НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.11.2018)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПОДПИСА ДОГОВОРИ ЗА ДОСТАВКА НА 280 НОВИ ЛИНЕЙКИ
Здравният министър Кирил Ананиев и изпълнителният директор на „София Франс ауто“ Стоян Желев подписаха днес договорите за доставка на 280 линейки на церемония в Министерството на здравеопазването, съобщи Zdrave. net.
Единият договор е за 185 линейки, които са свързани с превоза, наблюдението и първоначалното лечение на пациентите, а вторият договор е свързан с интензивните грижи. Това са договори за доставка, за техническо и гаранционно обслужване, обясни министър Ананиев. Той подчерта, че подписването на договорите за доставка на линейките е първата реална крачка към изпълнението на проекта за обновление и модернизиране на Спешната помощ у нас, който е на обща стойност 163 млн. лв.
„Стартирането и изпълнението на този проект е водещ приоритет за мен и моя екип, тъй като с неговото изпълнение ние ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до Спешната помощ от една страна, а от друга – ще извършим сериозна модернизация на реанимобилите. За този проект се говори вече няколко години. Той беше спиран, беше преработван, имаше опасност да загубим сериозни средства от ЕС. Водихме много дела по тези обществени поръчки, имаше обжалвания“, изтъкна министър Кирил Ананиев. От думите му стана ясно, че в момента системата на Спешна помощ разполага със 651 линейки. “При направения преглед на тяхното техническо състояние се установи, че по-голямата част от тези линейки е доста амортизирана“, каза още министър Ананиев

“РЕМОНТИРАТ” ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2019 Г.
Няколко от най-спорните предложения за промени в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. ще бъдат премахнати от него или видоизменени. Това става ясно от предложенията за промени на законопроекта, направени от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на документа, информира Clinica.bg.
С промените създаването на нови болници отново ще се одобрява от Министерския съвет, средствата за медицински дейности от бюджета на НЗОК няма да могат да се използват за лекарства, предварителното изпълнение на санкциите се премахва, а пререгистрацията на лечебните заведения ще се извършва по различен ред.
С предложените промени се връща първоначалното предложение, с което лечебните заведения ще се създават и преобразуват не с решение на Народното събрание, а на Министерския съвет. То ще се дава въз основа на комплексна оценка, която включва разписаното в Националната здравна карта и някои документи, предоставени от инвеститора. Сред тях са проект, включващ информация за вида лечебно заведение, структурата и предвиждания брой легла; тригодишен бизнес план за развитие на лечебното заведение, включително финансова обосновка и източници на финансиране на дейността на съответната болница, декларация за произход на средствата за реализиране на проекта, както и становище на Българския лекарски съюз или Българския зъболекарски съюз на територията на съответната област.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: НАСТОЯВАМЕ В НРД ДА ЗАЛЕГНЕ УСЛОВИЕТО ДА НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ СРЕДСТВА ОТ ЕДНО ПЕРО В ДРУГО
“Ако работим заедно и се съсредоточим върху общите неща, които са в интерес на всички лекари и пациенти, не би трябвало да очакваме протести”. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, информира БНР.
Днес БЛС и НЗОК започнаха преговори за сключване на Националния рамков договор за 2019 г. От Лекарския съюз са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме, за в бъдеще лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка.
“За нас основополагащ момент в бъдещия бюджет за 2019 г. трябва да бъде невъзможността за прехвърляне на гласуваните средства по пера, от едно перо в друго, защото само така се гарантира, че решението на парламента относно политиката във всяка една от сферите ще бъде спазена. Също и невъзможността за предварително изпълнение на глоби – не може да удържат пари от лечебните заведения, когато те са обжалвали дадено наказание – това е форма за натиск и има голяма вероятност да се стигне до фалити“, посочи д-р Маджаров. Той е категоричен, че трябва да се започне да се говори за сумите, които НЗОК дължи на български болници за минали години.
По думите на председателя на БЛС има възможност с наличните пари, които се предвиждат като увеличение на бюджета, да се осигури повишаване на цените на някои евтини пътеки, които се изпълняват в общински болници, както и на пътеки за долекуване и продължително лечение. За профилактика също трябва да се предвидят допълнително средства, изтъкна д-р Маджаров.

