НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.02.2019)

РЕГИСТРИРАНИ СА ТРИ НОВИ СЛУЧАЯ НА МОРБИЛИ У НАС
За три нови случая на морбили е съобщила РЗИ-Благоевград, информираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Болните са деца на 1 г. и 3 г. от гр. Разлог и 2-годишно дете от гр. Добринище. Всички заболели след осъществяване на контакт с болен от морбили.

Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ – гр. Гоце Делчев, а третото – в УМБАЛ „Св. Анна“ – гр. София.
Децата не са имунизирани срещу заболяването поради ненавършена възраст за съответната имунизация или заради отказ на родителите. Очакват се резултати от клиничните проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24.

Д-р Христо Димитров: ИНТЕЛИГЕНТНИ РОДИТЕЛИ ОТКАЗВАТ ДА ИМУНИЗИРАТ ДЕЦАТА СИ
„Сред моите колеги не съм чувал за такъв, който да не издирва активно децата, записани в неговата пациентска листа, за да ги имунизира“. Това каза пред БНР д-р Христо Димитров – зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Според него причината за броя деца без задължителните ваксини от една страна е отсъствието на родителите – заминали за чужбина с децата си или пък са ги оставили на баби и дядовци, които нямат официален документ, че са техни настойници.
„От друга страна обаче е групата на доста високо интелигентните напоследък родители с много добри познания в интернет образованието, които активно отказват да имунизират децата си“, добави той в предаването “Преди всички”.
Д-р Димитров бе категоричен, че ако има лекари, които издават фалшиви бележки, за да могат неимунизирани деца да влизат в детските учебни заведения, то те са единични случаи. Той призова тези лекари да бъдат установени поименно и санкционирани.
„Има увеличаване на инфектираните с морбили през миналата година с 50% – това е катастрофа“, изтъкна по време на предаването доц. Михаил Околийски – експерт в офиса на Световната здравна организация у нас като посочи как стои въпросът със заболяването морбили в световен план. По думите му в Европа проблемът не е с достъпността до ваксината, а с антиваксиналните движения и техните подгрупи.

ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ РЕИМБУРСИРА ДОМАШНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
На заседанието от 15.02.2019 г. Надзорният съвет на НЗОК е включил спиналната мускулна атрофия (СМА) в Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната Касата заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Действията по изпълнението на решението са възложени на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, информира Zdrave.net.
От Министерството на здравеопазването още преди месец заявиха, че спиналната мускулна атрофия ще бъде включена в списъка на редките заболявания, чието лечение се реимбурсира от НОЗК. Водещи български лекари пък преминаха обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари тази година и у нас да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО НАСТОЯВАТ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА РАЗКРИВАНЕТО НА МОБИЛНИ АПТЕКИ
Жителите на ямболската община Болярово искат законодателни промени, които да улеснят снабдяването с лекарства, съобщи БНР. Разкриването на мобилни аптеки ще даде възможност за по-лесен достъп е мнението както на жителите, така и на общинското ръководство.
В цялата община работи една-единствена аптека и от нея трябва да се снабдяват с лекарства жителите на 20 населени места. Основната грижа за доставката на лекарствата по селата е станала ангажимент на кметовете и кметските наместници, казва кметът на Болярово Христо Христов, цитиран от БНР.
„В отдалечените райони, освен тези стационарни аптеки, е редно да се реализира и една идея, която дълго време тиражира Министерство на здравеопазването – така наречените подвижни, или мобилни екипи на аптеките, които в определено време, по определен график, съгласувано на ниво община, област, могат да извършват такива услуги“, казва още Христов.

ДЕНОНОЩНИТЕ АПТЕКИ У НАС ВЕЧЕ СА ПОД 1%
Денонощните аптеки продължават да намаляват като броят им вече е под 1%. В София те са най-много. Колко точно обаче – не е ясно. Данни липсват за цялата страна, казват отговорните институции. Според регистър, който вече е изгубил актуалност, денонощни са под 1% от всички аптеки у нас – или около 30 за цяла България, информира Redmedia.bg като се позовава на съобщение по bTV.
Данни има само за аптеките с договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Дори в София, където денонощните аптеки са около 20, според данни на Здравната каса недостигът е осезаем. От Министерството на здравеопазването обясниха, че регистър на денонощни аптеки няма, защото собствениците не са длъжни да уведомяват дали работят на 24-часов режим. Фармацевтите обясняват, че за да поддържат денонощна аптека, на практика работят на загуба. Дори и в големите градове.

НАД 6 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ОТ ЗАЛОЖЕНОТО Е ПЛАТИЛА НЗОК ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ ПРЕЗ ЯНУАРИ 2019 Г.
Още в първия месец на 2019 г. НЗОК е платила за медикаменти за лечение на онкоболни няколко милиона лева повече от заложения средномесечен бюджет. Това става ясно от справката на фонда за изплатените средства по перото., информира Zdrave.net.
През януари Касата е платила за лекарства за лечение на онкоболни 38 652 740 лв. Годишният бюджет на фонда за тези лекарства възлиза на 385 млн. лв., което означава средномесечен разход от около 32 млн. лв. Още през януари обаче фондът е изплатил над 6,6 млн. лв. повече от заложеното.
Тази година бюджетът за лекарства за онкоболни е със 103 млн. лв. повече от заложените средства през 2018 г., но с над 30 млн. лв. по-малко от действително изплатените през миналата година.

БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ РАБОТЯТ ПО ПРОЕКТ ЗА ОТКРИВАНЕ НА НЕИЗВЕСТНИ ИЛИ МУТИРАЛИ ЩАМОВЕ
Откриване на неизвестни или мутирали щамове, изследване на имунния статус на нацията ни и антибиотичната резистентност. Това са част от акцентите, върху които ще се фокусира проектът „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология”. Той е на стойност на 23 млн. лв. по европрограма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Изпълнители ще са Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) заедно с Института по микробиология към БАН и Медицинския институт към МВР, информира Clinica.bg.
“Смятам, че проектът ще даде много сериозен тласък за по-добра работа на всички институции свързани с контрола на инфекциите в държавата, което е нещо много важно за здравето на хората и националната сигурност. Има специален дял за антибиотичната резистентност, имунизационното покритие и имунитетът на българина при различни инфекции. И също така възможността за отговор при особено опасни инфекции, които могат да възникнат като бъдат внесени или недай си Боже и от терористичен акт. Ще можем да реагираме по-добре”, разказа проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.