НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.10.2018)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ
Национален ученически конкурс на тема „Посланици на здравето” започва на 22 октомври 2018 г. Той е по инициатива на здравно министерство. Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, информира Clinica.bg.
Участниците в конкурса са в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-8 клас и 9-12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от учениците в цялата страна. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.
Конкурсът ще протече в две фази. В рамките на първата фаза (22 октомври 2018 г. – 15 декември 2018 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят до МЗ своите проекти в следните области на превенцията на хроничните незаразни болести – „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол” и „Здравословно хранене и физическа активност”. През втората фаза на конкурса, 25 декември 2018 г. – 10 май 2018 г., ще се осъществи реализацията на проектите и тяхното отчитане. Класирането ще се извърши до 25 май, а официалното награждаване на победителите ще се проведе през юни.

АКАД. ДАМЯН ДАМЯНОВ Е “ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2018”
Акад. Дамян Дамянов е „Лекар на годината“ за 2018 г., информира Zdrave.net.
Наградата е присъдена за издаването на 23-томното ръководство по хирургия под негова редакция. Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни научни издания.
„Всяка година регионалните колегии изпращат своите номинации в обявените предварително категории. Тази година УС на БЛС за първи път разширява кръга на номиниращите и позволи в номинациите да се включат и отделни лечебни заведения. За догодина се надяваме да имаме и категория, в която пациентите да избират лекаря, който смятат, че е най-достоен“, обясни пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

ЗАПОЧНАХА ДЕБАТИТЕ ПО ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ НА БСП ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
Дебатите по вота недоверие на БСП към правителството заради здравната политика започнаха. Мотивите за него представи председателят на БСП Корнелия Нинова, информира Clinica.bg.
“Искаме вот на недоверие, защото за 10 години ГЕРБ смени 9 министри – горе долу по един на година. Това доведе до факта, че 80% от болниците са концентрирани в три големи града, а здравеопазването не е достъпно. Една родилка трябва да пътува 80 км. от Свищов до Търново заради закриването на болниците там. Пред затваряне са тези в Чирпан, Видин, Девин и др., но до тях в дворовете изникват частни структури, които изсмукват ресурсите от системата. Искаме оставката на кабинета и заради лекарствената политика – лекарствата стават все по-скъпи, а евтините се изнасят. 45% от парите отиват за лекарства, в ЕС този процент е 25. Лекуваме се по клинични пътеки без ясен механизъм как се остойностяват те. По няколко пъти минават пациенти по тях, хоспитализациите се увеличиха, а населението намаля”, изтъкна Нинова.

ПЪРВА САГБАЛ “СВ. СОФИЯ” ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ СРЕЩУ РЕПРОДУКТИВНОТО ОСТАРЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ
От 22 октомври 2018 г. до 22 януари 2019 г. в Първа САГБАЛ „Света София“ отново ще се проведе кампанията „Въпрос на разговор и преглед“, посветена на борбата срещу репродуктивното остаряване на българите. Инициативата се организира и за учащи се младежи – студенти, докторанти и др., информира Zdrave.net.
В рамките на същия период от време в лечебното заведение ще тече и програмата за диагностика и лечение на двойки „40+“, от която могат да се възползват жени с вече намален яйчников резерв и пациентки над 40-годишна възраст.
Дамите получават безплатен гинекологичен и ултразвуков преглед, разговор с репродуктивен ембриолог, андролог, мамолог и сертифициран психотерапевт. Мъжете могат да се възползват от разговор със специалист по репродуктивно здраве, безплатна спермограма и анализ.
Предварителното записване за безплатните прегледи става на телефон 02/447 02 63 или 0877 02 39 39. Кампанията се реализира с основната подкрепа на Столична община, Фондация „Искам бебе“ и Сдружение „Зачатие“.