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА СЕ ВКЛЮЧВА В МЕЖДУНАРОДНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПО-БЕЗОПАСНИ ЛЕКАРСТВА ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ, БЕБЕТА И ДЕЦА
Изпълнителната агенция по лекарствата за втора година стартира онлайн кампания за популяризиране на важността на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата, информира здравният сайт Clinica.bg, който е медиен партньор на инициативата.
Кампанията ще се проведе в периода 19-23 ноември 2018 г. и е част от Седмицата на осведомеността – инициатива на 32 регулаторни органа по лекарствата в Европейския съюз, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Фокусът тази година е върху повишаване на съобщаемостта на подозирани нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене. За миналата година съобщенията при деца представляват много малък процент от всички съобщения на подозирани нежелани реакции.
Въпреки че лекарствата са безопасни и ефикасни, може да предизвикат нежелани реакции. Важно е рисковете, свързани с лекарствата, да бъдат разбрани и съобщени на медицинските специалисти и техните пациенти, включително родители, хора, които се грижат за деца, или такива, които планират или очакват бебе.
Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни, изискващи лекарска намеса. Тяхното съобщаване може да помогне на регулаторните органи да проследяват безопасната употреба на лекарствата, които са на пазара, и да предприемат необходимите действия за предотвратяване на възможни бъдещи увреждания.

ОКОЛО 40% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО У НАС СТРАДА ОТ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Около 40% от населението у нас страда от различни алергични заболявания. Ситуацията се усложнява в последните 20 г. Това изтъкна доц. д-р Мария Демирова, специалист по епидемиология на професионалните болести, в презентацията си по време на VII национален конгрес по алергология. По думите й повечето болни са в работоспособна възраст, като част от тях се разболяват именно от заобикалящата ги работна среда. Има сериозен ръст на респираторните болести у нас в последните двайсет години, информира Zdrave. net.
Д-р Кремена Найденова от Клиниката по алергология в УМБАЛ “Александровска” допълни, че през последните години най-честите заболявания са бронхиалната астма и алергичния ринит.
Конгресът беше открит от акад. д-р Богдан Петрунов, но преди това всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалите медицински служители. Акад. Петрунов приветства чуждестранните светила в медицината, пристигнали у нас специално за конгреса.

С КРОС В СТОЛИЧНИЯ ЮЖЕН ПАРК БЕ ЗАКРИТА СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА ЗА ОТГОВОРНО ПРИЛАГАНЕ НА АНТИБИОТИЦИТЕ
В неделя, 18 ноември 2018 г., завърши Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците с крос в Южния парк в София под надслов „Всеки от нас има роля“. Дори и при ниските температури над 100 човека бягаха с кауза за отговорно прилагане на антибиотиците. Първите 50 регистрирани получиха брандирани фанелки с логото на кампанията, информира Zdrave. net.
Много от постиженията в медицината от миналия век могат да бъдат загубени поради нарастващата антибиотична резистентност. Лечими в миналото инфекциозни заболявания отново ще се превърнат в глобален проблем. „Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешната доза и често без надзор“, алармират експерти от Световната здравна организация.
Антибиотичната резистентност е причина за близо 33 000 смъртни случая годишно в ЕС, а в световен мащаб – за над 700 000.

НОВ МЕДИЦИНСКИ ЕКИП ЗАМИНА ЗА ОБУЧИТЕЛНА МИСИЯ В МАЛИ
Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали, съобщиха от Военномедицинска болница. За 19-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.
Поредният екип ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип.
Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация.
„Пазете се. Пожелавам ви успешна мисия и да се върнете живи и здрави”, им пожела началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той им даде някои насоки и съвети за престоя им зад граница, уповавайки се на личния си опит от няколко мисии.

НЕОНАТОЛОЗИ ОТ БУРГАС НАПРАВИХА КАЛЕНДАР С БЛАГОТВОРИТЕЛНА ЦЕЛ
Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас започна изработката на традиционния календар със снимки на своите недоносени бебета. Календарът се отпечатва за трета поредна година с благотворителна цел. Със средствата от продажбата се купуват апаратура и консумативи за отделението, което спасява живота на недоносените деца, информира Zdrave. net.
Екипът на отделението отправя своя призив към бургазлии, фирми, представители на местната власт – чрез поръчката на календара да помогне на недоносените бебета да пораснат. Отглеждането им е една от най-сложните задачи в медицината, защото изисква отлична апаратура и лекарски умения.
Календарът за следващата година ще бъде предимно със снимки на близнаци. Това са деца, родени в УМБАЛ Бургас и отгледани в Отделението по неонатология. Днес те вече са големи и са доказателство, че с усилията на медиците, науката, вярата на родителите и добрината на дарителите, техният живот е възможен. Отделението разполага с модерна апаратура и нови кувьози – купени предимно с помощта на дарители.
Благотворителният календар може да бъде поръчан по електронната поща: tveleva91@gmail.com.