НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.07.2018)

ПРОМЕНИ В РАБОТАТА НА НЗОК ШЕ ПРЕДЛОЖИ Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Това заяви той по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия на 18 юли т.г. Членовете на комисията единодушно одобриха кандидатурата му за поста. Промените, придружени с конкретни мерки, ще бъдат обявени в рамките на три месеца, обеща д-р Дечев, информира Zdrave.net.

Според д-р Дечев нужни са пробеми в лекарствената политика на НЗОК, които да доведат до спазване на предварително заложените параметри в бюджета. По думите му лечението в чужбина може да бъде далеч по-ефикасно, ако бъдат обединени под шапката на здравната каса структурите на Комисията за лечение в чужбина, Фонда за лечение на деца и отдел на НЗОК. Според него харчовете на здравната каса за лечение на български пациенти в чужбина могат да бъдат намалени, тъй като 80% от лечебната дейност спокойно може да се извършва в български болници и те да получават допълнително финансиране за това. Д-р Дечев изтъкна, че е нужно и оптимизиране на броя на районните здравни каси и прехвърлянето на агенция „Медицински одит“ към системата на НЗОК, което ще повиши значително ефективността на контрола и ще намали разходите. Според него НЗОК трябва да въведе критерии за качество и съпоставимост на цената на медицинските изделия спрямо други здравни фондове, които ги заплащат. За да няма напрежение в системата на здравеопазването, трябва да се направи и реално остойностяване на медицинските дейности, адекватен основен пакет медицински дейности и неговото финансиране, посочи още д-р Дечев. Новият кандидат за управител на НЗОК получи подкрепата на БЛС, на БЗС и на БФС.

 

УРОЦИ ПО СПЕШНА ПОМОЩ СЕ ПРОВЕЖДАТ ВЪВ ВАРНА

Лятно училище по спешна помощ стартира във вторник в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”- Варна. То е под патронажа на ректора на висшето училище проф. д-р Красимир Иванов и в него участват рекорден брой студенти, информира Clinica.bg.

По време на второто лятно училище „Въведение в спешната помощ” 150 бъдещи лекари ще придобият умения за работа в животозастрашаващи ситуации. Обучението ще бъде 10 дни и включва теория и практика. Основни лектори по време на лятното училище са проф. д-р Стоян Миланов – национален консултант по спешна медицина и д-р Десислава Кателиева – председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ. Практическата част от обучението ще се провежда в ЦСМП – Варна и спешните отделения на УМБАЛ „Св. Марина” и МБАЛ „Св. Анна”.

 

1444 ПАЦИЕНТИ У НАС СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ

Нуждаещи се от трансплантация у нас са 1144, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация към 9 юли 2018 г., съобщи Zdrave.net.

Най-много от чакащите за нов орган се нуждаят от бъбрек – 1029 души, 46 пациенти имат нужда от нов черен дроб, а 40 – от ново сърце. По-сложна е ситуацията при пациентите, които очакват възможност за трансплантация на бял дроб и панкреас, макар те да са по-малко на брой, тъй като подобни трансплантации не се извършват у нас. Възможност да получат нов бял дроб очакват 18 души, а тези с нужда от панкреас са 11, става ясно още от справката.

Общият брой органни трансплантации за тази година към момента е 25. Прави впечатление, че те са много по-малко в сравнение с броя им през последните четири години, като причината е главно в малкия брой бъбречни трансплантации. За сравнение, през 2017 г. у нас са извършени 40 бъбречни трансплантации, през 2016 г. – 37, през 2015 г. – 51, а през 2014 г. – 56. При чернодробните и сърдечните броят на интервенциите през последните четири години е съпоставим с този на извършените тази година към момента трансплантации.

 

Според Центъра за защита правата в здравеопазването: “СЛУЖЕБНИЯТ” НРД ЩЕ БЪДЕ ОТМЕНЕН

5-членен състав на ВАС даде задължителни указания за отмяна на Решение на Надзорния съвет на НЗОК от 29 март 2016 г., известно още като „служебен НРД”, информира Zdrave.net, позовавайки се на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Преди това тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата срещу документа, подадена от Националното сдружение на частните болници, Българския лекарски съюз и ЦЗПЗ и решението бе обжалвано пред петчленен състав на съда, припомнят от Центъра.

В мотивите на съда се казва, че към момента на постановяване на обжалваното решение за „служебен“ НРД с решение на Конституционния съд разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, която регламентира наредбата за пакета, плащан от НЗОК (тогава – основен и допълнителен), е обявена за противоконституционна. В този смисъл към датата на издаване на въпросната наредба и към датата на постановяване на обжалваното съдебно решение законовият текст, посочен като правно основание за издаването й и създаващ материална компетентност за издателя й, е бил отменен. Това обстоятелство е следвало да бъде съобразено от решаващия съд, тъй като именно тази Наредба №2/2016 г. е един от нормативните актове, залегнали в оспореното решение (служебен НРД) като промяна в действащото законодателство. Поради това решаващият съд е следвало да прецени валидността и законосъобразността на оспореното решение на Надзорния съвет на НЗОК през тази призма, тъй като разпоредбите на тази Наредба са възпроизведени в това решение.