НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.03.2019)

БАПЗГ алармира: ПОРАДИ ЛИПСА НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, ЩЕ БЪДАТ ЗАТВАРЯНИ БОЛНИЦИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изцяло подкрепя справедливите искания и законните протестни действия на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени. Това казва председателят на асоциацията Милка Василева в отворено писмо, изпратено до председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, омбудсмана Мая Манолова, председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов, д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, д-р Камен Данов, председател на Медицинска федерация към КТ “Подкрепа”, информира Zdrave.net.
„Поради усложнената политическа обстановка, многобройната членска маса на БАПЗГ се оказа привлекателен електорат. Нашите справедливи искания не бива да се използват от различни политически формации за тясно партийни цели. Подобни действия няма да доведат до подобряване на социалния и професионалния статус на медицинските специалисти. Ние, професионалистите по здравни грижи отказваме да бъдем изкупителните жертви и да носим тежестта за нерешените проблеми! Настояваме за ясни ангажименти от страна на властимащите, за да имат българите безпрепятствен достъп до качествени здравни грижи“, се казва още в писмото.
БАПЗГ отново предупреждава, че професионалистите по здравни грижи са на изчезване и че българското здравеопазване е в дълбока системна криза!
„Лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи; поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници; много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс; прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа; в лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти“, пише още в писмото.
От асоциацията настояват за „Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване; задължително спазване на заложените в КТД договорености с активното участие на синдикатите; дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции“.
„Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна!“, завършват заявлението си от БАПЗГ.

124 СТАНАХА СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ У НАС
124 са вече случаите на морбили в страната. Това съобщи за Clinica.bg главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Последните нови заболели са от Самоков, каза той.
Останалите пет засегнати области в страната са Благоевград, София-град, София-област – 28, Бургас – 2 и Пловдив – 1 заболял. Генотипът на вируса е с чуждестранен произход, причинителят се среща в Италия, Германия и Италия. Продължава извършването на епидемиологични проучвания на новорегистрираните случаи, издирват се контактните им лица, изяснява се имунизационния им статус срещу морбили и се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки спрямо тях. Извършват се и проверки в лечебни заведения, в практики на джипита, в здравните кабинети на детските заведения и училищата, за установяване на пропуски в имунизационния статус на децата.

НЕОНАТОЛОЗИ НАСТОЯВАТ ДА НЕ СЕ КОРИГИРА ВЪЗРАСТТА НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА ПРИ ИМУНИЗАЦИИ
Не трябва да се коригира възрастта за имунизации на преждевременно родените бебета, смятат неонатолози. Идеята си те изразиха по време на петата национална педиатрична конференция “От симптома към диагнозата – клинични случаи“, организирана в Арбанаси, информира Zdrave.net, позовавайки се на БТА. Специалистите са категорични, че е нужна промяна в Националния имунизационен календар за недоносените деца.
„Сега по Имунизационен календар ваксините се прилагат при два месеца коригирана възраст, което означава, че за някои деца първите ваксини се поставят 4-5 месеца след раждането, което ги превръща в изключително рискови за инфекции и намалява имунитета им“, изтъка проф. д-р Боряна Слънчева – един от водещите специалисти по неонатология и педиатрия. Според нея за недоносените деца, които са под 1000 грама, имунизацията трябва да започне два месеца след реалното раждане. За останалите недоносени деца, които са се родили над един килограм, имунизацията трябва да е по същото време с доносените бебета, посочи тя.
Предложенията за промяна на Имунизационния календар за недоносените деца ще бъдат представени до края на март т. г., но е важно, когато нормативно излезе това решение, то да бъде спазвано и да има контрол, подчерта проф. Слънчева.

БЛС СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ НОВИ РАЗПОРЕДБИ, СПОРЕД КОИТО НАП ЩЕ ИМА ДОСТЪП ДО ЗДРАВНИТЕ ДОСИЕТА
Българският лекарски приветства усилията на НАП и Министерство на финансите за ограничаване на сивата икономика и подобряване на възможностите за фискален контрол. Съсловната организация обаче смята, че разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани, информира Clinica.bg.
БЛС е притеснен от поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения. На проведената среща на 04.03.2019 г между представители на УС на БЛС и ръководството на НАП, медицинския софтуер беше приравнен с този използван за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), което е не само погрешно, но и неприемливо.
Според съсловната организация на лекарите медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека. От него става ясно кога и какви медицински услуги е използвал пациентът (преглед, пролежаване в болници, резултати от изследвания, ползвано лечение, причина за смърт и др.). Третирането на медицинския софтуер като СУПТО по смисъла на ЗДДС и Наредба-18 ще доведе до следните несъвместими с лекарската дейност последствия:
• Органите на НАП ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета без такъв достъп да е необходим за осъществяването на данъчен контрол от агенцията.
• Ще бъдат нарушени лекарската тайна, както и изискванията за достъп, обработка и съхранение на „чувствителна информация” съгласно Регламент 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и българския ЗЗЛД.
• Разширява се кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ГОТОВО С НОВАТА НАРЕДБА НА ТЕЛК
Министерството на здравеопазването е готово с проекта на Постановление на Министерски съвет за приемане на изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Документът е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на МЗ и на Портала за обществени консултации към Министерския съвет, информира Zdrave.net
Всички заинтересовани страни имат възможност да представят своите аргументирани предложения и становища в 30-дневен срок от публикуването.
Промяната в действащата Наредба за медицинската експертиза е обусловена от резултатите от оценката на въздействие, изготвена от МЗ. Резултатите от направения анализ доказват необходимостта от допълнително прецизиране на текстовете на Наредбата при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване, всяко едно, водещо до увреждане.

НАД 1500 ЛЕКАРСТВА СА БИЛИ ИЗТЕГЛЕДИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ
1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар през последните 4 години. Това стана ясно на работна среща в Пампорово на Федерация „Български пациентски форум“ и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, съобщи БНР.
В 62% от случаите причините за недостиг на лекарства касаят временно или трайно преустановен внос на лекарства и т.нар. “дерегистрирани лекарства”, чиито досиета са изтрити от България по желание на техните първовносители. В същото време лекари продължават да изписват и пациентите продължават да търсят, без те да са налични на нашата територия. Това обясни пред „Хоризонт“ Боряна Маринкова, председател на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства. Тя изрази мнение, че е добре с поправки в Закона за лекарствата да се даде възможност да се осъществява паралелен внос на дерегистрирани лекарства, които не са изтеглени от България заради проблеми с лекарствената безопасност.През 2017 г. са били дерегистрирани 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност, уточни Маринкова.
На онлайн платформата, създадена съвместно с Федерация „Български пациентски форум“, която функционира от 9 юни миналата година, за шест месеца са били получени 400 сигнала. Получените сигнали са за 274 лекарствени продукта. Над 85 на сто от сигналите са получени от пациенти или техни близки и роднини. Има и сигнали от медии и от НЗОК.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РИСК ОТ ТУБЕРКУЛОЗА СЕ ПРОВЕЖДАТ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В ПЕРНИК, СЛИВЕН И СМОЛЯН
В общинските болници в Перник, Сливен и Смолян ще се проведат безплатни прегледи за риск от туберкулоза. Инициативата е част от кампанията „Седмица на отворените врати“, която се организира четири пъти в годината, съобщи БНР.
Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица.
На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначат допълнителни изследвания при необходимост, обясни д-р Юлияна Лазарова.
Прегледите ще се извършват до 22.03.2019 г. Инициативата се осъществява по програма “Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза“ към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
При последната кампания, организирана в смолянската болница, са преминали 109 човека. От тях с риск от заболяване са 96.