НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.05.2019)

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ОТПУСНЕ ОКОЛО 30 МЛН. ЛВ. ЗА НАЧАЛНИЯ ЕТАП НА СТРОИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
„За Министерството на здравеопазването майчиното и детското здравеопазване са приоритет. Показателен е фактът, че реализацията на каузата за изграждане на Национална детска многопрофилна болница е в напреднала фаза и до края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство“, това каза здравният министър Кирил Ананиев днес по време на откриването на новия Акушеро-гинекологичен комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – Ст. Загора. Той уточни, че средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Стана ясно още, че Министерство на здравеопазването е предоставило близо 1 млн. лева на болница УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” за новия АГ комплекс, който включва Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология към университетската болница в Стара Загора.
Университетската болница е едно от четирите водещи лечебни заведения в Югоизточния регион на страната. През миналата година там медицинска помощ са получили 2700 жени и родилки, а новородените деца са били 1200.
В отговор на журналистически въпрос министърът подчерта, че започват интензивни преговори с Българския лекарски съюз за увеличаване цените на клиничните пътеки, като акцент ще бъде поставен върху пътеките, свързани с детското и майчиното здравеопазване. Очаква се най-късно следващия вторник да бъде подписан анекс към Националния рамков договор за медицински дейности.

КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА ОТКРИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ В ДЕКЛАРАЦИИ НА УПРАВИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Проверката на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е открила несъответствия в декларациите на 738 задължени по закона лица, сред които има управители и директори на лечебни заведения, информира Zdrave.net.
Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и придобити дялови участия, доходи от трудови правоотношения, парични средства по банкови влогове и банкови сметки, дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро, притежавани имоти, участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец. 637 задължени лица са подали коригираща декларации. 35 от тях са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което живеят на съпружески начала и за което е установеното несъответствието. 98 задължени лица изобщо не са подали коригираща декларация.

СТОЛИЧНА РЗИ ПРЕДЛАГА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА НАЛИЧИЕ НА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ МОРБИЛИ И ЗА ПРЯСНА МОРБИЛНА ИНФЕКЦИЯ
Срещу 13 лв. всеки столичанин може да провери дали има ваксина срещу морбили. Такава услуга предлага отдел „Медицински изследвания” на Столичната РЗИ, поради високата заболеваемост, информира Clinica.bg. В РЗИ-София се извършва и изследване за диагностициране на прясна морбилна инфекция, чиято цена също е 13 лв.
Заразата, която пламна у нас през февруари тази година засяга не само деца, но и възрастни, включително медици. Риск има за хората на около 40 години. Това е поколението, което е родено през годините, когато е имало пропуски в имунизациите.
В нашата страна задължителната масова ваксинация за морбили е започнала през 1967 г. Именно затова всички родени преди това е възможно да нямат защита в организма срещу заразата. Същевременно морбили покосява агресивно. Ако сто неимунизарани се срещнат с един болен 95-96 от тях задължително ще се разболеят, обясняват здравни експерти.

ЕЖЕГОДНО НАД 2000 БЪЛГАРИ УМИРАТ ОТ РАК НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР
Всяка година над 2000 българи умират от рак на пикочния мехур. Това обяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов по време на събитие, което се състоя на 19.05.2019 г. в столичния Южен парк, информира Zdrave.net.
“У нас много малко се говори за този вид рак, а той е петият най-често срещан в Европа, след рака на гърдата, простата, белият дроб и дебелото черво”, изтъкна г-н Таушанов. “Ракът на пикочния мехур е много е коварен, защото покосява хора от всички възрасти – мъже, жени и деца”, допълни той.
БАЗП започва кампания за борба и превенция срещу рака на пикочния мехур. Асоциацията организира пускането на мехури и голям балон в Южния парк в София. Балонът обикаля цяла Европа и пристига в България, като част от кампанията за месец на осведомеността за рака на пикочния мехур на Европейската коалиция на пациентите с рак (European Cancer Patient Coallition). Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, сочат данните.
Ракът на пикочния мехур се среща 4 пъти по-често при мъжете като заболеваемостта нараства след 60-65-годишна възраст. В 96% от случаите този вид рак започва да се развива от клетките, които покриват отвътре стената на пикочния мехур (т.нар. преходно-клетъчен епител), откъдето идва и името му – преходноклетъчен карцином.

