НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.02.2019)

ПРАВЯТ ПОИМЕННИ СПИСЪЦИ НА НЕИМУНИЗИРАНИТЕ СРЕЩУ МОРБИЛИ ДЕЦА
Районните здравни инспекции започват поименни списъци на неимунизираните срещу морбили деца, информира Zdrave.net.
РЗИ-Варна вече е издала предписание до всички общопрактикуващи лекари в областта да направят преглед на имунизационния статус на децата от тяхната пациентска листа на възраст от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина – морбили, паротит и рубеола, съобщи пред БНР д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Здравеопазване” в РЗИ-Варна. Тя уточни, че ваксина срещу морбили се поставя след навършени 13 месеца и 12 години.
Причина за мерките са регистрираните случаи на морбили в България, каза доктор Янка Драганова. И допълни, че във Варна в момента няма регистриран случай на морбили.
Общопрактикуващите лекари ще трябва да предоставят списък с имената на неимунизираните деца до 22 февруари т. г. Инспекторите насочват вниманието на лекарите и към ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика, превенция и лечение.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА КРИТЕРИИТЕ ЗА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ
Броят на лекарите, заемащи академична длъжност да съставлява определен минимален процент от лекарския състав на съответната структура – 30% за болница и 60% за клиника/отделение, а лицата, заемащи академичната длъжност „доцент“ или „професор“ да са най-малко 20% от лицата, заемащи академична длъжност в болница и най-малко 10% от лицата, заемащи академична длъжност в клиника или отделение. Това е записано в критериите за определяне на университетските болници, публикувани днес на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Освен това през последните 2 години минимум 30% от студентите трябва да са провеждали клиничното си обучение в съответната структура. В проекта на наредба за критериите за определяне на университетски болници е предвидено и най-малко 10% от лекарските длъжности в съответната структура да са за лекари-специализанти.
Многопрофилната болница също така трябва да изпълнява не по-малко от 80% от утвърдената учебна програма по най-малко 50% от специалностите, за които е получила одобрение за обучение на специализанти. Този критерий надгражда минималното изискване за получаване на одобрение от министъра за обучение на специализанти (което е лечебното заведение да изпълнява поне 60% от утвърдената учебна програма). По този начин се гарантира комплексното обучение на специализанти и минимизиране на необходимостта от провеждане на модули в друга база за обучение, се казва в доклада на здравния министър.
В проекта на наредба е предвидено също определен минимален брой редовни докторанти, зачислени във висшето училище, да провеждат обучението и изследователската си дейност в болницата (най-малко 5-ма за многопрофилна болница, най-малко 2-ма за специализирана болница и най-малко един за клиника/отделение).

БЛС СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ПОД НАДСЛОВ “ДОБРАТА ДУМА ЛЕКУВА”
Българският лекарски съюз рестартира днес националната кампания срещу агресията срещу медици под мотото “Добрата дума лекува”, информира Zdrave.net.
„Решихме да обърнем нещата, да покажем доброто. Да покажем, че има благодарни и признателни пациенти, които обичат и уважават своите лекари. Така е правилно да бъде. Това, което се случва показва, че има нещо сбъркано, нещо не е наред. Лекари, фелдшери, медицински сестри сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки живот и е нелепо да се страхуваме за себе си“, каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров при старта на кампанията в Александровска болница днес.
Той обаче подчерта, че е наложително да бъдат взети сериозни мерки срещу всеки позволил си да нападне медик.
„У нас буди недоумение факта, че след промените в наказателния кодекс през 2013 г., когато бяха въведени строги наказания за агресорите, проблемът не се реши. През периода 2011-2013 г. осъдените ефективно за престъпления срещу медици са двама при повдигнати обвинения 10, за периода 2014-2016 г. има само една осъдителна присъда, при повдигнати 11 обвинения“, каза д-р Маджаров.Той оповести данни и за последните две години като подчерта, че образуваните производства за тежки посегателства над медици са 37 за 2017 г. и 26 за 2018 г., а с ефективна присъда са само двама през 2018 г.
„По данни на МЗ от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в ЦСМП и 227 случая на вербална и 4 случая на физическа агресия в лечебните заведения. Сред тези общо 12 нападения над наши колеги е случилото се с фелдшер Наталия Армянова от Горна Оряховица, която напусна работата си. Миналата седмица посегнаха на наши колеги от Нова Загора при това в два поредни дни. Продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и в тези случаи да не се взимат под внимание смекчаващи вината обстоятелства, а да има ефективни присъди“, изтъкна председателят на БЛС.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ПАЦИЕНТИТЕ С МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ
Расте броя на пациентите с остър инсулт през 2018 година. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Броят на хоспитализираните пациенти през 2018 г. е над 57 хиляди, от тях 52 205 са били с мозъчен инсулт, информира Clinica.bg. Над 3 609 са случаите на пациентите с вътремозъчен кръвоизлив. Диференцирано лечение чрез интравенозна тромболиза е проведено при 748 пациенти с остър исхемичен инсулт. Няма данни колко от пациентите са лекувани в профилирано отделение за лечение на инсулти. Статистиката обаче показва, че от всички пациенти с остър инсулт, 12 122 са лекувани в интензивно отделение.
В УМБАЛ „Св. Марина” – Варна от 2013 г. е създадено Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти. „Известни са видовете организации и структурите за лечение на острия инсулт, налице е концепция за разкриване на профилирани отделения за лечение на острия инсулт, заложени и в Националния консенсус за профилактика, диагноза, лечение и рехабилитация на мозъчно съдовите заболявания, но на практика в България все още структурирането на такива звена не е рутинна практика.”, казва проф. Андонова, началник на отделението. Във връзка с непрекъснато увеличаващия се процент на пациенти с остър инсулт в клиничната практика на болницата е въведено и периодично обучение на персонала (минимум два пъти годишно), насочено към диагностиката и лечението на болните с остър инсулт.

ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Общинските болници с глътка въздух. Една от основните клинични пътеки, по които работят – за лечение на неврологични заболявания, ще се заплаща по 500 лева, а не по 300, както предвиждаше първоначалния вариант в Анекса към НРД 2018. Това е залегнало в окончателния вид на документа, публикуван днес в “Държавен вестник”, информира Clinica.bg.
До връщането на тази стойност се стигна, след като общинските болници, започнаха совалки по институциите с молба сумата от 300 лева за клинична пътека № 56 да бъде коригирана нагоре. Те алармираха, че ако стойността на пътеката не бъде завишена, болниците в малките населени места ще хлопнат врати и населението ще остане без възможност за лечение.

НЗОК ПОЕМА ДЕЙНОСТИТЕ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ 1 АПРИЛ 2019 Г.
От първи април 2019 г. Център “Фонд за лечение на деца” се закрива. Дейността му ще се поеме от Националната здравноосигурителна каса, информира Clinica.bg. Освен това от началото на април започва работа и новата мега агенция „Медицински надзор”, в която се вливат Изпълнителната агенция “Медицински одит” и Изпълнителната агенция по трансплантация. Промените бяха заложени в преходните и заключителните разпоредби към Закона за бюджета на НЗОК, но сега здравното министерство направи и нужните корекции в съответните наредби. Те са публикувани за публично обсъждане на сайта на ресорното ведомство. С тях в новата Агенция „Медицински надзор” се определя да работят 106 служители. На практика толкова е числеността на служителите на двете агенции, които влизат в състава ѝ. Изпълнителната агенция „Медицински одит” имаше 78 служители, 28 пък бяха тези в Изпълнителна агенция по трансплантациите.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПРОВЕДЕ ДЕН НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТА
При голям интерес премина Деня на кандидат-студента, който се проведе на територията на Медицински университет-Пловдив, информира Zdrave.net.
Младите хора имаха възможност да се срещнат с председателите на изпитните комисии и председателя на техническата комисия и да получат информация как ще протече целия процес по кандидатстване и записване в МУ – Пловдив.
Кандидатите да следват в Медицински университет – Пловдив бяха запознати, че висшето държавно училище е акредитирано от Националната агенция за оценяване и акредитация с една от най-високите оценки за висше учебно заведение в България, което е гаранция за високото качество на академичното преподаване и за стратегическото развитие на науката. Основан през 1945 г., университетът е обучил над 43 000 български и чуждестранни студенти от 45 страни в Европа, Азия, Америка, Африка.
Студентският информационен център на МУ – Пловдив предоставя комплексни услуги по приема, записването и административното обслужване на български и чуждестранни студенти. От няколко години се предоставя възможност за кандидатстване онлайн.
Студентите се обучават на една от най-съвременните технологии – две 3D интерактивни маси за виртуални дисекции и последно поколение микроскопи. Симулационният тренировъчен център на МУ – Пловдив е единственият по рода си медицински обучителен комплекс в България и е сред най-добрите в Европа. Той разполага с най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и с виртуална операционна зала.