодробен отток, който е довел до фаталния край”, обясни д-р Петров. Той допълни, че в болницата не е прилагано скачане върху родилката и притискане с лакти. „Това са неща, които не би трябвало да се прилагат в съвременното акушерство“, изтъкна д-р Петров и добави, че след вътрешна проверка е  установено, че няма счупени ребра и травматични увреждания на гръдния кош. „Колегите, които участваха в раждането, са подложени на голям стрес. Всички тези обвинения на близките, аз разбирам тяхната мъка, но не трябва цялата мъка, която те  имат, да се излива  върху екипа. Надявам се всички факти да бъдат изяснени. Ние няма да скрием нищо“, коментира още д-р Петров.

РАЗШИРЯВАТ ПАКЕТА НА НЗОК Пакетът здравни дейности, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса, ще се разшири. Това е записано в актуализираните мерки към Националната програма за реформи за 2018 г., които Кабинетът прие миналата седмица, информира Zdrave.net.
Разширяването ще се осъществи „чрез сключване на национален рамков договор за 2019 г.“, е записано в мерките. Разширяването е по мярка  „Изпълнение на Национална здравна стратегия 2020“, като там се включват още сключване на договори между лечебните заведения и НЗОК въз основа на Националната здравна карта, Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, както и мащабен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ.
Разширяването на пакета дейности, покриван от НЗОК, е свързано и с още една от мерките – „Усъвършенстване на механизмите на заплащане на медицинските дейности и осъществяване на ефективен контрол при финансиране на здравни дейности с публичен ресурс“, като тук се предвижда и усъвършенстване на механизмите за контрол на медицинските дейности.

ВЗИМАТ МЕРКИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА ПРИ МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Идентифициране на корупционни практики във връзка с доставката и употребата на медицински изделия – това е една от мерките на правителството, записани в Националната програма за реформи за 2018 г. Според плана за изпълнението им, управляващите е трябвало да излязат с модел на решение на проблема с корупцията до юли 2017 г., информира Zdrave.net.
В хода на дейността по мярката е извършено допълнително предпроектно проучване, като е разширен обхватът на анализите и предмета на проекта. Извършени са анализи на европейската, международната и националната стратегическа и законова рамка във връзка с производството, търговията и дистрибуцията на медицинските изделия, употребата в болничната и извънболничната помощ и извеждането им от употреба, системата от контролни органи на МЗ, координацията и връзките между тях, а също така надзора на националния пазар на медицински изделия и степента на координация в тази дейност между министерствата на здравеопазването, икономиката и финансите.
Предложена е система от общо 81 основни и спомагателни мерки, насочени към реформиране на системата на приложение на медицинските изделия, в т.ч. и чрез по-висока степен на използване на информационни технологии, става ясно от документа.

НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА ДО КРАЯ НА 2018 Г.
Декември 2018 г. е крайният срок за изграждането на Национална здравна информационна система. Това става ясно от публикуваните от МС актуализирани мерки в рамките на Националната програма за реформи за 2018 г. , информира Zdrave.net. В тях е записано, че проектът за изграждането на системата се изпълнява текущо, а тръжната документация по него е в процес на подготовка.
С въвеждането на информационната система се очаква повишаване качеството и ефективността на здравеопазването и осъществяване на реален достъп на пациента до информация за собственото му здраве. Тя трябва да допринесе също така за съкращаване на времето за обслужване на пациенти и граждани, повишаване на качеството на административните услуги в здравеопазването и съкращаване на финансовите разходи. Предстои да бъде сключен договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 12 млн. лв. по оперативна програма „Добро управление“ с приоритет електронно здравеопазване

ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗА ЕПИЛЕПСИЯ
Две лекарства за епилепсия са изчезнали от аптечната мрежа, алармираха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. С писмо до здравния министър Кирил Ананиев те настояват ведомството му да вземе нужните мерки, информира Clinica.bg.
Продуктите, които липсват в аптеките са сиропа на Repitend и Lamictal. Според пациентите и двата са изключително важни за тях. Течната форма е за малки деца и хора с гълтателни проблеми, а другият медикамент оказва изключително малко въздействие върху когнитивните функции на пациентите, обясни Веска Събева, председател на асоциацията. Според нея основната причина за липсата на Lamictal е реекспортът. Другият основен проблем е регистрацията за реимбурсация на медикаменти „призраци” с много ниска цена, които обаче фирмите не внасят в страната. По този начин вносителите само подбиват пазара и карат другите лекарства да напускат държавата ни.
Около 30 000 са пациентите с епилепсия, които ползват медикаменти, финансирани от НЗОК. Според световните данни с тази диагноза е около 1% от населението на всяка страна или над 60 000 българи.