НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.12.2018)

АНЕКСЪТ КЪМ НРД 2018 ЩЕ БЪДЕ ПОДПИСАН ДОГОДИНА
Анексът към Националния рамков договор 2018 ще бъде подписан след Нова година. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков преди днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. “Престои нов кръг преговори с БЛС през януари преди окончателното подписване на рамковия договор”, каза той пред Zdrave.net.
Утре предстои среща в Министерството на здравеопазването с Българския лекарски съюз и националните консултанти по лъчелечение.
Намерението за намаляване на цените на клиничните пътеки в гастроентерологията, неврологията и лъчелечението предизвика възраженията на лекарското съсловие, преди да бъде даден мандат на ръководството на БЛС за подписването на Анекса.
„Дискусията по обсъждането по настоящия анекс се надяваме да продължи до постигането на по-добри параметри с помощта на дружествата по лъчелечение и всички колеги, които се занимават с това. Категорично няма опасност за пациентите”, каза по време на извънредния събор на БЛС председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА ПРИКЛЮЧВА ГОДИНАТА БЕЗ НЕРАЗПЛАТЕНИ СРЕДСТВА
“Ще приключим годината без неразплатени разходи, които да натоварят бюджета за следващата година, в това число и в сферата на разходите за лекарства.” Това заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК г-жа Жени Начева след днешното заседание на Надзора, информира Zdrave.net.
“Това ще ни позволи през 2019 г., за първи път от доста години насам, да използваме средствата още от януари месец, без да покриваме дефицит, заложен от предходната година”, коментира Начева. „Тази година ще спазим параметрите на бюджета. Това показва, че и самите притежатели за разрешение за употреба, и самите дистрибутори, и лекарите работят много добре и са наясно, че можем да платим толкова, с колкото разполагаме“, допълни още тя.
По думите ѝ преразходът от 30 млн. за домашно лечение и 40 млн. лв. за лекарства за лечение на онкоболни ще бъде компенсиран от резерва и от преизпълнението на приходите, които са между 60 и 65 млн. лв.на годишна база.

ИМА ОПАСНОСТ АПТЕКИТЕ ДА СПРАТ ДА ПРОДАВАТ СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА
Аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Националната здравноосигурителна каса. Това заяви в програма “Хоризонт” на БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките у нас.
Причината е, че Здравната каса от догодина няма да заплаща таксата от два лева на фармацевтите за обработване на протоколите с решение на Надзорния съвет от днес.
Със спестените средства от два лева към аптеките НЗОК ще заплаща още скъпоструващи медикаменти, обясни председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. По думите ѝ това предложение имало подкрепа от големи вериги аптеки и предстояли и разговори с Българския фармацевтичен съюз. Николай Костов заяви, че в такъв случай фармацевтите ще изискват таксата от пациентите.
“Скъпоструващите лекарства отнемат доста време и финансови отговорности. Понякога става дума за хиляди левове една опаковка”, изтъкна Костов.
“Ще търсим други подходи да стимулираме аптеките”, обеща Жени Начева.

СПАД НА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ У НАС ОТЧИТА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ТРАНСПЛАНТАЦИИ
Плавен спад на броя трансплантации у нас за последните пет години – това сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантация, информира Clinica.bg.
От началото на годината до 17.12.2018 г. у нас са извършени общо 43 трансплантации на органи. За сравнение, през миналата година само бъбречните трансплантации са били 40, а общият брой на трансплантациите – 58. През 2016 г. органните трансплантации са били 57, през 2015 г. – 74, през 2014 г. – 79.
Бъбречните трансплантации от трупен донор за 2018 г. до момента са 20, а тези от жив донор – 5, показва статистиката на ИАТ. Това е и най-ниският брой бъбречни трансплантации за последните пет години у нас. Най-висок той е бил през 2014 г., когато общият брой бъбречни трансплантации е 56.
Трансплантациите на сърце, които са традиционно редки у нас, за тази година са четири. Най-голям за последните пет години е бил той през 2016 г., когато в България са извършени девет сърдечни трансплантации.
Листата на чакащи за трансплантация на нов орган надвишава 1000 души. Общият брой чакащи към 4 декември по данни на ИАТ е 1151 души. От тях най-много са чакащите за бъбрек – 1036 души. 46 чакат нов черен дроб, а ново сърце – 43-ма души. За трансплантация на бял дроб, каквато не се извършва у нас, чакащите са 15, а още 11 чакат панкреас.

