НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.04.2019)

ДО 780 000 ЛЕВА ЩЕ СПЕСТИ НЗОК С ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРАВИЛА ЗА РАЗХОДНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ТЕРАПИИТЕ
До 780 000 лв. на година ще спести Националната здравноосигурителна каса за лечението с биологични терапии, ако се приемат новите правила, предложени от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от мотивите към проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукт, с който се въвежда механизъм за регулиране на разходите на НЗОК в рамките на предвидените плащания за лекарствени продукти, публикуван на сайта на министерството за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Става дума за изписвано с протоколи лечение на нови пациенти с гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания, при които е назначен лекарствен продукт/терапевтичен курс с най-голяма разходна ефективност.
С проекта се въвежда възможността при издаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, при които се извършва експертиза, да се предписва лекарственият продукт/терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи.
„Предписването на терапията, която е най-разходно ефективна за НЗОК, не води до доплащане, респективно до увеличаване на доплащането от страна на пациента. Предлаганата промяна няма да наруши и правото на здравноосигурените лица на подходящо с оглед здравословното му състояние и развитието на болестта лечение, тъй като с въвеждането й се гарантира еквивалентност на терапевтичния ефект“, пише в мотивите към проекта.
В предложенията е записано още, че се удължава максималния срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение до 365 календарни дни, а отпуснатите количества да са достатъчни за не повече от 365 дни. Относно принципите за разходната ефективност на лекарствените продукти, предложените промени влизат в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник“, а относно протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти – от 1 януари 2020 г.

ПСИХИАТРИЯТА В РУСЕ СЪС ЗАЕМ ЗА ЗАПЛАТИ
Центърът за психично здраве в Русе е изтеглил заем от 250 000 лв., за да плати заплатите на персонала и да осигури нормалната работа на лечебното заведение. Причината е късно излязлата наредба за финансиране на този вид лечебни заведения, заради която центърът е натрупал задължения, информира Clinica.bg като се позовава на БНТ.
Психиатрите са притеснени, че ще имат затруднения, тъй като от Министерството на здравеопазването са им увеличили само с 1,50 лв. средствата за леглоден. Освен това ръководствата на центровете са пресметнали, че за издръжката на лечебните заведения ще са им необходими минимум 55 лв. на ден, Според наредбата на здравното ведомство обаче сумите за покриване на разходите са по-малко.
Управителят на лечебното заведение д-р Теменужка Матева, обяснява, че издръжката е повишена малко и става едва 40 лв. на ден.

СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВАРНА УЧАСТВАХА В ИНИЦИАТИВА “БОЛНИЦА ПЛЮШЕНИ МЕЧЕТА”
За втора поредна година, студенти от Филиал Шумен на Медицински университет – Варна съвместно със студенти от специалност „Медицина” на МУ-Варна участваха в инициативата „Болница за плюшени мечета”, съобщиха от учебното заведение.
Екипът на необичайната болница посети децата от детска градина „Конче вихрогонче” в Шумен. Бъдещите лекари и специалисти по здравни грижи приеха 125 деца с внимание и готовност да излекуват техните играчки. Под формата на игри и забавления децата разговаряха за здравето на плюшените си мечета с бъдещите лекари, получиха съвети за хигиена и здравословен начин на живот и разбраха тайната за здравите и красиви зъбки. Малките лекари получиха най-вкусните лекарства от „аптеката” – ябълки и бонбони, а за да осъществят и практически грижа за своите зъбки – четка за зъби.
Студентите от МУ-Варна, директорът на детската градина г-жа Юлияна Пантелеева и директорът на филиал Шумен проф. д-р Соня Тончева бяха наградени с грамота „Благородно сърце” за подкрепата и съдействието при организирането и провеждането на „Болница за плюшени мечета”.

ОБНОВИХА ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ – ПЕРНИК СЪС СРЕДСТВА, ОТПУСНАТИ ОТ МЗ
Изцяло обновено е Второ вътрешно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, съобщи БНР.
Ремонтът, който започна в началото на тази година, завърши и днес пациентите, които временно бяха настанени в бившата Минна болница, ще бъдат преместени в отделението. То разполага с 32 легла и е едно най-натоварените в пернишката болница, в която се лекуват жителите на целия регион.
Извършеният ремонт е на стойност 250 000 лева. Парите бяха отпуснати от Министерството на здравеопазването. Очакват се средства и за ремонт на отделението по хемодиализа, казаха от ръководството на болницата. То вече е оборудвано с четири нови апарата и водоочистваща система.

ВЕЛОПОХОД В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С ХЕМОФИЛИЯ
Българската асоциация по хемофилия за четвърта поредна година организира на 21 април, неделя, велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия под надслов „Движението е промяна“, съобщи БНР. Инициативата, която цели да привлече вниманието към достъпа до необходимите лекарства и съвременни методи за лечение на пациентите с тази болест, ще се проведе от 11:00 ч. едновременно в четирите най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.
„Необходима е малка административна промяна в указанията, за да може да се даде възможност и за пациентите с планови хоспитализации да могат да се заплащат медикаментите от НЗОК“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Виктор Паскалев, председател на УС на Българската асоциация по хемофилия. Според него проблемът е чисто административен. Той изрази надежда проблемът да бъде решен от следващата година.
Вече шеста година БАХ организира работен уикенд за семейства с болни деца. По време на срещата родителите се обучават за самото заболяване хемофилия, как сами да поставят медикаментите на децата си. Оказва се също психологическа подкрепа, добави Паскалев. Работи се и по създаването на регионални екипи за подкрепа на родителите.

В КАМЧИЯ СЕ ПРОВЕДОХА ИГРИ ЗА ДЕЦА, ПРЕОДОЛЕЛИ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Деца, преодолели онкологични заболявания, на възраст от 7 до 16 години се включиха в състезания по бягане, стрелба, плуване, тенис на маса, шах и футбол. Състезанието се проведе в Камчия под егидата на Световните игри на победителите, съобщи БНР.
Петя Александрова е заместник-председател на Сдружението “Деца с онкохематологични заболявания” и майка на дете, преодоляло опасната болест: “Те се чувстват победители и за тях това е много важно, защото някои деца не се познават. Събираме деца от цяла България. Тук създават приятелства, създават контакти. Спортният дух е много важен, не се чувстват различни, чувстват се като останалите и доказват себе си чрез спорт. Това е изключително важно и преживяват една невероятна емоция.”
В Дневния център в детската онкохематология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Царица Йоанна-ИСУЛ” в София родителите и деца с онкохематологични заболявания получават подкрепа през различни дейности.