За първи път у нас: ЕКИП НА УМБАЛ “Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ” РЕКОНСТРУИРА СТОМАХ С ПОМОЩТА НА РОБОТ
Първата робот-асистирана операция в България на 44-годишна пациентка със стеснение на пилора вследствие на язва на стомаха извърши екип на Клиниката по онкологична хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Пациентката се чувства добре, информира Clinica.bg като се позовава на съобщение на лечебното заведение.
При робот-асистираната операция е извършена реконструкция на тази част на стомаха, обхваната от фиброзна тъкан вследствие на язвената болест, обясниха от болницата. Направена е пластика на пилора посредством специални шевни линии, като роботизираната система дава възможност това да се извърши изключително прецизно и точно. Използвани са пет малки отвора на корема за да проникне роботизираната система. По този начин на пациентката е спестен големия коремен разрез. Други ползи от робот-асистираната операция пред отворената хирургия са – ранното раздвижване на жената, която е захранена на втория следоперативен ден и изписана на петия следоперативен ден, поясниха от лечебното заведение.
От 2014 г. е сформиран екип по обща хирургия за работа с роботизираната система, който е завършил с обучителен курс в Страсбург, Франция. В Клиниката по онкологична хирургия на Университетска болница “Д-р Георги Странски” редовно се извършват операции на пациенти с рак на дебелото и правото черво, но подобен тип интервенция на заболяване на стомаха се прави за първи път.

ЕКИП НА УМБАЛСМ “Н. И. ПИРОГОВ” СЪЗДАДЕ МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ, КОЕТО ДА ПОМАГА ПРИ ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ИЗГАРЯНЕ
Екип от УМБАЛСМ ” Н. И. Пирогов” създаде практично и полезно мобилно приложение, което да помага при оказването на първа помощ при термични травми, съобщиха от лечебното заведение. Приложението е предназначено, както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне, информира Zdrave.net.
„Какво да правим при изгаряне?“ е създадено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на Университетска болница “Н. И. Пирогов” вече трета година. Приложението е създадено под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова д.м., началник на Клиниката и национален консултант по изгаряния.
След инсталация мобилното приложение предоставя висококачествена и удобна за употреба информация, която потребителите могат лесно да намерят, разберат и приложат без да е нужна интернет връзка. Формулирани са точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от причината за поражението – от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгаряния. Освен „Какво да се прави?“ в случай на изгаряне, има отговор и на въпроса „Какво да не се прави?“, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ.

ВСЯКО ЧЕТВЪРТО НОВОРОДЕНО У НАС С ПЪЛНА ГЛУХОТА Е ПОЛУЧИЛО КОХЛЕАРНИ ИМПЛАНТАТИ
У нас са направени над 700 кохлеарни имплантации, което е много малка част от обявените проценти на хора с тежка и пълна глухота. В периода 1999-2019 едва 2 % от нуждаещите се, са получили шанс да чуват отново. Увеличил се е процентът на новородените (25%), които след диагностицирането са получили кохлеарни имплантати, информира Zdrave.net.
Глухотата е едно от най-тежките увреждания за хората, тъй като ограничава възможността за общуване, развитие и интеграция в обществото. По статистически данни от СЗО повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми. Средна до пълна глухота имат 6,4% от хората. Това са 466 млн. души. От тях 9% са деца. Това стана ясно по време на XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“, В България хората със средна до пълна глухота са над 400 хил. души, а от тях 40 хил. са деца. Тенденцията е до 2050 г. броят на хората със слухови проблеми да нарасне още повече. От 1000 новородени, едно се ражда с пълна глухота. С възрастта броят на хората с тежки слухови проблеми се увеличава, за да достигне до двама от всеки трима души на възраст над 65 години.

НОИ СЪОБЩИ ЗА 652 ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ У НАС ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2019 Г.
Общо 652 трудови злополуки са станали през първото тримесечие на годината. 15 от тях са завършили със смърт, показват данните на Националния осигурителен институт . Засега няма тенденция за намаляване на фаталните инциденти по време на работа. През първите три месеца на 2018 г. загиналите са също 15, информира Clinica.bg.
Въпреки твърденията, че най-често злополуки стават в строителството, данните сочат друго. Най-много са инцидентите в сухопътния транспорт – 46, следвани от държавното управление – 44, здравеопазването – 42 и образованието – 36. Общо 59 са злополуките в търговията на едро и дребно, останалите сектори са по-малко. Починалите работници отново са в сферата на търговията, транспорта, горското стопанство, добива на въглища, производството на дървен материал и мебели, хотелиерството и ресторантьорството. Има един загубил живота си по време на работа и в хуманното здравеопазване. През 2018 г. смъртните случаи по време на работа са 92.
Водещи в класацията на инцидентите са София с 233 случая, Пловдив – със 70 случая и Варна – с 33 случая. Тези градове представляват и най-големия трудов пазар у нас. Общият брой на загубените календарни работни дни заради инцидентите са 24 163, изтъкват от НОИ.