НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.05.2018)

НАПРАВИХА УЕБ БАЗИРАН ИМУНИЗАЦИОНЕН РЕГИСТЪР
Модел на уеб базиран имунизационен регистър е разработен от Националният център по заразни и паразитни болести по европроект, информира Zdrave.net. Идеята е регистърът да спомогне за подобряване качеството на изпълнение на Националната имунизационна програма в страната по отношение качество и пълнота на събираните данни, намаляване попълването на информация на хартиен носител, регистриране на всички приложени ваксини в реално време, с възможност за повишаване на откриваемостта на неимунизирани и непълно имунизирани лица.
Проектът е насочен към медицинските специалисти в България, които имат отношение към изпълнението на имунизационната програма и участват в надзора и контрола на имунизациите в страната: общопрактикуващи лекари, епидемиолози от регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести и Министерство на здравеопазването, както и към тази част от обществото, която трябва да бъде имунизирана и предпазена.

 

12% ОТ МЛАДЕЖИТЕ У НАС СА ПРОБВАЛИ НАРКОТИЦИ
12% от младите хора у нас са пробвали леки наркотици. 1% от тях пък са декларирали, че са употребявали тежка дрога. Това гласят данни от Годишния доклад за младежта за 2016 г., който беше приет от здравната комисия в парламента, информира Clinica.bg.

„Следва да се има предвид, че получените резултати е възможно да са по-ниски от реалната употреба на наркотици, тъй като при такъв тип въпроси е възможно да има ефект от притеснение при някои младежи”, уточняват авторите на документа.

По закон за младежи у нас се смятат лицата между 15 и 29 години. Близо половината от тях – 46% пушат цигари, като с напредването на възрастта делът им се покачва. Изводът на доклада е, че младите у нас съзнават негативите, свързани с употреба на наркотици, алкохол, цигари и сексуални контакти без предпазване. Относно физическата активност 66% от българската младеж не спортува. Около една трета – 32% пък се раздвижват редовно с някаква физическа активност.

Докладът отчита, че са провеждани кампании за насърчаване здравословния живот сред подрастващите. Те са насочени към превенция и отказ от тютюнопушене, проучвания за затлъстяването при децата в първи клас и др. В документа се отчита още, че през 2016 г. са проведени общо 948 информационни кампании по теми свързани с ХИВ и полово предавани болести, от които 3 са национални.

Данните от доклада сочат, че делът на младите хора в Европейския съюз непрекъснато намалява през последните години. У нас през 2016 г. младите хора на възраст  са били 1 125 125. От тях 849 989 живеят в градове, а останалите – в села.

 

МЗ ГОТВИ ПРОМЕНИ В МЕТОДИКАТА ЗА СУБСИДИРАНЕ
НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Министерството на здравеопазването готви промени в методиката за субсидиране на лечебни заведения, които ще засегнат болниците за долекуване и рехабилитация на белодробни болести. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от “БСП за България” Георги Гьоков, информира Redmedia.bg. Според изложеното в него с тези промени ще се даде възможност на четирите специализирани лечебни заведения – във Велинград, Роман, Искрец и Трявна, при наличието на свободни легла да приемат и пациенти над 18-годишна възраст без ТЕЛК решение за загубена работоспособност над 50%. Това ще става, ако е приложена достатъчна медицинска документация, потвърждаваща наличието на неспецифично белодробно заболяване, което изисква продължаващо лечение и рехабилитация в болница. За целта лечебното заведение трябва да поддържа листа за планов прием и да има не по-висока от 75% месечна използваемост на разкритите към 31 декември 2017 г. пневмологични легла.

В отговора си здравният министър допълва, че на лечебните заведения са дадени указания да не връщат пациенти независимо дали са със загубена работоспособност над 50%, и да отчитат дейностите за тях.

