НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.09.2018)

НЗОК ИСКА НОВИ ПРАВИЛА ЗА ЛЕКАРСТВЕНОТО РЕИМБУРСИРАНЕ НА 7 ДИАГНОЗИ

Нови правила, по които да се реимбурсират биологичните лекарства догодина предлагат от Националната здравноосигурителна каса. При тях фондът ще покрива напълно най-евтината терапия за всяка диагноза. По този начин ще се намалят разходите на касата, но има вероятност в някои случаи да се появи доплащане за пациентите в рамките на около стотина лева на месец, информира Clinica.bg.
Новите правила са били обсъдени на среща между управителя на фонда д-р Дечо Дечев и представители на фармацевтичните компании, които произвеждат биологични медикаменти за 7 диагнози. Това са псориазис, болест на Крон, улцерозен колит, болест на Бехтерев, ювенилен артрит, псориатричен артрит и серопозитивен артрит. В момента фондът реимбурсира на 75% биологичните терапии за всички тях. Разликата от 25% остава за сметка на производителите, така че пациентите да не доплащат. Отделно компаниите дават и отстъпки на касата от цените, които са регистрирали в позитивния списък.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев: КАСАТА СЕ ИЗТОЧВА ОТ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА
“Касата има нужда от коренна промяна в областта на контрола. И ние като общество трябва да разберем, че благодарение на поведението ни в тези години срещу нас стои една организирана група, чиято цел е да източва Касата”. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев пред bTV. Според него въпросната престъпна група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България, информира Zdrave.net.
„Начинът на работа не е чужд и по света, но за разлика от там, където се водят ефективни действия – искам само да ви кажа, че във всички страни около нас има действия срещу тази организирана група с присъди за компании – и в Румъния, и в Сърбия, и в Гърция. Преди няколко дни имаше дело срещу главния онколог в САЩ, обвинен за 3,5 млн., за това, че трябва да дава привилегии на една фирма, която, между другото, е най-големият продавач у нас. Така че това е разликата между тях и нас, че държавата отсъства в контрола срещу тези порочни практики. И най-голямата трагедия е, че тези порочни практики взеха такива размери, че вече вместо да помагат на пациента му вредят, само и само компанията да продава един или друг препарат”.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛАГА РЕФОРМИ ЗА ПО-БЪРЗ ДОСТЪП ДО ЕВТИНИ ЛЕКАРСТВА
Предложени от Европейската комисия реформи в регламентите на ЕС в областта на лекарствената политика ще доведат до значително спестяване на средства в националните бюджети за здравеопазване и ще създадат нови работни места.
Това твърдят в свое становище от Българската генерична фармацевтична асоциация. От там призовават правителството да подкрепи предложенията на ЕК, така че българските пациенти да имат по-добър достъп до качествени и по-евтини лекарства, информира Zdrave.net.
Съгласно действащите правила, когато една фармацевтична компания създаде нов лекарствен продукт, нейната молекула обикновено е защитена, както от двадесетгодишен патент, така и от Сертификат за допълнителна защита (СДЗ), който й позволява да продължи своето пазарно безконкурентно доминиране до още пет години. В резултат на това, производителите на генерични лекарствени продукти в ЕС трябва да отложат предлагането на по-достъпни версии на въпросните оригинални лекарствени продукти, докато не изтече СДЗ, въпреки че лекарственият продукт вече е с изтекъл основен патент. ЕК предлага „освобождаване на производството от СДЗ“, което би позволило генеричните производители да произвеждат лекарствени продукти за износ в територии, където не се прилага СДЗ през петгодишния период.

