НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.03.2019)

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТНОВО НАСТОЯХА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Професионалисти по здравни грижи в София и в други градове страната отново излязоха на протест за по-високи заплати и по-добри условия на труд.
“Днес медицинските сестри ще протестират и това е тяхно право – никой не може да им го вземе. Въпросът е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две до три седмици да разработим съвместно правила за формиране на работната заплата и след като сме убедени и двете страни, че това е редът, да внесем необходимите материали в Министерски съвет“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.
В предаването „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова заяви: „Няма как министърът на здравеопазването да определи заплатата на всички медицински сестри, защото те работят на различни звена в медицинската помощ и имат различни отговорности. Част от исканията на протестиращите са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания“. Тя допълни, че здравният министър е направил реалистично предложение, а именно да се изготви стандарт за това какви трябва да са нивата на заплащане според професионалната отговорност на медицинските сестри.
В същото време стана ясно, че заплатите на медицинските сестри в детските ясли и градини в София ще бъдат в увеличени с 10% от 1 март 2019 г. Това съобщи по БНР столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ: НЕ ПОДКРЕПЯМЕ ФОРМАТА НА ЕЖЕДНЕВЕН ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
“Подкрепяме всяко искане за увеличение на възнаграждението, но в момента не подкрепяме формата на ежедневен протест на медициннските сестрите. Виждаме желание за решаване на проблемите в здравеопазването, но не виждаме промяна в начина на финансиране. Това е големият проблем“. Това каза пред БНР д-р Пламен Радославов, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, информира Zdrave.net.
„Надяваме се да направим общи правила за формиране на възнагражденията в общинските и в държавните болници, и ще има повече справедливост. Ще настояваме непрекъснато за нов модел на финансиране в здравеопазването“, допълни д-р Радославов в предаването „Преди всички“.
Според д-р Пламен Радославов е неприемлива съществуващата драстична разлика във възнагражденията на един и същи персонал в лечебните заведения: „Искаме ясни правила при формирането на допълнителното материално стимулиране, защото там се крие разковничето, най-вероятно. Почти няма болница, където да не са увеличени заплатите от тази година. В общинските болници те са увеличени с 50-60 до 100 лв.
Необходима е ревизия на разпределението на парите в самите лечебни заведения. В част от тях няма приходи, защото няма дейност. Трябва да се разгледа структурата на лечебните заведения, да се види кое е полезно за обществото. Тези болници не са направени, за да съществуват, те трябва да бъдат полезни за хората, които обитават съответния регион, а не да бъдат опасни“.

НЗОК Е СПЕСТИЛА БЛИЗО 25 МЛН. ЛВ. ОТ ЛЕКАРСТВА ПРЕЗ 2018 Г.
За лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък през 2018 г. намалението на стойността, заплащана от НЗОК е 15 912 568 лева, а за лекарства, заплащани от НЗОК извън стойността на клиничната пътека (лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични заболявания) намалението на стойността, заплащана от НЗОК е 9 492 370 лева. Това съобщи председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти проф. Николай Данчев по време на презентацията си на конференцията „Достъп до лекарствена терапия – възможности и предизвикателства“, информира Zdrave.net.
Спестяването на средствата е резултат от ефективната регулация на цените и проследяването на ефекта от терепиите на генериците, каза той.
218 са лекарствените продукти, изключени от Позитивния лекарствен списък, които НЗОК реимбурсира на 100%.
Лекарствените продукти, с влезли в сила решения за намаление на цена за 2018 г. общо са 765, като при половината от тях – 327, намалението е с до 5%. Намалението до 50% е при 161 от лекарствените продукти,  а с над 50% са 77 медикамента.