НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.08.2018)

Проф. Станка Маркова: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА ЗАКОНОВО ЧАСТНАТА ПРАКТИКА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И АКУШЕРКИТЕ

Проблемът е в липсата на законова регламентация за частна практика на медицинските сестри и акушерките. От 10 години се борим за това, веднъж дори успяхме да го вкараме за малко в закона. Борим се да има регламент, според който сестри, акушерки, социални работници, да могат да оказват извънболнични грижи по домовете. Всички са за, но когато се стигне до реализация, нищо не става.“ Това каза проф. д-р Станка Маркова от Българска асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ) пред Нова телевизия по повод сигнала на пациентска организация „Заедно с теб“ за фалшив сайт, предлагащ медицински услуги, информира Zdrave.net.

По думите на проф. Маркова една от причините за това акушерките да не могат да регистрират самостоятелни практики е ревността на акушер-гинеколозите. „Бяхме издействали акушерките да взимат цитонамазка за ранно диагностициране на рак. Много държави в ЕС го прилагат и ни сочеха като добър пример, че преди промените имахме такова нещо. Министърът беше съгласен, но гинеколозите скочиха, защото щяха да изпуснат 20 лв. за цитонамазката“, каза тя.

Проф. Маркова припомни отворено писмо, изпратено от БАПЗГ до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и медиите. „Ние се обръщаме към пациентите да не се доверяват на никакви сайтове, а да се обърнат към личния си лекар и той ще им посочи сестра. Така той ще гарантира за сестрата или акушерката“, каза тя.

Крайно време е да има политическо решение на този въпрос. Сега е времето на грижите. Населението застарява. Системата излекува тези, които щяха да умрат, но те станаха хронично болни. В целия свят не достигат сестри точно по тази причина“, допълни проф. Маркова.

„Изключително сме разтревожени като пациенти, защото бях одобрена за венозни вливания, за венозни инжекции, за поставяне на абокат“, каза председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

 

ПИЯН МЪЖ ОПРЯ НОЖИЦА В ГЪРЛОТО НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ – В. ТЪРНОВО

Малко след полунощ срещу петък бил получен сигнал в Спешна помощ за човек, паднал на улицата. Линейка докарала 62-годишният пияница в Спешното отделение на МБАЛ – В. Търново, съобщи 24 chasa.bg. Мъжът  бил целият охлузен и екипът се опитал да му окаже помощ, но той започнал да буйства.  На смяна бил изцяло женски екип – д-р Янева и медицинската сестра Красимира Йорданова. Те потърсили съдействието на полицията. Униформените дошли и помогнали мъжа да бъде завързан на леглото. Екипът успял да му сложи абокат и да вземе кръв. По-късно мъжът заплашил медицинската сестра с опряна ножица в гърлото. На помощ се притекла охраната на болницата и обезвредила неадекватния пациент. С паник бутона било извикано подкрепление от охранителната фирма и полицаи. От болницата ще сезират прокуратурата за нападението срещу медицинския екип.

 

НОВИ РАЗХОДИ ЗА АПТЕКИ И МЕДИЦИ

Нови разходи чакат аптеките и медиците тази есен. Причината е в предстоящите промени в наредбата на Министерство на финансите за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Очаква се те да бъдат приети от Министерския съвет до есента, информира Clinica.bg.

С тях властите искат да се смени софтуерът на фискалните устройства на търговците, за да се избегнат всички възможности за укриване на обороти и данъците върху тях. Това включва аптеките, дистрибуторите на лекарства и медиците, тъй като всички те също имат касови апарати. И ако за по-големите компании като болниците и търговците на едро това няма да е проблем, то за малките аптеки и лекарите в извънболничната практика едва ли ще е точно така.

Според оценката на финансово министерство промяната ще струва средно 1 580 лв. за една фирма с два обекта. В тези пари влизат 480 лв. за надграждане на софтуера и 1 100 лв. за 4 фискални устройства. Очаква се общата стойност на разходите за страната да бъде 17 млн. лв. Целта е да се ограничи укриването на обороти.

