НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.04.2019)

СПЕЦИАЛИСТИ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ

Лекари, медицински сестри и специализанти от Специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София излязоха на протест пред лечебното заведение, съобщи БНР. Те настояха да отпаднат лимитите за хоспитализиране на децата с аргумента, че така не могат да диагностицират и да лекуват пациентите си адекватно. Сред исканията им са също да бъдат увеличени заплатите и да се промени статута на лечебното заведение. На срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера стана ясно, част от исканията на педиатрите ще бъдат удовлетворени – ще има допълнително финансиране извън заплащането по клинични пътеки, а някои от лимитите ще бъдат премахнати. Медиците обаче продължават да настояват за повече пари, цялостно отпадане на ограниченията за дейността и промяна в статута на специализираната болница.
Зам.- министърът на здравеопазването Жени Начева предложи болницата да разкрие спешни кабинети, за да може да бъдат осигурени допълнителни средства по линия на спешната помощ:
В протеста на медиците участваха и техни колеги от други здравни заведения и родители на болни деца.

ОТБЕЛЯЗАХМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ПАЦИЕНТА
Днес пациенти и медици отбелязаха Европейския ден на пациента. Стана ясно, че по повод празника
Европейският пациентски форум е приел манифест, в който са залегнали 5 важни приоритет за пациентите на ЕС, информира Zdrave.net. Набелязаните приоритети са следните: пациентите да бъдат партньори в по-добрите изследвания; да имат достъп до здравното обслужване; да получават това, от което се нуждаят, без дискриминация; да бъдат овластени и да се развитие дигиталното здравеопазване и подпомагане в правенето на по-добри здравни политики.
„Овластяването на пациентите и здравната грамотност са сред основните аспекти на борбата с неравнопоставеността в здравеопазването и ние ще продължим да включване тези аспекти в нашата работа в тази област и в по-широката перспектива на хроничните заболявания“, изтъкна председателят на Българската асоциация за защита на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов. Той припомни, че асоциацията четири пъти е предлагала Закон за правата на пациентите, както и проект за създаване на Фонд за обезщетение на увредени и заразени пациенти.

Родители на деца с невромускулни заболявания настояват: НЗОК ДА ПОЕМЕ АПАРАТИТЕ ЗА ДИХАТЕЛНА ВЕНТИЛАЦИЯ
Родителите на деца с невромускулни заболявания настояват да има отделна клинична пътека за проследяване на дихателните проблеми на пациентите с подобни заболявания, тъй като голяма част от тях развиват дихателна недостатъчност. Те заплащат както прегледите си при специалист, така и апаратите за вентилация. Това обясни пред “Хоризонт” на БНР майка на дете с мускулна дистрофия, пожелала анонимност заради заболяването на сина си.
Майка на 24-годишно момче с мускулна дистрофия тип Дюшен, което завършва средното си образование с награда за отличен успех, разказва как се диагностицира генетичното заболяване, което води до нарушена функция на мускулите, уврежда сърцето и дишането през годините.
При децата с мускулна дистрофия тип Дюшен неизбежно се развива дихателна недостатъчност в хода на развитие на заболяването. При някои деца настъпва и по-рано. На 13-14 годишна възраст е необходимо средство за подпомагане на дишането. Първоначално подпомагането на дишането само по време на сън, но с напредване на заболяването се налага много често и през деня дишането да бъде подпомогнато.
Апаратите обаче за лицата над 18 години не се поемат от Здравната каса, допълни майката на момчето.
На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК управителят ѝ д-р Дечо Дечев направи предложение редките заболявания да преминат към Министерството на здравеопазването или да се създаде специален фонд за тези заболявания, мускулната дистрофия е едно от тях.

НЗОК ИЗДАДЕ ДВЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА СЪС СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
Националната здравноосигурителна каса издаде две разрешения за лечение на деца със спинална мускулна атрофия с лекарствения продукт Спинраза в България, информира БНР като се позова на съобщение на обществения фонд. Децата ще се лекуват в УМБАЛ “Александровска”. Това са първите случаи, в които малките пациенти ще се лекуват у нас.
Вече има обучени лекари от Александровска болница, които да поставят лекарствата за спинална мускулна атрофия, но все още се чака да се одобри Клинична пътека или процедура за това, съобщиха от лечебното заведение за “Хоризонт“.
НЗОК осигурява напълно финансирането на лечението на децата. Организацията по провеждането му е в компетенциите на Министерството на здравеопазването. До 16.04.2019 г. Специализираната комисия към НЗОК е приключила 51 случая от прехвърлените към НЗОК от ЦФЛД 146 преписки. 86 случая са в процес на окомплектоване на документите. 35 броя са новопостъпилите заявления в НЗОК, които вече са разгледани. От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина към МЗ, която също премина към НЗОК от 1. април т.г., са разгледани 9 случая, от които един е одобрен. Издадени са два формуляра на деца и два за възрастни за лечение в страна от ЕС.

12 НОВИ АПАРАТА ЗА ХЕМОДИАЛИЗА В УМБАЛ-БУРГАС
12 нови апарата за хемодиализа заработиха в УМБАЛ-Бургас. Това съобщиха от лечебното заведение. Те са купени с целеви средства от Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg. Това е добра новина за всички 120 пациенти, които търпяха неудобства заради старите и развалящи се апарати, каза началникът на хемодиализата. Машините облекчават и работата на екипите, защото са съвременни и лесни за употреба.
Въпреки наличието на други две частни хемодиализи в Бургаска област, потокът в университетската болница се увеличава, коментират от лечебното заведение. Най- малкият пациент, който е на хемодиализа в момента е на 17 години. Болницата приема пациенти и от съседните населени места, като за тях осигурява транспорт. Не са редки случаите, когато през лятото през хемодиализата са минавали и чуждестранни летовници, казват от болницата.

Потребители алармират: ЯЙЦАТА И КОЗУНАЦИТЕ СА ПЪЛНИ С ДОБАВКИ
Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени. Това показват последните проверки на Българската национална асоциация „Активни потребители”, съобщи Нова телевизия. Според проучването в един козунак на пазара се влагат средно по 6 Е-та. От тази седмица до Гергьовден инспекторите от Агенцията по храните започват масови проверки на магазини и пазари. Те ще следят за качеството и произхода на агнешкото месо, яйцата, боите, козунаците и пресните зеленчуци, които ще сложим на великденската трапеза след седмица.
„В готовите продукти яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – със суроватка или с палмово масло. Това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, каза Сергей Иванов от „Активни потребители”.
“Жълтеникавият цвят не е от жълтъците, а по-скоро от оцветители. Маслото се заменя с палмова мазнина”, обясни диетологът Ипократис Пападиматракус. Това са основно емулгатори, ензими, антиоксиданти, киселинни регулатори, консерванти и включително оцветители. Всички те целят да увеличават срока на годност.
Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара откриват при проверките си и от Българската агенция за безопасност на храните. От там успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори били с естествен произход. Според диетолози обаче, макар и разрешени, много от оцветителите водят до проблеми за здравето ни. Биха могли да засилят пристъпите на астма, ефекта на хиперактивност при децата, кожни алергии – дерматити, дори и ринит и хрема.