НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.11.2018)

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров алармира: ВСЯКА ГОДИНА МЕЖДУ 20 И 30 МЛН. ЛЕВА СЕ ВЗИМАТ ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ И СЕ НАСОЧВАТ ЗА ДРУГИ ДЕЙНОСТИ
“Всяка година минимум 20-30 млн. лева се пренасочват за финансиране на други дейности, като се взимат от медицинските изпълнители. Тази година очакванията специално за ПИМП са, че няма да бъдат усвоени около 7 млн. лв. заради въвеждането на вторичния профилактичен преглед. В същото време това означава, че няма да бъдат направени първичните профилактики”. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров на пресконференция днес по повод внесените предложения за промяна в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., информира Zdrave.net.
В съсловната организация са притеснени от факта, че в новите предложения на ЗБНЗОК липсва текст, с който да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.
„Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система“, припомни декларацията на БЛС до врастите д-р Маджаров.
Д-р Маджаров изтъкна още, че всяка година по една или друга причина не се усвояват всички заложени средства, тъй като правилата към изпълнителите на медицински дейности всяка година се променят. „За съжаление тези неусвоени средства са в най-чувствителните сектори – там, където винаги има недофинансиране – ПИМП. Неусвоените през летните месеци пари за болнична помощ, се връщат в централно управление и през последните два месеца на годината също не могат да бъдат усвоени. Искаме да намалим административната тежест върху изпълнителите на медицинска помощ във всички сектори – от първична извънболнична през специализирана до болнична помощ. Смятаме, че в условията на така или иначе наложени лимити, това може да се случи. Едно от нещата е начинът на отчитане на медицинските дейности – лекарят трябва да има възможност да обслужи пациента, а не да виси над него дали е попълнен правилно амбулаторния лист“, изтъкна д-р Маджаров.

ОТ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ НАСТОЯВАТ ЗДРАВНАТА КАСА ДА ПЛАЩА ИЗСЛЕДВАНИЯТА, КОИТО СА НУЖНИ ЗА ПРИЕМ В БОЛНИЦА
Националната здравноосигурителна каса да плаща за изследванията, които са нужни за прием в болница извън сегашното финансиране по клиничните пътеки. Затова настояват от Българския лекарски съюз. Искането им оповести лично председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров във връзка със забележките на медиците към бюджета на НЗОК за догодина, информира Clinica.bg.
Изследванията, които сега са нужни, за да се приеме пациент в болница, да се извършват от лечебните заведения и да се покриват от Здравната каса, искат от БЛС. В момента тези изследвания се прехвърлят на личните лекари и изяждат от направленията им или пациентите си ги плащат сами, защото разходът за тях не е калкулиран в клиничните пътеки, които плаща касата. Затова от БЛС искат да се въведе предхоспитализационен пакет, в който да влиза заплащането на изследванията за пациентите преди прием в болница.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДКРЕПИХА ИСКАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА НОВИЯ РАМКОВ ДОГОВОР
„Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепяме Българския лекарски съюз и категорично изразяваме несъгласие в Закона за бюджета на НЗОК 2019 да се прехвърлят суми от параграф в параграф“. Това заявяват от пациентските организации в своя позиция до медиите, информира Zdrave.net.
„Заедно с БЛС настояваме гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейностите по предназначение. Безконтролното прехвърляне на средства в бюджета на НЗОК предполага некоректно лобиране, прокарване на неясни интереси и липса на прозрачност при изразходването на публични средства“, посочват още в позицията си пациентските организации.
„В случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, Пациентски организации „Заедно с теб“ ще подкрепим БЛС в предприемането на всички позволени от закона мерки, в. т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК“, категорични са от „Заедно с теб”.

БУМ НА ХЕПАТИТ А В СЕЛА КРАЙ ЛОВЕЧ И БЛАГОЕВГРАД
За нови 8 случая на заразени с хепатит А в Ловешка област съобщи Регионалната здравна инспекция. С тях заразените от лятото досега станаха 80. През предходната седмица са регистрирани 6-ма с болестта на мръсните ръце, информира Zdrave.net.
Три от новооткритите случаи са в село Орешене, община Ябланица. Това са ученици на 10 и 17 години и 4-годишно дете, като и тримата са имали контакт с болни. По един случай на заболял има в с. Петревене, община Луковит, с. Смочан, община Ловеч и в областния град. Другите два случая на заразени с Хепатит А са в Угърчин – 8-годишен ученик и 68-годишен пенсионер. От РЗИ съобщават, че личните лекари са предприели мерки по отношение на контактните лица на заболелите от остър вирусен хепатит тип А в семействата и в училищата.
Бум на вирусен хепатит тип А има и в с. Микрево, община Струмяни. През ноември случаите на заразени ромски деца са пет, като от началото на предходния месец заразените са общо 14, съобщи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор над заразните болести“ към РЗИ-Благоевград, в интервю за Благоевград Нюз.
Д-р Мончева коментира, че не отделните единични регистрирани случаи на заболели в областта са притеснителни, а фактът, че има епидемичен взрив в село Микрево. Тя допълни, че точно сега е сезонността на хепатит А, като обясни, че обикновено има цикличност и през 5 години се завишава заболеваемостта в определени населени места, най-вече през периода септември – декември.

ЗАПОЧВА АКЦИЯ “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА”
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва проверки в рамките на националната кампания “Безопасна Коледа” 2018. По време на акцията ще бъдат отчетени и резултатите от извършени проверки по бензиностанции в страната и от инспекциите на съоръженията с повишена опасност в зимните курорти, съобщи БНР.
Кампанията е традиционна, а миналата година от проверени повече от 900 различни продукта бе установено, че 200 не отговарят на изискванията. Съставени бяха 100 акта за административни нарушения на обща стойност 47 000 лева. Сред най-честите тогава нарушения са били липсата на маркировка, която да потвърждава, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти, липса на инструкции на български език, липса на декларация за съответствие на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба, на информация за наименованието и адреса на отговорния икономически оператор, което би позволило да се проследи произхода на продукта.

ОРГАНИЗИРАТ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КРОС ЗА ДА СЪБЕРАТ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕТЕ С ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА
Организират благотворителен крос на 9 декември 2018 г. в Южния парк в София. Той ще бъде в подкрепа на 2-годишната Нарин от Русе, която е с детска церебрална парализа и има нужда от операции, лечение и рехабилитация, за да може да проходи и да може да говори. Затова благотворителната инициатива е под надслов “Бягай, за да може да бяга и Тя!”, информира БНР.
От център за деца с увреждания в Истанбул дават надежда, че малката Нерин ще може да проговори и проходи. Нужни са 75 000 евро, които родителите нямат.
Бегачите ще бъдат разделени на отбори, чиито капитани са известни наши маратонци и планински бегачи: Кирил Николов – Дизела, Краси Георгиев, Мария Николова, Антония Григорова и други. Всеки желаещ да помогне може да се включи в някой от отборите. Срещу символичната такса от 10 лева участниците ще получат номер, с който ще могат да помогнат за класирането на своя отбор като навъртят колкото се може повече обиколки с дължина от 650 метра.