Според наблюденията на НАП заради нормативни празноти процентът на укритите продажби варира от 30% до 70 %. Според част от бизнеса промените ще затруднят малките и средни предприятия, сред които са голяма част от аптеките, затова трябва да се прецизират.

 

НЯМА ПОСТИГНАТО СЪГЛАСИЕ ПО СОЦИАЛНАТА РЕФОРМА

Засега няма постигнато съгласие по социалната реформа. Това стана ясно след последното заседание на работната група с ресорния министър Бисер Петков. На нея присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Другата седмица социалният министър ще представи окончателния проект на Закона за хората с увреждания, информира Clinica.bg.

Още отсега обаче срещу части от него се обявиха и пациенти, и работодатели.

След последните корекции в закона най-недоволни от него се оказаха най-големите му поддръжници – Национално представителните организации на хората с увреждания.

В проекта няма да има единна индивидуална оценка, а ще трябва да се правят няколко в зависимост от това за каква помощ ще кандидатства човека”, обясни Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Така, ако един човек иска да получи целеви помощи за жилище за транспорт, за кола, за медицински изделия, ще даде една оценка, ако иска лична помощ – втора, и т.н. Според нея друг проблем е, че методиката за предоставяне на личната помощ ще е в отделен закон, както искаха майките – в случая това ще е Законът за социалните услуги. Засега не е ясно на каква стойност ще е личната помощ, нито кой ще има право на нея.

От БСК категорично настояват и за преосмисляне на концепцията за създаване на специализиран фонд „Заетост на хора с увреждания”.

 

От ИАЛ алармират: ХОРА БЕЗ ФАРМАЦЕВТИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ ПРОДАВАТ ЛЕКАРСТВА

Близо 400 проверки са извършили контролните органи на ИАЛ през 2017 г. Това показват данните от годишния доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата за 2017 г., информира Zdrave.net.

Най-много са проверките на обекти за търговия на едро с лекарства и аптеки – съответно 107 и 266. Освен тях Агенцията е направила 12 проверки на обекти за търговия на едро с медицински изделия, пет инспекции на „други обекти“ и две – на дрогерии. Сред най-масовите нарушения, установявани при проверките на аптеките, са продажба на лекарства с рецепта от помощник-фармацевт, продажба на лекарства по лекарско предписание, без да е предоставена рецепта, неправилно съхранение на лекарства, както и ръководители на аптеки, наети на работа в други аптеки.

От нарушенията с по-голяма степен на обществена опасност пък от ИАЛ са констатирали продажба на лекарства от лица без фармацевтично образование, както и продажба на лекарства в обекти, които нямат разрешение за това или работят в нарушение на разрешителното си.

 

ОТКРИХА КАНЦЕРОГЕН И ВЪВ ВАЛСАРТАН, ПРОИЗВЕДЕН ВЪВ ВТОРА КОМПАНИЯ

Като част от продължаващия преглед на лекарствата с валсартан, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е установила, че ниски нива на N-нитрозодиметиламин (NDMA) са регистрирани в активното вещество валсартан, произведено от друга китайска компания – Zhejiang Tianyu. За това информира Zdrave.net, позовавайки се на  съобщение на ЕМА.

N-нитрозодиметиламинът е класифициран като вероятен канцероген за човека на базата на резултати от лабораторни изследвания, припомнят от Агенцията.

Нивата на NDMA, открити в партиди валсартан от Zhejiang Tianyu, са много по-ниски от тези, наблюдавани в произведеното от Zhejiang Huahai активно вещество, което доведе до изтеглянето на няколко вида лекарства с валсартан през юли т.г.

Европейската агенция по лекарствата работи в тясно сътрудничество с международните си партньори при прегледа на влиянието на N-нитрозодиметиламина, открит във валсартана на Zhejiang Tianyu, и ще излезе със съобщение веднага, щом се появи допълнителна информация по въпроса, уверяват от ЕМА.

За пациентите няма непосредствен риск, посочват още от Агенцията и допълват, че пациентите не трябва да спират приема на лекарства с валсартан без консултация с лекаря или фармацевта си.