НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.06.2018)

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ДА ИМА ПОМЕЩЕНИЯ ЗА ПУШАЧИ В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Комисия по здравеопазване в 44-то Народно събрание отхвърли предложението за частичното отпадане на забраната за пушене в закрити заведения за хранене и развлечения. С 12 гласа „против” и 4 „за” депутатите не приеха на първо четене предположенията за поправки в Закона за здравето, внесени от народни представители от „Обединени патриоти”, информира Clinica.bg.

Предложените промени предвиждаха връщане на пепелниците в отделни помещения в заведенията за хранене и развлечения. Мотивите на вносителите бяха, че законът в момента не се спазва и е по-добре да има отделни зали за пушачи и непушачи. Освен това тоталната забрана води до икономически загуби.

 

МЗ ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА

Цената на генерично лекарство, което няма посочена стойност в референтни за България държави от Европейския съюз, да се формира на база четири пъти цената на производител на друг генеричен медикамент от същата група, който е с най-ниската стойност за допустима дневна доза или терапевтичен курс. Такава промяна предлага Министерството на здравеопазването  в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата, информира Zdrave.net.

От началото на тази година и към момента тази цена се формира на база два пъти цената на производител на лекарство със същото непатентно наименование. Според МЗ обаче това поставя производителите на лекарства в неравноправно положение помежду им, застрашава оставането на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък и по този начин ограничава възможностите на пациентите за достъпно лечение.

 

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИ СИ ИЗБРАХА НОВ ПРЕЗИДЕНТ
Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU – Pharmaceutical Group of European Union) избра за свой президент Михал Билиняк от Полската фармацевтична камара (NIA) по време на своята генерална асамблея в Марбела, Испания. Негов заместник ще бъде Танасис Папатанасис от Гръцката фармацевтична асоциация (PFS – Panhellenic Pharmaceutical Association). Двамата ще започнат да изпълняват ангажиментите си през 2019 година, информира Clinica.bg.

За да отбележи своята 60-годишнина, Фармацевтичната група на Европейския съюз ще публикува специално издание с визията си за развитие на сектора до 2030 г. (Pharmacy 2030 Vision Paper). Eвропейската асоциация PGEU представлява над 400 000 фармацевти в общността. Нейни членове са национални асоциации и местни организации на фармацевти в 32 европейски държави, в това число страните-членки на ЕС, държавите от Европейското икономическо пространство и Европейската асоциация за свободна търговия (EEA/EFTA), както и страните-кандидатки за членство в ЕС.

 

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:
ТРОПИЧЕСКИТЕ БОЛЕСТИ СЕ ПРИДВИЖВАТ ВСЕ ПО НА СЕВЕР

“Познатите в миналото тропически болести се придвижват все по на север. Това се отнася и за треската „Западен Нил”, от която отделни случаи имаше в Унгария, Сърбия, Румъния, имаше и в България“. Това каза в интервю за Clinica.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обяснява, че заболяването протича сравнително леко и скрито и ако не се търси целенасочено, може да не бъде диагностицирано.

Друго тропическо заболяване, което се придвижва на север, е треската чикунгуня и вече почти всяка година се откриват случаи в Италия и Франция, каза още д-р Кунчев. Заразата се пренася от малки хапещи мушици, известни като папатаци. Заболяването протича като летен грип. Любопитното е, че в Италия заболяването е било пренесено при внос на стари гуми от азиатска страна, предназначени за преработка. В гумите се задържа вода и мушиците са намерили добри условия за развитие.

 

ЛЕКАРИТЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ В БИТКАТА С МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ
Личните лекари и специалистите ще могат да дават полезни съвети на своите пациенти за това как да се предпазват от замърсяванията във въздуха. Това предвижда съвместен проект между Българския лекарски съюз, Националния център по обществено здраве и анализи и Сдружение “Въздух за здраве”. Медиците, които желаят, ще преминават специално обучение, за да могат хората ефективно да тушират вредните последствия от мръсния въздух за организма, информира Clinica.bg.

