НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.06.2018)

НОВ СТАНДАРТ И ПО-СТРОГ КОНТРОЛ ЗА ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕТО

Нов стандарт за лъчелечение и по-строг контрол при медицинската дейност. Затова НЗОК, пациентски организации и лекари си стиснаха ръцете, след тристранната среща свързана със създалото се напрежение около информацията за въвеждане на лимити при лъчелечение, информира Clinica.bg.
“Срещата мина в изключително, полезен, конструктивен и ползотворен дух”, обяви зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Тя обясни как индикативните стойности при лъчелечението са в съответствие с Националния рамков договор, но лимити категорично няма, няма и да има.
Терапията няма да бъде отказана на нито един пациент, който има нужда от нея, обясни Начева. Тя добави, че параметрите  са заложени само с цел анализ на дейността през  текущата и предходната година.

МИНИСТЪР ПЕТКОВ СВИКВА СПЕШНО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Спешно заседание на Съвета за интеграция на хората с увреждани свиква социалният министър Бисер Петков на 19.06.2018 г., информира Clinica.bg. На него ще бъдат разгледани исканията и предложенията на хората с увреждания и преди всичко тези, поставени от майките, които протестират под надслов „Системата ни убива”. Ще бъде обсъден и проектът за Закон за личната помощ, изготвен от екипа на националния омбудсман Мая Манолова.
$Изпратиха ни проектозакона и в момента го четем. За нас по-скоро това е една методика, а не цял закон, но дали той ще реши проблемите, ще кажат нашите експерти. Притеснително е това, че една услуга се вкарва в закон. Очаквам колегите да изготвят общо становище на Национално представените организации на хората с увреждания и да го обсъдим на Националния съвет, коментира пред репортер на здравния сайт.Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

ВСЯКА ТРЕТА ЖЕНА И ВСЕКИ ПЕТИ МЪЖ НАД 50 ГОДИНИ ИМАТ ЧУПЛИВИ КОСТИ
В България всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 години имат чупливи кости (остеопорозата). Това каза за програма “Хоризонт” на БНР д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. Тя припомни, че Националната здравноосигурителна каса покрива основния  пакет от изследвания:
“За масовото изследване за остеопороза самото измерване не се заплаща от касата и се заплаща от пациента. От гледна точка на лабораторните изследвания Здравната каса поема част от лабораторните изследвания, които се изискват при диагностициране на остеопороза. Една част от хормоналните изследвания, както и изследването на витамин D не се поемат от касата. По отношение на терапията, лекарствата за остеопороза са реимбурсирани на 50%.”

ДЕН НА ДОСТОЙНСТВОТО НА ХОРАТА С АУТИЗЪМ
На 18 юни по традиция светът отбелязва денят за защита на достойнството на хората с аутизъм. Autistic Pride Day е включен в календара от 2005 г., но у нас се отбелязва едва за трети път, информира Clinica.bg.
Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите са хора, които живеят в свой свят. Това е общо разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, което е наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър през 1943 г. Австрийският педиатър Ханс Аспергер през 1944 г. също наблюдава клинични симптоми, сходни с аутизма, които са известни като Синдрома на Аспергер – друго разстройство от аутистичния спектър.
Трите основни симптома на аутизма са нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и стереотипни, повтарящи се действия и интереси.

САМО 8% ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ ЗДРАВНИТЕ СИ ПРАВА ПРИ ПЪТУВАНЕ
Българите масово не познават здравните си права в чужбина, информира Puls.bg. Здравният сайт припомня някои правила, които трябва да се спазват при пътуване в чужбина. Първото от тях е здравноосигуреният да си извади Европейска здравна карта, която е задължителна при пътуване извън страната. Тя дава право на лечение по спешност и на хоспитализация, ако е необходимо. Европейската здравна карта се издава във всички клонове на ДСК банк, а срокът в който се изготвя е 14 работни дни от подаването на заявление. Срокът на валидност на здравната карта е една година за работещите и 10 години за пенсионерите.
Преди да влезе в спешния лекарски кабинет потребителят на здравни услуги трябва да провери дали болницата в която е попаднал работи с държавна здравна каса. Много малка част от пътуващите знаят, че ако се наложи да заплатят спешното си лечение в чужбина, когато се върнат в България разходите им могат да бъдат възстановени. За целта трябва да вземат оригинална фактура от болницата, в която е проведено лечението, рецепта ако им е била издадена такава, както и всякаква допълнителна документация за проведени изследвания.

КУ-ТРЕСКА В СТАРА ЗАГОРА
Случай на КУ – треска е регистриран в Стара Загора, съобщи Регионалната здравна инспекция в града. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на годината до 9 юни у нас са регистрирани общо 10 случая на заболяването, информира Clinica.bg.
Ку-треска беше засечена миналия месец във Врачанско, при жена, която се беше заразила от домашно направено краве сирене.
Инфекциозното заболяване се предава от животно на човек. То протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване.