НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.06.2018)

 УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ В СПЕШНАТА ПОМОЩ

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000 лв. с които се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, финансирани по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Средствата се отпускат във със заложените цели в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Като стратегическа цел в Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложено подобряване на структурата на системата чрез интеграция на двете й основни части – извънболнична и болнична спешна медицинска помощ. Това ще позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент, като успоредно с това е гаранция за своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ.

 

ОСВОБОДИХА ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ ОТ ПОСТА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Проф. Камен Плочев вече не е управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Със 109 гласа “за”, 72 “против” и 30 “въздържал се” Народното събрание предсрочно прекрати мандата му, информира Clinica.bg.

С освобождаването на проф. Плочев не бяха съгласни единствено депутатите от БСП. Трудовият договор на управителя на НЗОК беше прекратен поради невъзможност да изпълнява ангажиментите си повече от три месеца. Причината е влошеното му здравословно състояние.

В пленарната зала разискванията прераснаха в дебати за стабилността на здравноосигурителната система, въпреки призивите темата да не се политизира.

 

18 000 ДУШИ НА ГОДИНА У НАС УМИРАТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ЗАРАДИ ЗАМЪРСЕНИЯ ВЪЗДУХ

“Статистиката показва, че в световен мащаб случаите на преждевременна смърт, към които отношение имат и високите нива на фини прахови частици във въздуха, са над 4 милиона. В България те са около 18 000 годишно. Първичната превенция на общественото здраве е сред приоритетите на Министерството на здравеопазването. Необходимо е да се засили работата на здравните власти, а и индивидуалният ангажимент, по посока профилактика на заболяванията, причинени от замърсения въздух“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредите от фините прахови частици, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите, информираха от МЗ.

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков посочи, че са установени редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на фините прахови частици. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми свързани с функционирането на дихателната система, като внимание трябва да се обърне и на евентуална връзка между болестта Алцхаймер и мръсния въздух.

Експерти от НЦОЗА са изготвили предложения за редуциране нивата на фини прахови частици, свързани с увеличаване на станциите за мониторинг, въвеждане на по-строги регулаторни мерки чрез изготвяне на стандарти за емисиите и за строителството, контрол на съдържанията на вредни вещества в суровините.

 

369 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СКЛЮЧИХА ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ С НЗОК

369 е общият брой на лечебните заведения, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса  за дейност към 7 юни 2018 г. В това число влизат както болници, така и лечебни заведения за извънболнична помощ, работещи по клинични и амбулаторни процедури, сочи справка на НЗОК, информира Zdrave.net.

НЗОК е сключила 18 639 индивидуални договори по новия НРД за клинични пътеки. Броят договори за клинични и амбулаторни процедури пък е 2699, сочат данните от Касата. Така общият брой договори за дейност, сключени между НЗОК и лечебните заведения към 7 юни, е 21 338.

Договорените нови дейности за 2018 г.са общо 89. От тях със стари договорни партньори Здравната каса е сключила 65 нови договора по клинични пътеки и 18 – по амбулаторни процедури. Новите договорни партньори на фонда пък имат договори за три клинични пътеки и три амбулаторни процедури.

 

МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ ЩЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА ЗАСЕДАНИЕТО НА СЪВЕТА НА ЗДРАВНИТЕ МИНИСТРИ НА 22 ЮНИ

На 22 юни 2018 г. в гр. Люксембург ще се проведе заседание на Съвета на здравните министри (EPSCO – Health) с председател министър Кирил Ананиев, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Дневният ред включва дискусия по законодателното предложение за оценка на здравните технологии, както и дебат относно бъдещето на здравеопазването на европейско ниво.

Очаква се Съветът да одобри и Заключения на Съвета за здравословното хранене при децата: един от приоритетите на Българското председателство, с акцент върху здравото младо поколение като ключ към бъдещето на Европа.

Председателството ще информира за приключване на тристранните преговори по Ветеринарния пакет, и по-конкретно – по приоритетното за здравеопазването досие в сферата на хуманните лекарства (измененията на Регламент № 726/2004).

 

НЗОК ОТНОВО В ПРЕРАЗХОД ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ

11 млн. лв. повече от заложения средномесечен разход за медикаменти за онкоболни е платила НЗОК през месец май т.г., информира Zdrave.net. С тази сума Здравната каса е платила от началото на годината общо 164 410 046, или 47 млн. лв. повече от заложеното.

Със запазването на този темп на разходи за лекарства за болни от рак преразходът в края на годината ще надхвърли и очакваните от Надзорния съвет на НЗОК 100 млн. лв.

Темата за преразхода на НЗОК за лекарства за лечение на онкологични заболявания от месеци е „дежурна“ тема по време на заседанията на Надзора. Във връзка с проблема от Здравната каса планираха преговори с фармацевтичните компании за договаряне на допълнителни отстъпки, които да помогнат за намаляване на сумата. Към момента обаче няма яснота дали преговорите са приключили и какво е договорено.

 

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БЕЖАНЦИТЕ

На 20 юни отбелязваме Световния ден на бежанците. Датата е включена в календара през 2001 г. с резолюция на ООН по повод 50-годишнината от подписването на Женевската конвенция за бежанците. По данни на ООН на всеки 3 секунди един човек е принуден да напусне родното си място. Според статистиката 68 милиона души по света са прокудени от домовете си поради военни конфликти, природни бедствия, икономически кризи и др.

“Държавите следва да изработят миграционните си политики според своите ресурси и според социалния си капацитет да приемат и интегрират. За да се вземе такова решение, те трябва да имат предвид състоянието, в което е светът, икономическите кризи, контекста на конфликтите, както и климатичните промени, които представляват често срещани причини за миграция.” Тази препоръка е залегнала в позицията на европейските национални дружества на Червения кръст, обявена в Световния ден на бежанците.