НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2019)

ОТБЕЛЯЗВАТ РЪСТ НА РАЖДАНИЯТА В УМБАЛ – БУРГАС
5% ръст на ражданията отчете навръх Бабинден Родилното отделение на УМБАЛ Бургас. 1695 са децата, родени през 2018 г. в отделението, като отново преобладават момчетата, информира Zdrave.net.
През Отделението по неонатология, където се настаняват всички новородени, както и недоносените бебета, преминалите пациенти са 1815, т.е. над 100 от бебетата са пренасочени тук от други лечебни заведения.
Оперативните раждания в УМБАЛ Бургас са едва 25-27%, което е в златния стандарт на професията. „Това означава, че си четем учебниците и спазваме правилата на науката. Естественото раждане не е самоцел, но се стремим да го подкрепяме. Не винаги успяваме, защото в отделението се занимаваме с най-тежките случаи, налагат се оперативни раждания в ранни срокове на бременността”, обясни д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение.
Днес в болницата бе спазен ритуалът, с който се отбелязва Денят на родилната помощ – младата родилка Мина Попова поля ръцете на „бабата-акушерка” – д-р Антонио Душепеев.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ И ЛИДЕРИТЕ НА БАПЗГ И БЛС ПОЗДРАВИХА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ АГ ОТДЕЛЕНИЯТА
“С Ваша помощ българските семейства сбъдват мечтите си да бъдат родители.Признателен съм Ви, че въпреки трудностите, успявате да осигурите най-добрите грижи за здравето на майките и техните новородени деца”, написа с поздравителен адрес до акушер-гинеколозите и акушерките здравният министър Кирил Ананиев по повод Деня на родилната помощ. “Пожелавам ви да бъдете все така отдадени на благородната си мисия да дарявате живот и щастие.Убеден съм, че ви очакват още много мигове на удовлетворение от добре свършената работа, високо обществено доверие и признателни пациенти. Бъдете здрави, щастливи и успешни!”, се казва още в поздравлението.
“Скъпи акушерки, бъдете здрави и продължавайте да посрещате новия живот с любящи сърца и висок професионализъм”, обърна се към акушерките председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. По случай празника БАПЗГ предоставя на всяка акушерка, която е член на Асоциацията, курс за дистанционно обучение по избор.
Поздравление към специалистите в АГ отделенията отправи и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: “Вие имате знанията и възможността да бъдете диригенти на раждането – на най-великото житейско тайнство. Вие сте сред щастливците да дарявате усмивки на много родители, да помагате да се раждат здрави деца… Бъдете здрави, силни и търпеливи, защото професията, която сте избрали, изисква много топлота и грижа, обич и себеотдаване!“

4758 БЕБЕТА СА СЕ РОДИЛИ В ДВЕТЕ ОБЩИНСКИ АГ БОЛНИЦИ В СОФИЯ
4758 бебета са се родили в двете общински АГ болници в столицата – „Света София“ и „Шейново“. Това е със 139 деца по-малко от 2017-а. Общата тенденция за спад на раждаемостта се отразява и в тези лечебни заведения, информира БНР.
Столичната община инвестира над 915 000 лева в нови бебешки легла, ремонт на покрива и други реновации в Първа САГБАЛ „Света София“. Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова се включи в ритуала в болницата по случай Бабинден.
21 милиона лева са предвидени в тазгодишния бюджет на София за здравеопазване, посочи Фандъкова, като 10 милиона лева са за дофинансиране на общинските болници, а останалите са за инвестиции.
От “Св. София” се похвалиха с обновеното Отделение за хирургия на млечната жлеза. Началникът на отделението д-р Тихомир Гемеджиев разказа, че зачестяват случаите на жени, засегнати от рак на млечната жлеза като повечето пациентки са между 35 и 50-годишна възраст.

Д-р Неделчо Тотев алармира: РАСТЕ БРОЯТ НА РАЖДАНИЯТА СЪС СЕКЦИО У НАС
Катастрофален е вече броят на ражданията в България с хирургическа намеса, в някои болници процентът надхвърля 50, каза в Деня на родилната помощ д-р Неделчо Тотев, гинеколог и директор на чирпанската многопрофилна болница, съобщи БНР.
По думите му причините за това се крият от една страна при родилките – от страх, същата е мотивацията и на лекарите – заради лекарска грешка.
Не бива да се правят и обобщения за рисковете от цезаровото сечение при раждане, допълни още д-р Тотев.
В чирпанската болница процентът на родилите по естествен път остава над 80 на сто. А най-малката родилка за миналата година е 11-годишна.

