НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.03.2019)

ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА ИЗПРАТИХА ПИСМО ДО ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР С ИСКАНЕ ЗА СТАНОВИЩЕ ПО ПОВДИГНАТИТЕ ОТ БАПЗГ ВЪПРОСИ И МЕРКИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ

На 20.03.2019 г. г-н Гълъб Донев, секретар по социални политики и здравеопазване на президента на Република България, изпрати писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с копие до председателя на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. В писмото се посочват исканията на БАПЗГ, залегнали в отвореното писмо на асоциацията до институциите и медиите от 18.03.2019 г. Документът завършва с думите: “Моля за Вашето становище по повдигнатите от професионалистите по здравни грижи въпроси и мерките за решаване на представените проблеми, за което да уведомите БАПЗГ и Администрацията на президента.”

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СЕ СРЕЩНАХА С РЪКОВОДСТВОТО НА БАПЗГ
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещнаха с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщиха от НС.
От асоциацията представиха пред председателя на българския парламент отворено писмо на Националния съвет на БАПЗГ във връзка с ескалацията на спонтанни протести на професионалистите по здравни грижи. В писмото се настоява за диалог и намиране на политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване. От страна на ръководството на асоциацията заявиха, че са готови да бъдат полезни в тази ситуация и призоваха държавата да влезе в ролята на регулатор.
На срещата беше споделено мнението, че отговорността за решаването на част от проблемите е на ръководствата на съответните лечебни заведения и че е възможно да се търсят по места работещи решения.
От страна на Народното събрание беше изразена готовност за продължаващ диалог по проблемни теми в сектор здравеопазване. Обсъдена беше и идеята за създаване на единен стандарт, според който формирането на заплатите да става според професионалните отговорности.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ СЕ СРЕЩНА С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
„Изпълних ангажимента към протестиращите професионалисти по здравни грижи и днес им предоставих резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът ми извърши за всяка болница. Два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Налице е трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души“. Това заяви министър Кирил Ананиев на пресконференция след среща с протестиращи професионалисти по здравни грижи, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министър Ананиев посочи, че за времето, през което екипът му е в здравно министерство, са предприети няколко стъпки за решаване на кадровия проблем в сектора. Съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт. Освен това с изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес. Като друга стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.
Ананиев беше категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др.

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ОТ 1-ВИ АПРИЛ
Основните заплати на специалистите по здравни грижи в УМБАЛСМ „Пирогов“ ще бъдат увеличени от 60 до 90 лв. от 1-ви април 2019 г. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор, подписан от синдикалната организация на КНСБ в здравното заведение, съобщиха от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.
Така редова сестра в отделение вече ще получава най-малко 920 лв., вместо досегашните 830 лв., а колежката ѝ в детска клиника или кабинет ще получава минимално възнаграждение от 950 лв., вместо 875 лв. Реанимационните или операционните сестри пък ще получават най-малко 980 лв. Върху тези средства се начисляват и допълнителни възнаграждения, договорени в болницата, надбавки за трудов стаж, както и други придобивки.
„Това увеличение надминава заложеното в отрасловия колективен трудов договор и е доказателство, че при правилно управление на финансите и добър социален диалог, всяка болница може не само да достигне тези нива на заплащане, но и да ги задмине“, коментира председателят на ФСЗ д-р Иван Кокалов.