НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.08.2018)

АГРЕСИВЕН ПАЦИЕНТ ИЗПОЧУПИ ПРИЕМНИЯ КАБИНЕТ В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ – ПЕРНИК

Агресивен пациент е изпочупил спешното отделение на пернишката болница на 18.08. 2018 г., съобщи Zdrave.net, по

37-годишният мъж e постъпил за преглед в отделението след побой. Раните му били обработени. По-късно се е върнал в кабинета с искане описаните наранявания да бъдат променени. Отказът на служителите предизвикал агресията на мъжа, който бил дрогиран. Първо обърнал кушетката, после счупил прозореца, както и няколко шишета с разтвори за вливане.

Всичко изпочупи, всичко стана в стъкла. Опитах се да извикам охраната на болницата, но той явно спеше, защото не ме отрази. В кабинета просто не можеше да се влезе, за да се използва паник бутона и да се извика помощ. Колежката се обади на 112 и повика полиция. Каза им адреса и, че нещата излизат извън контрол. Те дойдоха наистина много бързо“, разказа пред Нова телевизия медицинската сестра Мая Алексова. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство за нанесените щети, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

МИНИСТЪР АНАНИЕВ РАЗПРОРЕДИ ПРОВЕРКИ В МБАЛ – СЛИВЕН ЗАРАДИ ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверки в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен, във връзка с починала в лечебното заведение родилка на 33 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Екип на РЗИ – Сливен е отишъл на проверка в болницата веднага след като е получена информация за случая. Днес започват проверка и експерти от Изпълнителна агенция  „Медицински одит” . Инспекторите ще проверят защо се е стигнало до фаталния инцидент и дали са били спазени всички правила на стандартите. Аутопсия на починалата родилка ще направят съдебни лекари от Стара Загора.

Това е третият случай на починала родилка от началото на годината досега, информира Clinica.bg. По данни на МЗ през последната година и половина у нас е имало 7 смъртни случая. С последните два техният брой стана 9. Въпреки че цифрите звучат стряскащо, броят им не е по-голям от този в света или в ЕС. Според медиците най-големите рискове за настъпването на фаталните инциденти са различни хронични заболявания като диабета, също така еклампсията и имунните усложнения.

 

БЛС за пореден път отбелязва:

ВМЕНЯВАНЕТО НА НЕДОКАЗАНА ВИНА Е ПРОВОКАЦИЯ ЗА НАГНЕТЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ В СИСТЕМАТА

Във връзка със случая с починалата родилка в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – Сливен Българският лекарски съюз изказва своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова, информира Zdrave.net.

Ръководството на БЛС се запозна със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари. Съсловната организация припомня, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обуславя от некомпетентност или грешка на медицинско лице. За установяване на нарушения се налага щателна проверка и разследване от компетентни органи – съдебно-медицински лица, прокуратура, следствие към МВР, ЦКПЕ на БЛС, борд по АГ и т.н., за което се изисква необходим ресурс от време за уточняване на обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент. Това се посочва в становище на БЛС във връзка с починалата в Сливен родилка.

“Лекарският съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата. Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия и компрометира лечебно-диагностичния процес, което рефлектира отрицателно върху цялото общество”, отбелязват за пореден път от съсловната организация.

 

БУМ НА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА В ПАЗАРДЖИК

Бум на недоносени бебета отчитат от Неонатологичното отделение в МБАЛ – Пазарджик, съобщи БНР.

Само за последната седмица недоносените бебета и нормално родените са 17 срещу 4. Девет от проблемните деца са в интензивното отделение, останалите са под 2 килограма. Лекарите се борят за живота и на две деца, които са с тегло под килограм и половина:

“Сега просто сме в серията на недоносените, в лоша серия сме. Най-честите причини за това са инфекциите, които са у майките, начинът на живот на родилките, здравната им култура. Въпросът е много, много сложен и зависи от много хора. Отделението е пълно и работи свръх капацитета си, но се справяме”, споделиха работещи в болницата. Отделението разполага с достатъчно кислородни апарати. Проблемът е в липсата на кадри и високата натовареност на персонала.

 

НАПРАВИХА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ВЪВ ВМА

Специалисти от ВМА извършиха поредната чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентът е 50-годишен мъж,  а донорът – мъж на 53 години. Пациентът е в добро състояние, контактен и адекватен, заяви проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Трансплантационният екип бе ръководен от доц. Васил Михайлов, доц. Иван Василевски и д-р Радослав Костадинов. Експлантационният екип, който летя със самолет C-27J „Спартан” до Велико Търново, включваше доц. Ивелин Такоров и д-р Цонка Луканова.

По данни на ИАТ в момента 1008 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 44-ма чакат за трансплантация на черен дроб, 39 са чакащите сърце, 16 очакват да получат бял дроб, а други 11 души – панкреас.

 

ЖИТЕЛИ НА РУСЕ ПРОТЕСТИРАХА С ИСКАНЕ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ

Протест с искане за чист въздух събра на площад “Свобода” в Русе около трийсетина граждани, които настояват местната и държавна власт да вземат всички законови мерки и да преустанови постоянното замърсяване на въздуха над града, съобщи БНР.

Под надслов “Камбаната бие за Русе”, митингът насочи вниманието на обществеността към най-важния проблем за града – непрестанното замърсяване на въздуха от промишлени предприятия. Хората се оплакаха от лошите миризми в града и алармираха, че той умира. През есента протестите ще продължат, а днес се роди идея за провеждане на референдум по проблема.