НЗОК С ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА БОЛНИЧНАТА И ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
От 163 млн. до 169 млн. лв. на месец планира да плаща здравната каса на болниците тази година. Това предвижда разпределението на бюджета на фонда, информира Clinica.bg.
Малко над 2 млрд. лв. са парите за болниците през тази година. Те са повече с касовото изпълнение за миналата, което възлиза на 1.88 млрд. лв. Заради това са по-щедри и месечните средства за клиниките.
С повечето средства ще се посрещнат разходите по две нови пътеки – за лечение на деца до една година след операция за сърдечни малформации, както и за генетично типизиране за лекарствата за лечение на онкоболни пациенти. Средства са нужни и за покриване на увеличените стойности на 13 пътеки. Тази година обаче има и намаление на парите за 5 пътеки, както и за изследването с ПЕТ-скен.
Тази година повече са плануваните средства и в извънболничната помощ, включително и за зъболекарите. Сега те ще получат 167 млн. лв. или с 21 млн. повече от 2018 г. Увеличени цените на дейностите за обтурации и вадене на зъби с 12%, като стойностите заплащани от пациентите остават непроменени. За вземането на мярка за протези на възрастните хора са заделени 6.5 млн. лева.

ОЩЕ ТРИ ОБЛАСТИ ОБЯВИХА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
Три области обявиха грипна епидемия в първия ден на седмицата – Софийска, Пловдивска и Добричка области, съобщиха от МЗ. Преустановяват е занятията в училищата. До второ нареждане са преустановени и детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Зам.-министър Бойко Пенков: НЯМА РИСК ЗА ПАЦЕНТИТЕ В ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА ХЕМОДИАЛИЗА НА МБАЛ “СВ. ПЕТКА” – ВИДИН
„Хемодиализното отделение на МБАЛ “Св. Петка” – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Няма никакъв риск за пациентите на отделението, свързан с качеството на апаратурата и подготовката на персонала. Компромис с безопасността на пациентите не се прави“, заяви заместник-министър Бойко Пенков пред журналисти в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, информира Zdrave.net.
С оглед констатациите от проверката, извършена в отделението по нефрология на МБАЛ “Св. Петка” – Видин, Изпълнителна агенция “Медицински одит” е издала конкретни предписания и срокове за отстраняване на нарушенията. Към момента е създадена необходимата организация за изпълнението на препоръките.
Относно констатацията, че част от персонала и пациентите в отделението по нефрология не са ваксинирани срещу Хепатит Б, д-р Пенков посочи, че ваксината е препоръчителна, но не задължителна. „Голяма част от работещите в здравната система се ваксинират, но има и такива, които не желаят“, обясни още зам.-здравният министър.
Това е поводът тази година министерството да започне кампания в университетите и колежите по медицина, за да бъдат популяризирани ползите от ваксинирането срещу хепатит Б.

БРОЯТ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАМАЛЯВА ДОРИ В СОФИЯ
През 2000 г. в София имаше над 1000 лични лекари. В момента сме вече под 800. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов пред Bloomberg TV Bulgaria, информира Zdrave.net.
„Броят намалява по различни причини. Случващото се е в резултат на политика в здравеопазването. От 70% до 80% от прегледите в страната минават през личните лекари. Ежегодно те реализират 30-35 млн. прегледа. Въпреки това бюджетът е неостойностен. Ние получихме най-малкото увеличение в размер на 5,2%“, коментира д-р Миндов. Според него е необходимо младите лекари да бъдат стимулирани с адекватно заплащане.

ЕДНА ГОДИНА ГРАТИСЕН ПЕРИОД ЗА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН КОД
“До края на годината предстои преходен период, в който ще се продават лекарства с код и без код, така че никой няма основания да се притеснява, че няма да има възможност да отпуска лекарства на своите пациенти. Освен това, ако аптеката работи с НЗОК и има софтуер и интернетq е нужно да се оборудва само с т.нар. четец“. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред БНТ по повод влизането в сила от 9 февруари на системата за верификация на лекарствата, информира Zdrave.net.
„Тази година глоби няма да има. Тепърва предстои промяна в закона, с която да се определят глобите за този, който не поддържа системата за верификация. Има подготвено такова предложение, но то трябва да мине през обществено обсъждане, през Министерски съвет, парламента“, обясни проф. Гетов.
По думите му спокойствието в системата се гарантира от две неща. Едното е, че системата покрива всички държави членки и не важи единствено за Гърция и Италия, тъй като те имат собствени системи. И второто е, че българските аптеки няма да плащат никаква такса за присъединяване и за работа със системата.
Все още съществува проблемът с Брекзит, тъй като никой не знае какво ще се случи. Около 1000 лекарства в България се внасят от Обединеното кралство, стана ясно от думите на проф. Гетов. Той подчерта, че стои въпросът и за специализираната система за контрол на паралелния износ, която в момента съществува само в идеен вариант.

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА НАМИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИЦИ-ЧЕШМИ В ЧЕСТ НА ДОНОРИТЕ
На 23 януари 2019 г.,в Клуба на Народния представител ще бъде открита фотоизложба „Дари живот“. На събитието ще стартира кампания за набиране на средства за практическо подпомагане за изграждане на паметници-чешми на донора в няколко български града, съобщи Zdrave.net.
Събитието се организира от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с председател Антон Кутев, съвместно с НПО „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“.
Тази благотворителна инициатива, в подкрепа и насърчаване на донорството в страната, има за цел да насочи вниманието към проблемите, мерките за преодоляването им, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване броя донорите у нас.