„Надявам се с тези мерки да се гарантира финансовата стабилност на държавните специализирани болници за долекуване и рехабилитация на белодробни болести, както и осъществяването на необходимото продължаващо лечение и рехабилитация на нуждаещите се пациенти“, отбелязва в отговора си министър Ананиев.

 

От МЗ предлагат:
НЗОК ДА ОТДЕЛЯ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ

Да се насочат повече средства към лечебните заведения за продължително лечение. Това е предложил зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков по време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 9 май т. г.,  информира Zdrave.net, позовавайки се на стенограмата от заседанието.

„Аз имам едно принципно предложение. Остатъкът от пари, ако имаме някакъв и при първото преразпределение, да бъде насочен към лечебни заведения за продължително лечение, защото имаме дефицит на такава услуга и там, където има разкрити такива, идеята е да бъдат подкрепени“, казва д-р Пенков. „На национално ниво имаме нужда от 1 200 легла за изпълняване на тези дейности. Все още много малко лечебни заведения предлагат тази услуга. Има малко болници, които се занимават с подобни неща и бюджетите са им твърде мънички според мен, за да могат да предлагат тази услуга“, допълва той.

„В стратегически план подкрепям това решение, защото този сегмент от дейността е доста търсен и полезен, особено за хората, които са претърпели тежки операции“, отбелязва и председателят на Надзора Жени Начева.

Според Пенков, ако се насочат средства в тази посока, с неголям ресурс ще има голям ефект.

 

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ЩЕ УЧАСТВА В 71-ВАТА СЕСИЯ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА АСАМБЛЕЯ

Българска делегация, водена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ще вземе участие в 71-та сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), информираха от МЗ. Асамблеята ще се проведе в периода 21-26 май в Женева, Швейцария.

Фокус на дискусиите в пленарната зала на СЗА тази година ще бъде темата „Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие“. Министър Ананиев ще направи изказване от името на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, като акцент ще бъде поставен върху универсалното здравно покритие като споделена цел на държавите-членки на Световната здравна организация (СЗО) в стремежа им никой да не бъде оставен на заден план и да се осигури равен достъп на всички до интегрирани висококачествени здравни услуги.

Сред темите за разглеждане от дневния ред за Асамблеята се открояват и мобилното здравеопазване, укрепването на механизма за интегрирани здравни услуги, ориентирани към хората, глобалната стратегия и план за действие относно застаряването и здравето, глобалният недостиг и достъп до лекарства и ваксини, майчиното, кърмаческото и детското хранене.

Дискусиите ще обхванат основни теми от петте категории на общественото здраве, включени в Програмния бюджет на СЗО 2018 – 2019 г.: заразни болести, незаразни болести, промоция на здраве през целия жизнен цикъл, здравни системи, подготовка, наблюдение и отговор.

Фокус ще бъдат и стратегическите приоритети на СЗО по пътя на трансформацията ѝ чрез разумни инвестиции в най-неотложните здравни предизвикателства.

 

Специалисти увериха:
ПИТЕЙНАТА ВОДА В СОФИЯ Е С ДОБРО КАЧЕСТВО

Няма отклонения в качеството на питейната вода на територията на град София. Това увериха от Столичната регионална здравна инспекция във връзка с появили се слухове за опасна за употреба вода в столицата, информира Zdrave.net.

От СРЗИ изтъкват, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма. Питейната вода на територията на град София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, поясняват от там.

СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората. Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.

„Аз не знам друг продукт, който да търпи такава жестока форма на контрол. Годишно се правят 140 хил. изследвания на 8 хил. проби вода“, подчерта по bTV главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той добави, че София се нарежда в шестицата на европейските столици с най-чиста питейна вода.

Станислав Станев, директор Експлоатация и поддръжка в Софийска вода увери, че целият път на водата до клиентите се контролира стриктно. „Имаме 78 точки в София, от които ежедневно вземаме проби. Нито една от тези проби не показва отклонение от показателите на водата“, заяви той.

