НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.11.2019)

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти: ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ БОЛНИЧНИЯ ЛИСТ ДА НЕ СЕ ЗАПЛАЩА НЯМА ДА БЪДЕ ВНЕСЕНО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по повод идеята на управляващата коалиция, която беше подкрепена изцяло от Конфедерацията на работодателите и Асоциацията на индустриалния капитал в България, информира Zdrave.net.
Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като решенията на ТЕЛК.
„Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват“, бе категоричен министър-председателят Бойко Борисов по въпроса за болничните листове. По думите му и лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати и да се наказват истински болните заради тях.

СИНДИКАТИТЕ ОЧАКВАТ СПЕШНО СВИКВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Двата големи синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа” не се отказват от намерението да организират национален протест в края на месеца въпреки заявеното от премиера, че промяна в режима на изплащане на болничните няма да има. Това стана ясно на продължаващото и в момента заседание на стачните комитети на двата синдиката, информира БНР.
Двата национални стачни комитета на КНСБ и конфедерация на труда “Подкрепа“ се обединиха в един общ. На този етап те не отменят подготовката за национални протестни действия.
БНР научи, че най-вероятно акцията ще бъде на 28 ноември, т. е. идния четвъртък, и ще бъде под формата на митинг пред Министерския съвет.
От синдикатите са категорични, че дори идеята за болничните да бъде оттеглена, те ще проведат протестната си акция, за да стане ясно, че не може да се правят повече експерименти с работещите.
От КНСБ и “Подкрепа“ чакат спешна среща на лидерите си Пламен Димитров и Димитър Манолов с премиера Бойко Борисов и очакват спешно да бъде свикан Национален съвет за тристранно сътрудничество.

МЗ ПУБЛИКУВА НА САЙТА СИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРОЕКТОНАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАКЕТА ОТ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ, ЗА КОИТО ПЛАЩА НЗОК
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за определяне на пакета от медицински дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net
Срокът на обсъждането е 14 дни заради необходимостта от съобразяване на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК при договарянето на националните рамкови договори, както и необходимостта от спазване на срока за приемане на НРД не по-късно от последния работен ден на съответната текуща година и влизането му в сила от 1 януари на съответната следваща календарна година, уточняват от МЗ.
Финансовите средства за прилагането на наредбата са в размер на 3, 850 млрд. лв. С тези средства, в съответствие с разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, НЗОК ще може да планира и договаря закупуването в полза на здравноосигурените лица на медицинската помощ в обхвата на наредбата най-малко в рамките на достигнатите обеми по Националния рамков договор 2018 г. и при финансовите параметри по проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г.– 4, 454 млрд. лв.

79 ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ СА ОТЧЕЛИ ОТРИЦАТЕЛНИ ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ
Към 30 септември 2019 г. отчетеният общ финансов резултат на 121 общински лечебни заведения посочва загуба от 69,612 млн. лв. 42 от лечебните заведения са приключили деветмесечието с натрупана печалба, а 79 са отчели отрицателен финансов резултат. Общият финансов резултат на областните болници към същата дата е минус 146,763 млн. лв. Това отговаря министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Анна Славова за финансовото състояние на държавните и общинските болници от 2012 г. насам, информира Clinica.bg.
Общо задълженията на областните болници до 30 септември 2019 г. са 172,385 млн. лв., като в сравнение с 2018 г., когато са били 182, 274 млн. лв., са намалели с 10 млн. Просрочените задължения от 68, 957 млн. лв. са намалели на 60, 034 млн.
Министър Ананиев пояснява, че МЗ разполага с данни единствено за лечебните заведения, които са с над 50% държавно участие, тъй като те са обект на постоянен мониторинг от страна на мажоритарния собственик. По отношение на общинските болници, информация може да бъде предоставена единствено за периода от началото на тази година до 30 септември 2019 г.
От таблиците, приложени към отговора на Ананиев става ясно, че няколко болниците са със сериозни загуби. УМБАЛ “Св. Анна”- Варна за периода 2016, 2017 и 2018 г. е натрупала загуба от 12 млн. лв. и към момента отчита загуба от 10,856 млн. лв., УМБАЛ “Пловдив” е на минус 21,258 млн. лв., като загубата към момента е по-малка с 3 млн. лв. в сравнение с 2018 г., когато е била минус 24, 398 млн. МБАЛ “Христо Ботев” – Враца е на минус 18,051 млн. лв., като задълженията там се увеличават за седемгодишния период, с изключение на 2018 г., когато годината е завършена на 0. УМБАЛ “Д-р Ст. Киркович” АД – Стара Загора е на загуба от 30, 564 млн. лв., но също е намалила задълженията с над 3 млн. лв.
Областните болници, които са отличници са МБАЛ “Пазарджик” с 395 000 лв. печалба и МБАЛ “Д-р Ст. Илиев” – Монтана – с 452 000 лв. печалба. МБАЛ-Монтана показва печалба в целия наблюдаван период, а МБАЛ-Пазарджик излиза на печалба за първи път през 2018 г. с 43 000 лв. Три са болниците с малки загуби – МБАЛ “Св. Панталеймон” – Ямбол с 16 000 лв., МБАЛ “Д-р Братан Шуксров” – Смолян с 52 000 лв. и МБАЛ-Добрич АД с 55 000 лв.
„Видно от представените данни, в периода 2012 г. – 2017 г. е отчетено значително влошаване на финансовите показатели на областните държавни болници, но това е наследен проблем за екипа на Министерството на здравеопазването. Тежкото финансово състояние на част от областните болници е следствие от редица неблагоприятни действия и фактори, негативният ефект от които се е мултиплицирал с годините”, подчертава министър Ананиев. Според него има ефект от мерките, които е взело министерството с въвеждането на стандартите за финансово управление на болниците. „Независимо от факта, че редица болници отчитат отрицателен финансов резултат, техните парични потоци месечно са балансирани, разходите им постепенно се оптимизират, показателите за ефективност се подобряват, а размерът на просрочените им задължения намалява.”

