НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.09.2018)

РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ У НАС ОСЪЩЕСТВЯВАТ ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ ЗАРАДИ ЗАПАДНОНИЛСКАТА ТРЕСКА
От началото на годината до 9 септември 2018 г. у нас са регистрирани само два случая на западнонилска треска. Броят им е съпоставим с предходни години и към момента няма изразено увеличаване. Така например за 2017 г. в България е регистриран един случай, за 2016 г. – два случая, през 2015 г. случаите също са били два, а през 2014 г. и 2013 г. не са регистрирани случаи. Данните са от отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков, който се интересува от степента на риска от по-масово разпространение на заболяването у нас, информира Zdrave.net.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) в Стокхолм, от началото на 2018 г. до 6 септември 2018 г. в страните от Европейския съюз са докладвани 798 случая на западнонилска треска при хора (Италия – 327, Гърция – 168, Румъния – 117, Франция – 16, Австрия – 10, Хърватска – 25 и Словения – 1). Заболели са регистрирани и в други държави извън ЕС: Сърбия – 262, Израел – 49 и Косово – 3. За периода са съобщени общо 71 смъртни случая на западнонилска треска: в Сърбия – 26, Гърция – 18, Италия – 13, Румъния – 12, Унгария – 1 и Косово – 1.
В тази връзка на 13 август 2018 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията изготви оценка на риска, с която са съобразени всички настоящи мерки на МЗ, посочва министър Ананиев. Чрез РЗИ се осъществява ежедневен надзор на регистрираните остри заразни заболявания в България, в това число векторно предаваните трансмисивни инфекции.

ПРЕДВИЖДАТ 244 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ПРЕЗ 2019 Г.
„Проектът на закона за социалните услуги, ще промени коренно регулациите в тази област. На практика има две ключови думи – достъпност и качество. По-голяма достъпност на социалните услуги не само за уязвимите групи от населението, сред които са и хората с увреждания, но законопроектът предвижда въвеждането на т.нар. общодостъпни услуги, които ще се ползват от лица, които не са изложени пряко на социални рискове, но имат нужда от консултиране, подпомагане, информиране.“ Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод предложения за обществено обсъждане нов Закон за социалните услуги, информира Zdrave.net.
“Освен традиционните услуги, които и в момента се предоставят в България, функционират над 1300 делегирани от държавата дейности като социални услуги, които се осъществяват от общините. В закона сега се регламентира една нова услуга, която се нарича “заместваща грижа”, адресирана към лицата, които полагат грижи за хора с увреждания. Тя позволява в рамките на годината до 30 дни максимум, полагащият грижи временно да се освободи от задълженията си, ако му се наложи да постъпи в болница, да вземе кратък отдих или не е в състояние да полага 24-часова грижа”, обясни министър Петков. Той коментира и новата агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги. Той уточни, че предвидените допълнителни средства в бюджета за следващата година по този закон са 244 млн. лв. и се надява тази сума да бъде утвърдена от финансовото министерство.

РАЗКРИВАТ ОЩЕ 11 ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Предстои да бъдат разкрити още 11 центъра за подкрепа на хора с увреждания. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, информира Clinica.bg.
В момента в страната има 172 центъра за дневна и седмична форма на подкрепа за деца и възрастни хора с увреждания с капацитет над 4000 души. Средствата за новите центрове са от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. През следващите 18 месеца ще бъде изграден Център за подкрепа на хора с увреждания в район “Слатина”. 20 специалисти ще осигуряват интегрирани социално-здравни, консултативни и терапевтични услуги за лицата с увреждания. Капацитетът на центъра е 30 лица месечно. Освен това в Пловдив, Бургас, Русе и Варна ще заработят десет нови центъра. Предвиждат се мерки за трудовата активност и на близките на хората с увреждания.

УМБАЛ “СВ. МАРИНА” ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Националната здравноосигурителна каса трябва да изплати на УМБАЛ “Света Марина“ – Варна сумата от 448 390 лв. Това е неизплатената главница за осъществени дейности през м.юни 2016 г. и включва законната лихва върху главницата от 20 717.11 лв. Решението е на Варненския апелативен съд и е в резултат на иск на лечебното заведение, информира Redmedia.bg. като се позовава на съобщение на Центъра за защита правата в здравеопазването.
В мотивите си магистратите посочват, че задължението на НЗОК е да заплаща извършването на определените с договора дейности, в рамките на предварително определените стойности по реда на чл. 4 от Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., заложени в чл. 42 от договора между болницата и НЗОК.
Съдът е преценил, че тези разпоредби на договорите противоречат на чл. 35 от Закона за здравното осигуряване, според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ в обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

ПОИСКАХА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА ПАРАЛЕЛНА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА
Промени в закона за лекарствените продукти за хуманната медицина и Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти поискаха от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ). Исканите промени бяха представени на Кръгла маса на тема „Насърчаване на паралелния внос“, която се проведе днес в столицата, информира Zdrave.net.
„Разширяването на достъпа е свързано с прецизиране и добавяне на текстове в националното законодателство – ЗЛПХМ и Наредбата за цените. Адекватната нормативна рамка би довела до разрешаване на голям брой от ситуациите с липса и недостиг на лекарствени продукти в България и достъп на пациентите в България до разнообразието от медикаменти във всички страни в Европа, а не само регистрираните на местния пазар“, каза в презентацията си председателят на БАРПТЛ Христофор Иванов. По думите му промeните ще позволят лекарствен продукт, разрешен за употреба в друга държава членка, да може да се внася паралелно на територията на Република България, когато е еднакъв или подобен на лекарствен продукт, разрешен за употреба в Република България. Освен това при установяване на недостиг чрез електронна система на ИАЛ ще се дава възможност за бърза вътреобщностна доставка от търговците на едро. Предвижда се също паралелно внесеният продукт да се продава на цената, определена при регистрацията на медикамента от първовносителя.

СЕДЕМ ЛЕКАРСТВА НАПУСКАТ БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР
Седем медикамента за лечение на различни заболявания вече няма да се продават у нас., информира Zdrave.net като се позовава на Изпълнителната агенция по лекарствата.
За три от тях вече са преустановени продажбите от началото на септември т. г. Това са лекарства тежка остеопороза при жени в постменопауза, както и при възрастни мъже с висок риск от фрактури, за хормонозаместителна терапия при симптоми на естрогенен дефицит при жени, както и за профилактика на остеопороза и за лечение на острата фаза на главоболие при мигренозни пристъпи.
От октомври 2018 г. пазара ни напуска медикамент за лечение на злокачествени неходжкинови лимфоми, болест на Ходжкин, авансирал карцином на тестисите, рецидивирал или метастатичен карцином на млечната жлеза, както и при хистиоцитоза на Лангерхансовите клетки.
От 2019 г. у нас вече няма да се намират и два медикамента за лечение на хроничен хепатит С в комбинация с други лекарства при възрастни, както и един медикамент за лечение на остеопороза, който се използва и за лечение на бъбречна остеодистрофия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. От 1 юни догодина в България няма да се внасят и две форми на медикамент за лечение на хронична лимфоцитна левкемия.