БОЛНИЦАТА ЗА ДОЛЕКУВАНЕ В ПЕРНИК ЩЕ ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР
“От НАП-София ни заплашиха, че търгът ще се случи и тази сграда ще бъде продадена, ако не намерим парите, за да ги внесем на 5 еднакви вноски. Казаха ни, че единственият начин да направим това е да вземем парите от банка и да ги дадем на тях“. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БВР управителят на специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник д-р Венцислав Чунов.
В края на ноември стана ясно, че заради дълг от 430 хил. лв. Националната агенция за приходите ще обяви търг за продажбата на болницата. Първоначално обявената цена беше близо 5 млн. лв. След реакция на депутати и намеса на здравния министър търгът беше отложен. Впоследствие стана ясно, че все пак ще бъде направен опит болницата да бъде спасена като започне да плаща по 15 хил. лв. месечно на НАП, за да се запази.
“Всички пари, които изкарваме по линия на НЗОК, отиват в НАП от 3 месеца”, обясни д-р Чунов и добави, че отсрочката е до 20 януари 2019 г.
Управителят на болницата отбеляза още, че тази сграда е направена единствено за болница: „Към нея има 25 дка уникална земя в парк, която е на много хубаво място с чист въздух. Ще бъде жалко, ако бъде унищожено това нещо“. По думите му многократно е имало апетити към сградата и земята. Управителят на болницата заяви, че ще търсят среща с финансовия министър, който да реши проблема за разсрочване на дълговете в нормален порядък.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДАРИХА ПО 150 ЛЕВА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА В МБАЛ – КЪРДЖАЛИ
По 150 лева от декемврийските си възнаграждения ще дарят общинските съветници в Кърджали за закупуване на медицинска апаратура на МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”. Това обяви председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа по време на последно за 2018 г. заседание, съобщи Dariknews.bg.
Решението е по повод писмо на изпълнителния директор на болницата проф. д-р Тодор Черкезов, в което е отправено искане към общинската администрация и ОбС за купуването на нова апаратура за близо 160 хил. лева.
Към инициативата, подкрепена от всички 41 общински съветници, се присъединява и ръководството на общинската администрация, което също ще предостави част от декемврийските си заплати, съобщи кметът инж. Хасан Азис. Средствата от 6 500 лв. ще бъдат дарени на отделението по неврология на лечебното заведение за закупуване на пациентен монитор, инфузионна помпа и две медицински кушетки. Кметът на Кърджали пое ангажимент на следващо заседание на Общинския съвет да внесе предложение, с което средствата за необходимата медицинска апаратура да бъдат заложени в бюджета на общината за 2019 г.

В АГ БОЛНИЦА “ШЕЙНОВО” СПАСИХА 25 НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА ОТ ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ
25 недоносени бебета са спасени от трайни увреждания по проект на столичната АГ болница “Шейново”. След изписването за децата са полагани последващи грижи в домашна среда. Българските медици работят със свои германски партньори по този проект, но той може да не бъде продължен поради липса на пари, информира БНР.
“Всички грижи, които изглеждат стандартни при новородените бебета, изискват големи усилия и внимание при недоносените”, разказва Диана Търнева, която е старша акушерка в неонатологичното отделение и участник в проекта. Тя уточни: “Посещенията ни са спрямо нуждата на детето, които са най-чести в първия месец, обикновено до два-три пъти на седмица, след което започват един път седмично. Даваме съвети, консултации, препоръки на майката относно грижите за детето, с къпане, основни тоалети, хранения, масаж, гимнастика, каквото е необходимо”.
Майката на малкия Ернест, роден в началото на осмия месец, но с множество проблеми, се обърна към всички родители и към лекарите с послание: “Това, което бих им казала, е да запазят живот. Ние сме пример за това, че животът продължи благодарение на това, че медицината е достатъчно напреднала. Ние ще си имаме коледно джудже благодарение на вас. Бъдете здрави!”

ДЯДО КОЛЕДА С ПОДАРЪЦИ ЗА МАЛКИ ПАЦИЕНТИ НА ВМА
За поредена година децата, които са били пациенти на ВМА ще получат коледни подаръци. Наред са малчуганите, на които през годините са направени кохлеарни имплантации в Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”. В Коледната приказка участие взимат и членовете на „Ротари клуб София-Триадица”, информира Clinica.bg.
На 19.12.2018 г. във ВМА ще пристигнат Дядо Коледа и Снежанка. Те ще зарадват с подаръци децата, на които през годините са направени кохлеарни имплантации в лечебното заведение. Тази година през декември се отбелязват 13 години от първата подобна операция във ВМА. До момента стотици са малчуганите, които вече чуват гласовете на мама и татко след, като лекарите са им направили кохлеарна имплантация.
За доброто настроение на гостите се включват членовете на „Ротари клуб София-Триадица”, които са подготвили специална шоу-програма.