НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.07.2018)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ В ПРАВИЛНИКА НА РАБОТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО МЕДИЦИНСКА ЕКСПЕРТИЗА

Министерският съвет прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Целта е Правилникът да бъде синхронизиран с последните промени на Закона за здравето, съобщиха от правителствената пресслужба.
С направените изменения се очаква да се намали административната тежест за освидетелстваните лица чрез въвеждане на организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК – по-кратки срокове за освидетелстване, неангажиране с явяване пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно.

Друга цел на промяната е по-лесното сформиране на съставите на ТЕЛК и създаване на по-гъвкава работа на комисиите предвид възможността лекарите да осъществяват и други дейности освен медицинската експертиза.

Правителството одобри промени и в Наредбата за медицинската експертиза, с което се цели осъвременяване и обективизиране на експертизата. Това цели премахване на субективизма при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност на лицата с увреждания. Това ще се постигне с въвеждането на точни и медицински обосновани критерии при определяне на инвалидизиращите увреждания в съответствие със съвременните медицински достижения.

 

ЛЕКАРИТЕ В ТЕЛК ЩЕ БЪДАТ ИЗБИРАНИ НА СЛУЧАЕН И РОТАЦИОНЕН Новият модел в работата на ТЕЛК, който беше обсъден вчера на заседанието на тристранния съвет, ще се справи с фалшивите инвалиди. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ, информира Zdrave.net.

“Имаме изобилие от данни за фалшиви решения на ТЕЛК, което ни убеждава, че голяма част от тези 1 млрд. и 700 млн. лева за подпомагане са силно завишени. Цели ромски махали, където с една и съща диагноза, като че ли с един печат са им съставени заключенията на лекарските комисии, с което се източват изключително много средства. Там трябва да бъдат взети категорични мерки. На първо място я реализирахме чрез медицинската експертиза. Предстои да бъде направена експертиза на трудоспособността“, каза Симеонов.

Ще се смени начинът на формиране на ТЕЛК. „Членовете на тези комисии няма вече да бъдат едни и същи специалисти на пенсионна възраст, които често са подложени на корупционен натиск. Комисиите вече ще се сформират на ротационен и случаен принцип. Сменя се системата за формиране процента на инвалидност. Този принцип на изчисляване е на база не на натрупване на заболявания, а се базира на първо място върху основното заболяване. Всички тежки и трайни заболявания са завишени като процент и към тях ще се добавя всяко следващо, което минава 50%“, каза вицепремиерът. Той уточни, че системата е подобна на германския модел и след половин година ще бъде направен анализ дали е нужно да бъдат въведени допълнителни корекции.

 

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ И ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ

С 94 гласа „за“ и два „против“ парламентът днес прие на първо четене промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. С тях се регламентират в закона две нови съсловни организации – на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, информира Zdrave.net.

Промените в закона бяха предложени от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ. С новите текстове членството в организациите на зъботехниците и на помощник-фармацевтите става задължително за всички упражняващи професията и доброволно за всички, които имат тази специалност, но не работят по нея.

Основните задължения на новите законово признати съсловни организации са да представляват и защитават професионалните права и интереси на членовете си, да водят национални и регионални електронни професионални регистри, да имат Кодекс за професионална етика, правила за добра медицинска практика и да налагат санкции при неспазването им. Те също така ще трябва да организират, координират и регистрират продължаващото обучение на членовете си.

 

В 70% ОТ  ПЛАНИНСКИТЕ СЕЛИЩА У НАС НЯМА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ

В над 70% от селищата в планинските райони у нас няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар. Само в 6% от тях има аптеки със сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а въобще аптеки има само в едно на всеки 10 населени места, информира Redmedia.bg. Тези данни са представени в Становище на Икономическия и социален съвет (ИСС), което е разработено по собствена инициатива на институцията заедно с независими експерти и публикувано на електронната страница на съвета.

Според експертите на ИСС в близо една трета от планинските и полупланинските общини у нас липсва транспортна връзка с общински или областен център, което създава изключителни неудобства за хората, които живеят в тях. Сега тези общини са 123 и заемат 42.5% от територията на страната. В тях живее 20.9% от населението на България в общо 2 555 населени места.

От ИСС настояват да бъде приет закон за развитието на планинските и полупланинските райони. Според експертите тази стъпка би довела до преодоляване на изоставането и постигане на напредък в икономическото и социалното развитие на тези региони.

 

Д-р Цветана Гълъбова: КАДРОВАТА КРИЗА В ПСИХИАТРИИТЕ Е ГОЛЯМА
“Често ставаме свидетели на проблеми, породени от психично болни, но десет пъти по-често сме свидетели, че тези хора имат ужасно много проблеми.” Това отбеляза пред БНТ директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова, информира Zdrave.net. „Именно неглижирането на техните проблеми и трудностите, които срещат, водят до това, че се случват инциденти“, посочи тя. По думите й липсва мрежа за обгрижване на психично болните и адекватна рехабилитация в извънболнична среда. Тя подчерта, че тези пациенти получават изключително качествено медикаментозно лечение, но не получават другата грижа.

Д-р Гълъбова коментира кадровия проблем и изтъкна, че средната възраст на психиатрите се е качила значително. “А положението с психиатричните сестри – там мисля, че вече сме катастрофирали“, коментира специалистката. По думите ѝ младите хора, които работят в психиатричните болници, са много малко. „Имали сме през годините желаещи, започват и – не просто напускат болницата, те напускат страната“, подчерта тя.

 

ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ УСТАНОВИХА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВОДАТА В БРЕЗНИШКО

Наличие на бактерията ешерихия коли са установили инспекторите от РЗИ – Перник  в проби от чешми в Брезнишко, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Пробите са взети в периода от 2 до 15 юли 2018 г., съобщи БНР.

Две чешми в село Долни Романци, една от които обществена; чешма в центъра на село Горни Романци и частна чешма в село Красава са дали отклонение от нормата. В Красава, освен ешерихия коли, във водата са открити и ентерококи. Микробно число със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя са установени в чешма в частен дом в село Ярославци. На ВиК – Перник и на кмета на община Брезник са връчени предписания за предприемането на мерки.