НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.10.2018)

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗСОМСААМС
Без дебати и с пълно единодушие парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, информира Zdrave.net.
С измененията в него бяха включени две нови съсловни организации – на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Така членството в организациите на зъботехниците и на помощник-фармацевтите става задължително за всички упражняващи професията и доброволно за всички, които имат тази специалност, но не работят по нея.

ВЪВЕЖДАТ ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДОНОРСТВО В БОЛНИЦИТЕ
“Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите държави в тази посока – трансплантация и донорство. Работи се за облекчаване на всички процедури“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Инициативата, която бележи началото на националното движение „Чешми за донорство”, се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”, информира Zdrave.net.
„В момента искаме във всяка една болница да има строга организация и подпомагане от страна на болничното ръководство на тези процеси, защото се изискват мултидисциплинарни екипи. Ще бъдат разписани и правилата за създаване на центрове за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантланционна грижа”, обясни д-р Пенков. Той допълни, че у нас има едва 11 донора от началото на годината до момента, а трябва да са 70. За целта трябвало да се подобрят всички процеси – вътреболнични, извънболнични и между болниците.
„Навсякъде в предмета на дейност на болниците в Испания е записано, че те се занимават с донорство. Това е записано в лицензите на болниците. Това трябва да се въведе и тук“, подчерта д-р Пенков. Той посочи, че се търси сътрудничество с държави извън осемте членки на Евротрансплант като Италия, Куба, Турция.

ЗАКЪСНЕЛИ СМЕ С ГОДИНИ СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА ИМУНИЗАЦИОННА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ГРИП
От следващия сезон възрастните хора в България ще имат достъп до четиривалентна противогрипна ваксина, която ще се реимбурсира от държавата. Това напомни днес на пресконференция, дала началото на информационна кампания за грипа, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му за имунизациите на възрастните са отделени близо 2 млн. лв. Д-р Кунчев уточни, че е предвидено имунизационната програма да обхване възрастните хора над 65 години.
„Между 10 и 15% от възрастните смятаме, че първата година ще се възползват. Ваксините вече са изцяло четиривалентни, с разширен спектър на покритие, така че шансът за хващане на „див“ вирус до голяма степен е преодолян“, коментира д-р Кунчев.
По време на пресконференцията стана ясно още, че страната ни закъснява с години със създаването на подобна имунизационна програма.
„През 2003 г. Световната здравна асамблея постави изискване пред държавите членки на ЕС да увеличат ваксиналното покритие сред възрастното население до 75% до 2010 г.“, обясни ръководителят на офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила. От думите му стана ясно обаче, че в цяла Европа ваксиналното покритие е незадоволително.

ОРГАНИЗИРАТ СРЕЩИ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОРАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА
Кръгла маса посветена на детските зъби ще се проведе на 19 октомври 2018 г. в Бургас. Това ще е една от десетте срещи, която цели да популяризиране на „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до18-годишна възраст в Република България”. Тя е под шапката на МЗ, а нейни партньори са Българският зъболекарски съюз и МОН, информира Clinica.bg.
Кампанията има за цел да повиши познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания и здравето на детските зъбки. Ще бъдат изнесени беседи и практически обучения на родителите, учителите, медицинските специалисти значимостта на оралното здраве и методите и средствата за профилактика заболяванията на устата.