НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.12.2018)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРИЕ ОФИЦИАЛНО ПЪРВИТЕ ЛИНЕЙКИ ПО ПРОЕКТА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ В БЪЛГАРИЯ
“Първите две линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са предназначени за ЦСМП – София, където необходимостта от обновяване на автопарка, с оглед на текущата амортизация на колите, е най-сериозна“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на официалната церемония по приемането на първите две линейки, закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, съобщиха от МЗ.
„Щастлив съм, че днес в навечерието на един от най-светлите християнски празници, Рождество Христово, сме заедно и отчитаме изпълнението на първата реална крачка по реализацията на най-големия структурен инвестиционен проект в здравеопазването – този за модернизацията на спешната помощ на територията на цялата страна. Реално ние днес приемаме два типа линейки – тип Б – за превоз, първоначално лечение и мониторинг на пациенти и С – за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. На базата на това добро начало в следващите месеци – до 2021 г. ще получим всички 280 санитарни автомобили, за които министерството има сключени договори със „София Франс Ауто“ АД. От март месец ще започне регулярната доставка на останалите линейки, като разчетите са да бъдат доставяни по 10 линейки на месец“, посочи министър Ананиев.
Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и тригодишен срок за изпълнение, до 23.10.2021 г. Проектът обхваща не само доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства, а и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане.

ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПРИПОМНИХА, ЧЕ ИМА ДОГОВОРИ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ ЗА 2-ГОДИШЕН ПЕРИОД
През 2018 г. Министерството на здравеопазването е сключило договори за доставка на ваксини за двугодишен период на обща стойност 60 млн. лв., информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на пресцентъра на МЗ.
От ведомството изтъкват, че това гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. Към момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар. Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица, уточняват от МЗ.
От там съобщават още, че общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната през миналата седмица достигна 130.63 на 10 000 души, срещу 116.68 на 10 000 души за седмица по-рано. Областите с регистрирана по-висока от средната за страната заболяемост са Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин.

НЗОК ЩЕ ЗАПЛАЩА НОВИТЕ МЕДИКАМЕНТИ В ПОЗИТИВНИЯ СПИСЪК СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТА ОТ ТЕРАПИЯТА
Новите оригинални медикаменти, включени в Позитивния списък, ще се заплащат от НЗОК сред отчитане на резултата от терапията. Това става с промени в Наредба 10, публикувани на сайта на МЗ за обществено обсъждане, което този път ще трае не 30, а 14 дни, информира Zdrave.net.
„ Това са такива лекарствени продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е стойностно неефективно. Заплащането след отчитане на резултата от терапията е механизъм, при който се цели средствата от бюджета на НЗОК за определени лекарствени продукти да се разходват само при наличие на резултат, т.е. заплащането да се предпоставя от установена чрез измерими критерии ефективност и ефикасност на лекарствената терапия”, посочват от здравното ведомство в мотивите към промяната.
С друга от промените се въвежда заплащане от страна на НЗОК на лекарства, прилагани при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.
С измененията се въвежда и „механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК“. Механизмът е мярка за осъществяване на краткосрочен и дългосрочен контрол на разходите на НЗОК за лекарствени продукти, с оглед спазване на бюджетна дисциплина и недопускане на дефицит.

СУ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ЩЕ ПРИЕМА СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА СЪС СВОИ ИЗПИТИ
Софийският университет “Св.Климент Охридски” отново ще приема студенти по медицина със свои изпити, а не с тези на МУ-София. Това реши Академичният съвет на висшето училище, информира Clinica.bg.
През миналата кандидат-студентска кампания СУ имаше общ изпит за прием с Медицинския университет в столицата. До единното препитване на двата вуза се стигна по настояване на Факултета по медицина на най-старото висше училище, въпреки множеството разногласия по темата с Факултетите по химия и фармация и този по биология. Догодина обаче студентите по медицина ще се приемат по стария ред – с изпити по химия и биология, проведени в СУ, които служат за вход и за фармация, химия, биология и др. специалности.

СОФИЙСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ЗАРАДВА МАЛКИ ПАЦИЕНТИ НА УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” С ПОДАРЪЦИ
Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия посетиха УМБАЛСМ „Пирогов”, информира Zdrave.net.
Целта на посещението бе във връзка с предстоящия празник Рождество Христово светата митрополия да зарадва малките пациенти. Раздадените подаръци са предоставени от благотворителната акция „От деца за деца – 2018”, която Софийска света митрополия организира от своите два отдела: „Милосърдие и благотворителност” и „Духовно-просветен”, чрез учениците, които изучават предмета “Религия-Християнство-Православие” на територията на Софийска епархия.
Лекуващите се деца в Отделението на новороденото и вродените аномалии получиха подаръци и благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.
От името на Негово Светейшество епископ Поликарп подари на директора на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов диптих с образите на Господ Иисус Христос и Света Богородица с пожелание за здраве, радост, както нему, така и на неговите сътрудници и лекуващите се деца.