ЗАПОЧНА МЕЖДУНАРОДНАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДСЪРДНОТО МЪЖДЕНЕ
В понеделник стартира Международната седмица на предсърдното мъждене. Известно е, че това е най-често срещаната и най-опасна сърдечни аритмии, която засяга хора от всички възрасти. По данни на Европейското кардиологично дружество (ESC) в проучване, публикувано през юни тази година, се посочва, че около 7.6 млн. души в Европейския съюз имат предсърдно мъждене. Очаква до 2060 г. броят на засегнатите да достигнат 14.4 млн., информира Zdrave.net.
И тази година мотото на кампанията, под която ще премине седмицата, е „Открий. Защити се. Коригирай. Усъвършенствай.“ (Detect.Protect.Correct.Perfect.) и отново ще се фокусира върху последиците, до които може да доведе предсърдното мъждене, ако не е диагностицирано и не е приложена адекватна терапия. Специалистите припомнят, че най-тежките от тях са мозъчния инсулт или сърдечната недостатъчност.
Пациентите с предсърдно мъждене имат 5 пъти по-голям риск от сърдечно-съдов инцидент. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови – инсулт. При около 30% от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, няма съпътстващо сърдечно заболяване.
Лекарите припомнят, че измерването на пулса е проста, но съществена част от профилактиката, която всеки трябва да провежда. Измерването на пулса на ръката е много лесно и може да се направи от всеки в домашни условия като отнема по-малко от минута, но засичането на регулярни отклонения от нормата може да е знак, че трябва да се потърси консултация със специалист.
И тази година Националната пациентска организация ще отбележи Международната седмица на предсърдното мъждене с една инициатива, която стартира през миналата година и предизвика интереса и одобрението на стотици пациенти. Това е скрининговата програма за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от предсърдно мъждене. Записването става през личните лекари и/ или преглеждащите специалисти.
От НПО отчитат, че през 2018 г. са били скринирани 427 пациенти от 11 населени места. През месец май 2019 г. кампанията се проведе за втори път и бяха осъществени прегледи на 301 души от 13 градове и села. Хората, които се диагностицират и лекуват пълноценно, се радват на много по-добро качество на живота и имат мотивация за дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването, изтъкват от НПО.

НОЕМВРИ – МЕСЕЦ НА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ
Идеята на Месеца на мъжкото здраве е да се насърчат посещенията на мъжете при медицински специалист. Това каза за Радио “Фокус” д-р Житиян Атанасов от УМБАЛ “Св. Марина” – Плевен.
Инициатори на Месеца на мъжкото здраве, известен като мовембър, са младежи от Австралия. Акцентът на месеца е карциномът на простатната жлеза и рака на тестисите при мъжете. Препоръчително е мъжете да си правят профилактичен преглед при уролог всяка година или най-много на две години, изтъкна д-р Атанасов. Той допълни, че тази препоръка се отнася не само за по-възрастните мъже, но и за младите мъже.

ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА БЕЗПЛАТНИЯ СКРИНИНГ ЗА ХЕПАТИТ С
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ продължава кампанията за насърчаване на тестването за хепатит С, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. До края на 2019 г. в работните дни, между 8:00 и 14:00 ч. всеки ще може да се изследва безплатно за хепатит С в централната лаборатория на болницата. Не е необходимо предварително записване.
От лечебното заведение допълват, че няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чиито проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира един от най-големите центрове за лечение на вирусни хепатити.
Този път инициативата е под мотото „Хепатит С – случва се!“ като акцентът ще бъде поставен върху по-малко известните начини за заразяване с вируса. Едва в около 5% от случаите заразяването става по сексуален път, сочи актуалната статистика.