НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.09.2018)

КАБИНЕТЪТ ПРИЕ НОВИ ПРАВИЛА ЗА ЗАСТРАХОВКИТЕ НА МЕДИЦИТЕ
Нови правила за застраховките на медиците прие днес Кабинетът. Проектът на Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия беше одобрен на днешното заседание на министрите. Очаква се той да бъде обнародван в „Държавен вестник”, за да стане факт окончателно, информира Clinica.bg.
Новата наредба дава възможност за първи път да има различни премии и застраховки за отделните медицински професии. Те са разделени в три различни категории според риска, който има всеки от професионалистите в тях.

ЩЕ РЕИМБУРСИРАТ ПРОТИВОГРИПНИТЕ ВАКСИНИ ЗА ХОРА НАД 65 Г.
Програма за реимбурсиране на ваксините срещу грип за хора над 65-годишна възраст. ще влезе в сила от 2019 г. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на кръглата маса „Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания“, която се проведе днес в Народното събрание. Преки изпълнители на програмата са общопрактикуващите лекари, РЗИ и неправителствени организации, информира Zdrave.net.
„Единствената ефективна форма за предотвратяване на грип е имунизацията, а ваксинопрофилактиката е най-голямото постижение на медицината. В България обаче закупените ваксини са 2,17 до 2,65 ваксини на 100 души, т.е. от два до три пъти е по-ниско имунизационно покритие у нас в сравнение с другите страни в ЕС“, подчерта проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Тя посочи, че през последния грипен сезон 49% от заболелите са били деца на възраст 5-14 г., а 42% от болните са били над 65-годишна възраст.
Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от въвеждане на национална програма с цел достигане на ваксинален обхват, гарантиране на ефективна комуникация с отговорните за провеждането й лица, организиране на информационни кампании и др.

ДОГОДИНА ЩЕ ОТПУСНАТ СТИПЕНЦИИ ЗА ЯДРЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ
През 2019 г. стипендиантски места ще обявят Агенцията за ядрено регулиране и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти в областите ядрена техника и енергетика, ядрена сигурност, ядрена физика и технологии, безопасност и разпространение на ядрени материали и компютърно и софтуерно инженерство, СЭЖБЩИ Zdrave.net

ОТКРИХА БРУЦЕЛОЗА В КЮСТЕНДИЛСКО
Откриха бруцелоза в Кюстендилско, съобщиха от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ). Положителна проба за болестта е дала една овца, отглеждана от частен стопанин в село Вуково, община Бобошево, информира Clinica.bg.
Експертите напомнят, че заболяването е опасно, освен за животните и за хората. Положително реагиралите за бруцелоза дребни преживни животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманен начин.
В село Вуково се отглеждат общо 28 овце и 21 кози. С цел превенция на заболяването се забранява и придвижването на едри, дребни преживни животни към и от фермите в селото. Взимат се проби и за серологично изследване на бруцелоза от всички едри, дребни преживни животни, които се отглеждат в селото. Продуктите в обекта с положителна проба също ще бъдат унищожени. Изследванията са направени в изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЩЕ ОБЯВИ ПОБЕДИТЕЛЯ ЗА ПРИЗА “СЕМЕЕН ЛЕКАР НА ГОДИНАТА”
Тази година призът “Семеен лекар на годината” ще бъде връчен на 24 ноември 2018 г. по време на Четвъртия юбилеен конгрес по обща медицина. Номинации за приза могат да се правят на електронната поща на НСОПЛБ до 16 ноември, информира Clinica.bg.
Кандидатите следва да са титуляри на индивидуални медицински практики или съучредители в групови такива, а пациентската им листа да е над 1200 души. Също така е необходимо да имат специалност “Обща медицина”, да са уважавани от колегите си и да нямат наложени санкции от етичните комисия към НСОПЛБ и БЛС.  Допълнителни фактори, които придават тежест на номинираните, са собствените публикации и заниманията с научна работа.
Българският лекарски съюз пък ще избере „Лекар на годината” в Деня на Свети Иван Рилски – 19 октомври.