 

“МБАЛ – ТУТРАКАН” ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ

“МБАЛ – Тутракан“ осъди НЗОК по три дела за надлимитна дейност за месец март и за месец декември 2016 година, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на  Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По едното дело НЗОК е осъдена да заплати на болницата 26 793 лева, по второто – 33 815 лева, а по третото  – 38 615 лева. НЗОК е осъдена също да заплати законната лихва за просрочието и всички съдебни разноски.

„При извършени и отчетени от изпълнителя случаи, извън случаите на спешна диагностика и лечение на пациенти, на стойност надвишаваща определената месечна стойност в приложение № 2 към договорите с НЗОК, в писменото уведомление до директора на РЗОК изпълнителят на БМП посочва причините за допускане извършването на такива хоспитализации“, се казва в мотивите към решението на съда.

Две от трите решения вече са потвърдени от Апелативен съд Варна, който предстои да се произнесе по жалбата на НЗОК и по третото.

 

ОТКРИХА КУ-ТРЕСКА ВЪВ ВРАЧАНСКО

Един единствен случай на рядко срещаната у нас ку-треска е регистрирала Регионалната здравна инспекция – Враца. Инфекциозното заболяване се предава от животно на човек, като “преносителят” в случая е домашно направено краве сирене, информира Clinica.bg.

Жената се е оплакала от повишена температура и болки в мускулите, затова в началото никой не се усъмнил в рядко срещаното у нас заболяване. По-късно обаче лабораторните изследвания са били изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), откъдето са потвърдили диагнозата.

Жената вече е излекувана, а нови случаи на болестта не са открити, уточниха от РЗИ-Враца. “Призоваваме хората да се хранят по-отговорно, като ползват само храна с проверен произход”, напомниха за пореден път инспекторите.

 

Онколози съобщиха:
НОВИТЕ ИМУНОТЕРАПИИ БЕЛЕЖАТ НАПРЕДЪК В ЛЕЧЕНИЕТО НА РАКА
Днес на пресконференция на тема „Имуноонкологията в лечението на злокачествени заболявания” бе поставено началото на серията информационни събития „Имунотерапията: от превенция до лечение”. Инициативата се организира от фармацевтична компания MSD и има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, и за напредъка на съвременните имунотерапии, информира Redmedia.bg.

По повод Световния месец за борбата с меланома и рака на пикочния мехур, първата среща с медиите бе посветенa на тези злокачествени заболявания и приложението на имунотерапията в лечението им. Д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“ запозна аудиторията с това какво трябва да знаем за рака на пикочния мехур, а доц. д-р Красимир Киров, завеждащ Клиника по онкодерматология в УСБАЛО представи методите за превенция, диагностика и лечение на меланома.

На срещата стана ясно, че благодарение на значителния напредък в разбирането на туморната и човешката биология, вече се разработват нови подходи, които използват специфичността на имунната система, за да осигурят по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с конвенционалното – химиотерапия, радиотерапия.

 

ЛЕКАРИ ОТСТРАНИХА ТУМОР НА БЪБРЕКА БЕЗ ДА СПИРАТ КРЪВООБРАЩЕНИЕТО НА ОРГАНА

Уролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отстраниха тумор на бъбрека с големина 2 см чрез роботизираната хирургична платформа Да Винчи без да спират кръвообращението на органа, информира Redmedia.bg.

Операцията изисква висок клас хирургични умения и прецизност на изпълнението, а в същото време предоставя като предимство за пациента най-нисък възможен риск от загуба на бъбрека или увреждане на неговата функция. Извършена по този начин, интервенцията е рядка дори за големите урологични центрове в световен мащаб.

Обикновено при операции за рак на бъбрека се налага спиране на кръвообращението на органа между 10 и 20 мин., за да се ограничи кръвозагубата, докато се отстранява образуванието. Счита се, че това е приблизителното време без кръвоснабдяване, в което бъбречната функция може да бъде запазена без последствия.