НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.09.2018)

1400 СА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ” – ВАРНА
Днес в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”-Варна с официална церемония и водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе даден стартът на академичната 2018/2019 учебна година, информира Zdrave.net.
В приветствието си ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов каза: „От днес вие сте студенти в един от най-модерните и високотехнологични университети в България.” Бригаден генерал, професор д-р Венцислав Мутафчийски, Началник на Военномедицинска академия – София, също поздрави студентите, като се обърна към първокурсниците от специалността Военен лекар с думите: „Първата година премина успешно за студентите, което показа, че тази програма има бъдеще.”
Проф. Мутафчийски връчи на проф. Иванов почетния плакет на ВМА в израз на огромна благодарност и признателност към МУ-Варна и по повод 140 години от създаването на медицинската служба на въоръжените сили на Република България.
Над 1400 са първокурсниците, които прекрачиха за първи път прага на МУ-Варна, между които 1060 са българските студенти и 350 са чуждестранните граждани, които ще се обучават в англоезичните програми в специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“.

ФИЛИАЛ ШУМЕН НА МУ-ВАРНА ПОСРЕЩНА 31 БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И 20 АКУШЕРКИ
Днес Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” посрещна своя четвърти випуск, който се състои от 31 медицински сестри и 20 акушерки, съобщиха от учебното заведение. Директорът на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева, д.оз. н., приветства студентите и прочете слово на ректора на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов. Гости на събитието бяха зам.-кметът по образование в Община Шумен г-н Найден Косев, председателят на Общинския съвет на Шумен проф. инж. Борислав Беджев, д.т.н., депутати, ръководители на учебни заведения и организации, преподаватели, студенти, родители.
“Поради големия дефицит на специалисти по здравни грижи МОН отпусна на Медицински университет – Варна 30 допълнителни бройки, от които 10 бяха насочени към Филиал Шумен”, обясни проф. Соня Тончева. Приемът е увеличен поради завишения интерес от кандидати от Варна, Шумен, Силистра, Разград и Търговище.
По традиция първокурсниците тържествено положиха клетва, след което бяха посрещнати с обреден хляб и сол. Празникът завърши с богата програма, подготвена от децата на ЦДГ “Изворче” и танцоьорите от танцов ансамбъл “Луди млади”.

НАД 1100 ПЪРКОКУРСНИЦИ ЩЕ УЧАТ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Над 1100 първокурсници са приети в МУ-Пловдив през новата учебна година, която стартира днес. Те ще се обучават в 6 магистърски и 11 бакалавърски програми, информира Clinica.bg. Отличниците получиха като награда учебници, апарат за измерване на кръвно налягане, стетоскоп и лекарски престилки.
Медицинският университет в Пловдив даде старт на нова традиция – символично предаване на „Щафетата на познанието”. Статуетката, изобразяваща свитък на познанието и храм с ключалка към науката, е дело на скулптора Веселин Ламбрев.
Тя ще бъде предавана от поколение на поколение всяка година на постъпилите с най-висок бал в университета.
Тази година статуетката бе връчена на четиримата първокурсници, приети във висшето учебно заведение с максимален бал и пълни шестици на приемните изпити. Догодина те ще предадат „Щафетата на познанието” на новите отличници.

НЗОК НАПИСА ПИСМА ДО 700 ПАЦИЕНТИ
Националната здравноосигурителна каса е написала писма на 700 пациенти. Целта е да се повиши контрола и да се хванат евентуални злоупотреби с лечението им, съобщи Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на Здравната каса
Писмата съдържат информация за оказана и заплатена дейност на изпълнителите на медицинска помощ за периода 2017 – 2018 г. От НЗОК очакват, ако пациентите установят разминаване между информацията в писмата и действително получената медицинска помощ, да се оплачат. Също така, ако не са били доволни от качеството на медицинската помощ, ако им е бил отказан достъп до медицинска документация или ако са им били поискани пари без правно основание.
От НЗОК напомнят, че всеки може да види какви медицински дейности е ползвал, ако везе в медицинското си досие. За тази цел обаче трябва да си извади универсален код за достъп (УКД), издаден от НЗОК/РЗОК. Достъпът до досието е възможен и с Персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция на приходите или с електронен подпис.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДКРЕПИХА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ПО-АКТИВЕН КОНТРОЛ ПРИ ИЗРАЗХОДВАНЕТО НА ПУБЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВЕ
Във връзка с кампанията на НЗОК за активното включване на здравноосигурените граждани в контрола за изразходването на публичните средства за здраве Пациентски организации „Заедно с теб“ призоваха пациентите да бъдат отговорни и да подават сигнали, информира Zdrave.net.
„Подкрепяме инициативата на НЗОК за изпратените 700 писма на произволни пациенти с информация за оказана и заплатена медицинска и дентална помощ за периода 2017 г. – 2018 г., отразена в информационната система. Контролът на изразходването на публичните средства трябва да е отговорност на всеки пациент”, пишат от организацията. От там предлагат пациентите да подават сигнали и към тях.

ИВЕТ ЛАЛОВА ЗА ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА ГОДИНА Е ПОСЛАНИК НА КАМПАНИЯТА “ОТКРИТО ЗА ДИАБЕТА”
За четвърта поредна година световноизвестната българска лекоатлетка Ивет Лалова е посланик на образователната кампания „Открито за диабета”, организирана от фармацевтична компания Sanofi България. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика и правилно лечение на диабета, информира Zdrave.net.
Над 350 деца и техните родители получиха съвети за превенция на диабет тип 2 на първия турнир по лека атлетика, организиран от “Ивет Лалова Спринт Академи”. В него взеха участие деца от 6 до 13 години в състезателните дисциплини 60 метра спринт, дълъг скок и щафетно бягане 4×50м.
„Целта на турнира „Открий шампиона в теб“ е да накарам повече деца да спортуват…В България болните от диабет са близо половин милион, като половината от тях не са диагностицирани. Затова призовавам децата и възрастните да спортуват редовно и да се изследват всяка година за диабет. Не забравяте, че дори само всекидневната 30-минутна пешеходна разходка намалява риска от появата на диабет тип 2 с 35-40%.“, сподели Ивет Лалова.

ВЗИМАТ МЕРКИ ЗА ПО-ЛЕКИ УЧЕНИЧЕСКИ РАНИЦИ
Над 6 млн. лева допълнително ще бъдат осигурени за закупуването на шкафчета в училищата. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и образователния министър Красимир Вълчев, информира Clinica.bg.
Така децата I до VII клас ще могат да оставят учебниците си в шкафчетата, вместо да ги носят със себе си. Това е една от мерките за олекотяване на ученическата раница. През настоящата година за първи път правителството осигури средства за закупуването на 120 000 шкафчета за близо 40% от учениците в начален етап на образование.
„Изпълнението на приходите е добро и можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища”, изтъкна министър Вълчев. Той допълни, че училищата са получили препоръки да оптимизират седмичните разписания, така че учениците да носят по-малко учебници и учебни комплекти.