НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.01.2019)

ЗДРАВНАТА КАСА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ В БОЛНИЦИТЕ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТРОМБОЛИТИЦИТЕ
Проверки в лечебните заведения, в които се лекува инсулт с тромболиза, започва Националната здравноосигурителна каса. Целта на проверките ще е да се установи на каква цена болниците закупуват от търговците на едро тромболитик и какво количество е приложено за всеки конкретен случай, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на НЗОК.
За 2019 г. цената на дейността по клиничната пътека за диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза е увеличена. Цената на самия тромболитик в Позитивния лекарствен списък през 2019 г. е 753,65 лв., но от Касата нямат яснота на каква цена го купуват самите лечебни заведения. Това е и причината за предстоящата проверка, става ясно от съобщението на осигурителната институция.

Проф. Татяна Червенякова: ДО 2020 Г. ВАКСИНАТА СРЕЩУ ВАРИЦЕЛА ЩЕ БЪДЕ ВКЛЮЧЕНА В ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР
Ваксина срещу варицела не е регистрирана в България и в началото на тази година до пролетта ще извървим път това да се случи, ще се включи в наредбата за имунизации, ще се обнародва в „Държавен вестник“ и най-късно 2020 г. ще влезе в имунизационния календар като препоръчителна ваксина. Това каза проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” в сутрешния блок на БНТ.
Проф. Червенякова уточни, че в много страни от ЕС тя е препоръчителна ваксина. Първата страна, която въведе ваксина за варицела е САЩ. 20 години опит показаха, че тази ваксина води до намаляване на това опасно заболяване.
Между 300 и 400 деца се хоспитализират годишно в България с диагноза варицела. Тя е сериозна инфекция и отваря вратата за други заболявания, сред които и грип.
Ваксината е почти задължителна за определени рискови групи – хора с имунен дефицит, с хронични заболявания.и др., изтъкна проф. Червенякова.

Министър Кирил Ананиев: ЕКИПЪТ НА МЗ ЩЕ ОБСЪДИ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ИЗРАБОТВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ
Екипът на Министерството на здравеопазването ще обсъди необходимостта от изработването на държавна стратегия за редките болести у нас, ако това е по-ефективен механизъм за лечението им. Това каза днес в парламента здравният министър Кирил Ананиев, информира Zdrave.net.
Във времето за парламентарен контрол министърът отговори на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов, който засягаше политиката на държавата по отношение на редките заболявания.
От думите на министъра стана ясно, че само за 2018 г. Националната здравноосигурителна каса е платила над 114,270 млн. лв. за лечението на 6113 пациенти с редки заболявания, което формира 14% от общия разход на фонда за лекарства за домашно лечение.

ОБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ ПРЕДСТАВИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ПЕТИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СРЕЩУ ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ НА ХРАНИТЕ В ЕС
Омбудсманът Мая Манолова ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните в Европейския съюз във вторник на изслушване в комисията по петициите в Европарламента в Брюксел. Целта е да се спре производството и разпространението на храни от една марка, но с различно качество в страните-членки на Съюза, информира БНР.
Според Манолова това е нарушение на правата на гражданите в България, Вишеградската група, Гърция, Хърватия и Румъния. Нарушават се и принципи на функционирането на общия европейски пазар, се посочва в петицията.

11 ГРАДА У НАС С ОПАСНО МРЪСЕН ВЪЗДУХ
В 11 града у нас отново се отчети замърсяване на въздуха, сочат данни на показателя „Еър куолити индекс” на Европейската комисия, информира БНТ. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици в София е около три пъти над среднодневните норми. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Смолян, Пловдив, Видин, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Враца, Русе и Шумен.
Шест пъти над нормата отчитат станциите за ниво на фините прахови частици във въздуха в няколко столични района тази сутрин. Най-голямо е замърсяването на въздуха в квартал “Младост” – при норма от 50 микрограма, измереното ниво на фини прахови частици е близо 300. Замърсяване има още в “Надежда”, “Павлово”, “Хиподрума” и “Дружба”.

БЪЛГАРИЯ Е НА ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС ПО БРОЙ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
България разполага с 64-ма общопрактикуващи лекари на 100 000 души население. Това сочат данни на европейската статистическа служба за 2016 г., информира Zdrave.net. Страната ни се нарежда на предпоследно място по осигуреност с общопрактикуващи лекари сред държавите членки на Европейския съюз. След нас е само Гърция, където семейните лекари на 100 000 души са 42. Броят на общопрактикуващите лекари е по-нисък и в Словения (68), Латвия (72) и Испания (75).
Разликата между нас и страните с най-много общопрактикуващи лекари се измерва на практика в пъти. С най-много семейни лекари може да се похвали Португалия, където за 2016 г. те са 253 на 100 000 души население. Следват я Ирландия и Австрия, съответно със 179 и 159 лични лекари на 100 000 души.
В челната петица са още Нидерландия (със 157 джипита) и Франция (със 153 семейни лекари). Литва и Белгия също разполагат с над 100 общопрактикуващи лекари на 100 000 души население, сочат данните на Евростат.