НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.12.2018)

ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ” ПРЕМИНАВА КЪМ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”
Университетска болница „Лозенец” ще запази дейността си и ще остане учебна-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Това заяви на брифинг днес след заседанието на Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Zdrave.net.
След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който УБ „Лозенец” е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество.
С решение на правителството на Софийския университет ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение, стана ясно от думите на здравния министър.
На днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов каза, че правителството е отпуснало средства на болницата, които да покрият дълговете ѝ. “С 23 млн. погасяваме дълговете на болницата, за да не кажете дадохме ви я с дългове. Това е направено и може да го съобщите на студентите и университетския състав”, обърна се той към ректора на Софийски университет проф. Анастас Герджиков, който също присъстваше.

НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА ЩЕ БЪДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
“Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ “Александровска”, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница”. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на Министерски съвет.
„Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ „Лозенец”, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.
“През месец януари 2019 г. Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на Университетска болница „Александровска”. След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница”, обясни министър Ананиев.
Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер” в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година”, посочи още здравният министър.

КАБИНЕТЪТ ОТПУСНА НАД 4 МЛН. ЛЕВА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА КЛИНИКАТА ПО ИЗГАРЯНИЯ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Днес с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 4 358 000 лв. за пълното обновяване на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД (реанимация за деца и възрастни и операционен блок) с медицинско и немедицинско обрудване, съобщиха от лечебното заведение.
Благодарение на тази средства клиниката ще бъде реновирана и ще добие нов, европейски облик и възможности, посочи изпълнителният директор на университетската болница за спешна помощ проф. д-р Асен Балтов.
Сградата е построена през 1976 г. Пациентите, които преминават годишно през звеното са над 5200, а се хоспитализират 1800 възрастни и 1000 деца. Извършват се 4700 оперативни интервенции, от които 1700 при деца от 0 до 18 г.
В момента на сградата се извършва основен ремонт по програма Jessica – фонд за устойчиво градско развитие, включително и енергийна ефективност. “С отпускането на тези 4 358 000 лв.ще бъде затворен цикълът за пълно обновяване на Клиниката”, изтъкна проф. Балтов.

БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ С КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ НА ПЕТ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Доброволците на младежката червенокръстка организация ще раздадат коледни подаръци на над 140 деца от 5 столични болници, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на Български червен кръст (БЧК).
Първата среща ще бъде на 20 декември 2018 г. (четвъртък) от 10:00 часа в детските отделения на УМБАЛСМ „Пирогов”. От 11:00 часа доброволците ще зарадват децата, настанени в Белодробна болница „Света София”, а от 12:00 часа – малките пациенти в Отделението по педиатрия на Националната кардиологична болница.
В 12:30 подаръци ще получат и пациентите на Детска кардиология на Национална кардиологична болница. Доброволците на БМЧК ще посетят и Клиниката по детска онкохематология и детската ушна клиника на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ СТАРТИРА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ
В УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив стартира дарителска кампания „Най-доброто за нашите деца и онкохематологични пациенти“ за набиране на средства за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в лечебното заведение. Началото й бе обявено на 18 декември 2018 г. по време на Празника на дарителите, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на лечебното заведение.
Празникът на дарителите се отбелязва за пета поредна година в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Тази година неговото мото е „Пациентите за нас“.
Целта е да се набират средства за строителство на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“. Той ще бъде предназначен за Клиника по педиатрия, Клиника по онкология и Клиника по хематология.
Всеки желаещ може да дари като изпрати SMS на номер 17 777 с текст DMS KLINIKA. За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС.

НЗОК НЯМА ДА МАХНЕ ТАКСАТА, КОЯТО ПЛАЩА НА АПТЕКИТЕ ЗА СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА С ПРОТОКОЛИ
Националната здравноосигурителна каса няма да махне таксата за аптеките от два лева за обработването на протоколите за скъпоструващи лекарства, които заплаща напълно, информира Clinica.bg.
Това стана ясно след срещата на Българския фармацевтичен съюз с председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.- здравен министър Жени Начева днес. Повод за нея станаха промените в Наредба 10 за реимбурсирането на медикаментите догодина.

ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА НОВА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ 2019 ГОДИНА
От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Министерството на труда и социалната политика. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван вчера в Държавен вестник и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година.
За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.
Месечната финансова подкрепа ще се получава от над 600 000 души – с около 100 000 повече в сравнение с тези, които към момента получават добавки за социална интеграция.