НАЦИОНАЛНИЯТ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2019 МОЖЕ ДА Е АНЕКС КЪМ НРД 2018
От Българския лекарски съюз вече са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса, с  което изразяват своята готовност за започване на преговори по Националния рамков договор за следващата година. Това стана ясно от думите на председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров пред bTV радио, информира Zdrave.net. Според него въпреки, че по закон преговорите трябва да започнат след приемането на бюджета на НЗОК, не е проблем да  се стартират по текстовата част, която не засяга цени и обеми.
Д-р Маджаров уточни, че има уверението на Министерство на здравеопазването, че ще започнат преговори по НРД за следващата година, въпреки че бе съобщено, че се предвижда БЛС да отпадне от договорния процес. „Успяхме да изложим аргументи и имаме уверението, че ще започнем преговори по НРД за следващата година, с  едно малко уточнение – ще се нарича анекс към 2018 г.“, каза председателят на съсловната организация. Причината да е анекс към НРД 2018 е желанието рамковият договор да е с начална дата 1 януари, а не както досега – 1 април.
Д-р Маджаров категорично заяви, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме за в бъдеще, лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка.

Новият директор на ИАТ д-р Михаил Христов: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ДОГОВОРИ ЗА БЕЛОДРОБНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ В ЧУЖБИНА
България ще има договори за белодробни трансплантации и с Есен, и с Виена. Това стана ясно от думите на новия директор на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов пред БНР. Той поясни, че във връзка с нови изисквания от май тази година има нов ред за подписване на споразумения за двустранно сътрудничество в тази област. Според тях за да има страната ни договор с чужд трансплантационен център, трябва да разполагаме с обучен персонал, който да поеме следтрансплантационното обслужване на пациентите. „Затова работим по въпроса с това обучение“, обясни д-р Христов.

ОБЖАЛВАТ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпила жалба срещу решението на министъра на здравеопазването за откриване на обществена поръчка за доизграждането на националната здравна информационна система, включваща пет обособени позиции, съобщиха от здравното министерство. С жалбата е поискано допускане на временна мярка “спиране на процедурата”. По информация от публичния регистър на КЗК към настоящия момент все още не е образувано производство, с оглед на което процедурата не е спряна, информира Redmedia.bg.
Според действащото законодателство, обществената поръчка ще бъде спряна едва след като Министерството на здравеопазването бъде уведомено за образуване на производство от Комисията за защита на конкуренцията, обясниха от ведомството и  изразиха надежда, че жалбата няма не застраши изпълнението на проекта.

С МОДЕРЕН АПАРАТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ГРИПА ЩЕ РАЗПОЛАГА НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ
В Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ще бъде доставен апарат от най-ново поколение за полимеразнa верижна реакция (PCR) за доказване на грипни и други респираторни вируси. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на кръгла маса за съвременните аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания, която се проведе вчера. Апаратът ще бъде предоставен на Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ и ще даде нови възможности за бърза диагностика и превенция на грипа у нас, информира Redmedia.bg..

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ „ПИРОГОВ” ЩЕ ИЗВЪРШАТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА ДЕЦА В 5 ГРАДА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
Високоспециализирани профилактични прегледи за деца ще проведат лекарите от Национална Програма “Детско здраве – Пирогов” в Сандански, Бургас, Кюстендил, Велико Търново и Разград, съобщиха от УМБАЛСМ „Пирогов”.
Първата дестинация е гр. Сандански. Лекарите ще преглеждат в югозападния град на 13 октомври. В Бургас прегледите ще бъдат на 27 октомври, в Кюстендил – на 10 ноември, във Велико Търново – 24 ноември, в Разград – на 8 декември.
Прегледите ще се осъществяват след предварително записване. Задължително е да се носи допълнителна медицинска документация, ако пациентът разполага с такава.
Записванията за високоспециализираните прегледи ще се извършват на специално посочени телефони в конкретните населени места, които местната управа ще подаде към регионалните медии.

МЪЖ ЗАПЛАШИ С УБИЙСТВО ЕКИП НА БЪРЗА ПОМОЩ
Към 14:00 ч. на 19.09. 2018 Г. в Шесто РУ е постъпило съобщение от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив за проявена агресия към техен екип, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на МВР – Пловдив.
Според информацията линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им нанесъл удар по специализирания автомобил. Реагиралите незабавно на сигнала униформени установили, че веднага след случилото се пловдивчанинът е напуснал дома си и в момента се укрива. Мъжът има регистрирани и други хулигански прояви. Предприети са активни действия за издирването му. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 144, ал.3 от НК.