Проектът е резултат от Меморандум за разбирателство, подписан по инициатива на Сдружение “Въздух за здраве” на 30 май 2018 г. между лекари от различни специалности – невролози, пулмолози, кардиолози, ендокринолози, лични лекари, и различни институции – Министерство на здравеопазването, Столична община, Българския лекарски съюз и НЦОЗА.

 

Проф. Тодор Кантарджиев: ИМА БУМ НА СИФИЛИС В ГОЛЯМ ОБЛАСТЕН ГРАД
За взрив на сифилис в голям областен град съобщи пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net. От думите на специалиста стана ясно, че проблемът е голям, имало и бременни със сифилис.
“По принцип полово предаваните болести са най-големият бич сред инфекциозните болести и основна причина за безплодието у нас“, обясни проф. Кантарджиев, но отказа да назове името на града, тъй като това било лекарска тайна, чието разгласяване можело да притесни болните.

 

РАННАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ ПРИ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ПОМАГА НА 70%ОТ ТЯХ

Ранната интервенция е най-добрият и доказал ефекта си подход за работа с деца с увреждания, забавяне в развитието, поведенчески и психически проблеми. Това е и най-ефективната превенция на разделянето на деца от родителите им и настаняването им в институции и домове за деца с увреждания. Около това се обединиха участниците в провелата се кръгла маса, посветена на необходимостта от създаване на национална система за ранна детска интервенция, съобщиха организаторите от Национална мрежа за децата, информира Zdrave.net.

Ранната интервенция помага на 70% от децата, ако това се случи навреме, прилага се професионално и включва родителите и по-широкия семеен кръг. Това показват данните за САЩ, представени от д-р Емили Варгас Барон. Така децата могат да достигнат пълния си потенциал на развитие, намаляват се и разходите за здравни и социални услуги, отпадането от училище, както и социалната изолация на детето и семейството му.

 

Национално представените организации на хора с увреждания: НЕ МОЖЕМ ДА ПОДКРЕПИМ ЗАКОНОПРОЕКТ, НАСОЧЕН КЪМ МАЛКА ГРУПА ОТ ХОРА

Единствената причина, поради която национално представените организации на хора с увреждания отхвърлят предложения от омбудсмана Мая Манолова законопроект за личния асистент е, че той засяга твърде малка група хора. Това обявиха от организациите на пресконференция, информира Zdrave.net.

“Не можем да подкрепим законопроект, който е само за 77 000 деца с увреждания, а не за всички. Това, за което настояваме, е личната помощ да бъде разработена в Закона за социалните услуги“, изтъкна Адриана Стоименова – зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет.

Към момента в Националния регистър на хората с увреждания в България са записани 648 685 души. Цифрата обаче не е точна, защото предстои да бъдат въведени още досиета. По думите на Адриана Стоименова личната помощ е част от Закона за хората с увреждания и от Закона за социалните услуги.

 

МАЯ МАНОЛОВА Е ГОТОВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА СРЕЩУ РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

Ще подам оставка срещу решаване проблемите на майките на деца с увреждания”, заяви в ефира на БНТ националният омбудсман Мая Манолова. Тя обясни, че ще се оттегли от поста си, ако подготвеният от нея законопроект за личната помощ бъде приет в спешен порядък от Народното събрание., информира Clinica.bg.

„Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече – стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде запазено”, коментира Мая Манолова.

Тя подчерта, че в „политиките, уж за защита на хората с увреждания” се наливат 169 млн. лева за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души. „Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души – 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите”, изтъкна Манолова.

 

МБАЛ – ГАБРОВО ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ

Националната здравноосигурителна каса е осъдена да заплати дължимата надлимитна дейност на МБАЛ “Д-р Тота Венкова” – Габрово, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Сумата възлиза на 41 833 лв. и е неправомерно задържана от публичния фонд за извършена от болницата медицинска дейност през декември 2016 г. Касата е осъдена да плати и дължимите за периода лихви.

В решението си магистратите се позовават на текстове в Закона за здравното осигуряване, според които осигурените пациенти имат право на медицинска помощ от основния пакет дейности на НЗОК, за които фондът е длъжен да осигури финансиране. По силата на разпоредбите пациентите имат право да изберат в коя болница да се лекуват, а Здравната каса трябва да осигури достатъчен ресурс, за да заплати извършената терапия.