НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.03.2019)

8 ОПЕРАЦИОННИ СЕСТРИ В МБАЛ-ДОБРИЧ СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА НАПУСКАНЕ
Осем операционни сестри в МБАЛ-Добрич са подали молби за напускане с искане за увеличаване на трудовите им възнаграждения в размер на две минимални работни заплати. Това съобщиха от ръководството на лечебното заведение, информира Агенция “Фокус”. Ръководството на МБАЛ -Добрич счита, че на този етап е невъзможно да се случи исканото увеличение, тъй като трябва да се спазват правилата на болницата за финансова дисциплина.
До момента са проведени няколко срещи между двете страни. “Считаме, че в близко бъдеще ще се стигне до взаимно приемливо решение и няма да се стигне до действия, които да попречат на нормалната дейност на лечебното заведение”, посочват от ръководството на МБАЛ-Добрич.

ОМБУДСМАНЪТ ИСКА ПРОВЕРКА ЗА НАТИСК ВЪРХУ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Омбудсманът Мая Манолова ще поиска проверка от прокуратурата дали е упражняван натиск върху медицински специалисти, участвали в националния протест в София, БНР. На 1-ви март те излязоха на демонстрация пред Министерството на здравеопазването за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Повод за сезиране на държавното обвинение са сигнали, които Манолова е получила от специалисти по здравни грижи в няколко града на страната.
“Спрете натиска върху медицинските специалисти”, посочва в позиция до медиите Манолова и допълва, че са ѝ предоставени данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. Например ден след протеста медицинска сестра била командирована от управата на столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници и без да е инструктирана за новото работно място.
Има сигнали, че представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие върху протестиращите медицински работници, изтъква Манолова. Тя намира за напълно справедливи исканията на медицинските специалисти и за абсолютно недопустимо оказването на натиск върху тях, без значение дали административните ръководители споделят, или не исканията на протестиращите. “Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в Конституцията на България. Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция”, посочва още Мая Манолова.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВМА ИЗВЪРШИХА ПОРЕДНАТА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация, информира Redmedia.bg. 5-часовата интервенция бе осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Реципиентът е 58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.
По-рано през деня екип на ВМА бе транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново, където бе извършена експлантацията на органите.
Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация. Пациентът, получил нов черен дроб е в добро състояние, обясниха от лечебното заведение.

КАМПАНИЯТА “ДЕТСКО ЗДРАВЕ” НА УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ЩЕ БЪДЕ УДОСТОЕНА С МЕДИЦИНСКИ ОСКАР
Кампанията „Детско здраве” на УМБАЛСМ „Пирогов” ще бъде удостоена с Медицински Оскар за социална кауза. Това съобщиха за Clinica. bg. организаторите на престижните награди. Това и е новата категория през тази година. Годишните „Национални медицински награди” ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта. Церемонията ще се състои на 10 май в София.
Чрез националната програма „Детско здраве” се провеждат безплатни профилактични прегледи на деца и младежи в цялата страна. Вече е ясно името и на носителят на отличието Град При- проф. д-р Александър Чирков. Той ще получи голямата награда за значими постижения в медицината и дългогодишна дейност, която се връчва на лекари-доайени.

БРОЯТ НА ОПЕРАЦИИТЕ В СТРАНАТА РАСТЕ
Въпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава. А не всички лечебни заведения, в които те се осъществяват отговарят на изискванията за минимален обем дейност. Това показват анализите на „Индекс на болниците” по три основни хирургични дейности в страната – неврохирургия, кардиохирургия и ортопедия. Данните са за 2018 г. и отразяват финансираните случаи на лечение от НЗОК, информира Clinica.bg.
С 1176 са се увеличили операциите в областта на неврохирургията у нас за година, показват данните на „Индекс на болниците”. Общо 14 015 интервенции са били осъществени в 115 лечебни заведения през миналата година срещу 12 839 в 116 клиники през предходната.
За година у нас са се увеличили и ортопедичните операции. От 75 180 през 2017 г, през миналата те са достигнали 76 559. В тях влизат всички интервенции на долен и горен крайник, както и алопластиките. Броят на болниците, в които са извършени от 95 става 98.
Ръст се отчита и в броя на кардиохирургичните операции при възрастни в страна. От 6000 през 2017 г. през миналата година те са станали 6276. Няма промяна в лечебните заведения, в които са се извършвали, като броят им остава 10. Над 50% от интервенциите пък са се осъществили само в три от болниците в София и Пловдив.

Проф. Емил Паскалев предупреждава: БЪБРЕЧНИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ У НАС НЕ СА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО
Бъбречните трансплантации в България не са на европейско ниво, каквото би следвало да имаме. Това заяви началникът на Клиниката по нефрология в Александровска болница проф. д-р Емил Паскалев по време на Пациентска академия за хора на хемодиализа и трансплантирани в Пампорово, организирана от Федерация Български пациентски форум. С вливането на Изпълнителната агенция по трансплантации и Агенцията по медицински одит в мегаагенция „Медицински надзор“ от 1-ви април броят на трансплантациите ще спадне още повече, прогнозира в ефира на БНР проф. Паскалев.
„670 са бъбречните трансплантации у нас досега, а 1050 души чакат да бъдат трансплантирани“, заяви проф. Емил Паскалев. Заради малкия брой донори и в пъти по-ниското финансиране на трансплантациите в сравнение с хемодиализата получаването на нов орган у нас не е на европейско ниво“, смята той.
„За да може да имаме ефективност при бъбречните трансплантации, трябва да имаме трансплантации, които са с ниво най-малко 25 на милион население за година, като по-голямата част от тях, според нашите условия, трябва да бъдат за сметка на трупните донори. Трупното донорство е на много ниско ниво като брой, заради което няма как да се повиши честотата на бъбречни трансплантации у нас. Има и други причини – ангажиментът на държавата все още не е на оптимално ниво. Най-слабо е остойностяването на труда на специалистите, което понижава ентусиазма им“, изтъкна специалистът.