НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.02.2019)

СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ У НАС СТАНАХА 32
Към 20 февруари 2019 г. в страната са регистрирани 32 случая на морбили, информираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 26 от случаите са съобщени от РЗИ – Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, и по един случай от РЗИ – София област и РЗИ – Хасково.
Още на 14 февруари МЗ разпореди на всички регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Освен това лекарите следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
Осигурени са достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, увериха от здравното министерство и се обърнаха към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на тяхното дете, сами да потърсят общопрактикуващия лекар.

ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА ДОПЪЛНИТЕЛНО 30 МЛН. ЛЕВА ЗА 124 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Субсидия от 30 млн. лв. отпуска държавата на общинските болници, психиатриите и публичните клиники със спешни отделения. Парите ще отидат за 124 лечебни заведения. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, информира Clinica.bg.
Финансовата помощ идва след среща на асоциациите на регионалните болници с премиера. 18 млн. лв. ще получат 71 общински клиники в трудно отдалечение райони на страната. Те ще се разпределят на база обслужвано население и преминали болни през предходната година. За психиатриите се отпускат едва 2 млн. лв. с идеята да се подобрят условията, при които се лекуват хората там. За държавните болници, които оказват спешна помощ са предвидени 10 млн. лв. Парите ще си поделят 41 лечебни заведения, сред които са и 26 областни клиники.
С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, ще се подпомогне и осъществяването на дейността и заплащането на персонала, обясниха от Министерски съвет.

ВДИГАТ С 50 ЛЕВА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В МБАЛ – ВРАЦА
Вдигат заплатите на медицинските сестри в МБАЛ “Христо Ботев” – Враца с 50 лева. Това съобщи Цветанка Димова, председател на съвета на директорите на най-голямото лечебно заведение във Врачанско пред БНР. Вероятно повишението на месечните трудови възнаграждения ще стане факт от март т. г.
В момента в лечебното заведение се прави ремонт на отделението по инвазивна кардиология, което ще отвори врати. До две седмици в него ще бъде монтиран и ангиографския апарат, купен със средства от здравното министерство. Ремонт ще има и в Отделението по акушерство и гинекология.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ГЛАСУВА ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Надзорният съвет на НЗОК утвърди разпределението на средствата за болнична помощ до края на годината на вчерашното си заседание, съобщи Zdrave.net.
„Утвърдени са стойностите за дейностите в болнична медицинска помощ и индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти, които НЗОК заплаща извън стойността на оказаните медицински услуги, за РЗОК и изпълнители на болнична медицинска помощ за периода на заплащане март – декември 2019 г.“, става ясно от решенията на Надзора, публикувани на сайта на НЗОК.
В утвърдените средства е включено и увеличението в болничните бюджети от 8,32%, което в гласуваните стойности за януари и февруари беше оставено като буфер в касите на РЗОК и не беше включено в бюджетите за тези месеци.

АГЕНЦИЯ “МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР” ЩЕ ПРОВЕРЯВА БОЛНИЦИТЕ НА ВСЕКИ ДВЕ ГОДИНИ
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще извършва планови проверки на лечебните заведения на всеки две години. Това става ясно от публикувания проект за Наредба за условията и реда за извършване на проверки от ИА „Медицински надзор“ на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Извънредните проверки пък ще бъдат извършвани без предварително уведомяване на проверяваните лица по преценка на изпълнителния директор на Агенцията при получена информация за здравни неблагополучия и/или нарушения при извършване на лечебната дейност; при всеки случай на сериозна нежелана реакция или инцидент; по искане на министъра на здравеопазването; по сигнали на граждани или други заинтересовани лица или по молба на компетентен орган на друга държава.
В наредбата е регламентирано, че ИА „Медицински надзор“ ще извършва проверки във всички лечебни заведения на територията на Република България, като проверки могат да се извършват и в лечебни заведения на територията на други държави, когато се извършват съвместни дейности по трансплантация и внос на органи, тъкани и клетки или асистирана репродукция.
В наредбата е предвидена възможността в състава на комисиите, които извършват проверки да участват и външни експерти и медицински специалисти, които не работят в Агенцията, както и възможността Агенцията да поиска писмено становище по конкретен казус или по медицинска документация от експертните съвети по медицински специалности или отделни медицински дейности.

Иван Нейков: ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВНО ДОСИЕ И КОНТРОЛ ПО ЦЯЛАТА ВЕРИГА ЩЕ СПРЕ ФАЛШИВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ИНВАЛИДНОСТ НА ТЕЛК
“Слабото звено в системата ТЕЛК е, че не сме създали инструментите, с които системата да бъде контролирана. Защото решението на ТЕЛК е крайният резултат, а няма поглед над дългия процес, който минава кандидатът, преди него“. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в предаването „Тази сутрин“ по bTV, информира Zdrave.net.
Иван Нейков допълни, че говорим за проблем, който съществува от много години, но за него има решение. То е първо в промяна на контрола и промяна на инструментите, с които човек стига до това решение.
„Технологиите са толкова напред в днешно време, че няма никаква пречка да имаме истински здравни досиета. Ако човекът е стигнал до ТЕЛК, той трябва да има дълга история на заболяването. НОИ няма механизми за контрол и е длъжен да плати при решение на ТЕЛК. Затова решението на проблема с фалшиви решения за инвалидност е в две стъпки според мен – въвеждане на електронно здравно досие за всеки човек и второ – контрол по цялата верига“, допълни Нейков.

НАД 700 АПТЕКИ В СТРАНАТА ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ
Стотици аптеки в страната ще останат затворени днес в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите. Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната, каза пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.
„Протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. „Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация”, уточни Вълев. Според него би трябвало да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране и държавно подпомагане.
“Правителството няма как да подпомогне финансово аптеките, тъй като това би било държавна помощ”, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерски съвет по повод протестите на фармацевтите, информира Zdrave.net. По думите му държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация. Ананиев допълни, че и с всеки изминат ден се увеличава броя на тези, които работят със системата. От 3600 разкрити аптеки на територията на страната регистрираните са над 2100.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА ВЪВ ВМА
Във връзка със Световния ден за борба с глаукомата Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия – София организира кампания за безплатни прегледи, съобщи MedicalNews.bg. Специалистите ще консултират всеки работен ден между 5 и 29 март от 14:00 до 17:00 часа в кабинет № 207 в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо предварително записване на тел. 02/92 26 190 от 11:00 до 13:00 часа.
На 14 март 2019 г. от 15:00 часа в Аулата на ВМА, съвместно с пациентска организация „Глаукома“, ще бъде проведена лекция, посветена на глаукомата.