НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2018)

СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ ПОДКРЕПИХА РЕФОРМАТА В ТЕЛК

Социалните партньори в крайна подкрепиха уклончиво реформата в ТЕЛК, която бе обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, информира Clinica.bg. Въпреки че работодатели и синдикати имаха различни резерви за предлаганите промени, с които се затягат правилата за определяне на процента инвалидност, почти единодушно те ги подкрепиха.

Според промените в Наредбата са медицинска експертиза лекарите ще дават процент инвалидност и за второ основно заболяване, но само, ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Четирите работодателски организации вчера изказаха резерви, че промените са прекалено козметични и няма да доведат до ограничаване на злоупотребите с ТЕЛК. В крайна сметка обаче част от представителите им дадоха вот за промените в медицинската експертиза, които ще бъдат внесени утре в Министерски съвет. С промените лекарите ще могат да работят освен в ТЕЛК и на друго място. Подготвяната електронна система ще бъде свързана и с НЗОК, с което се цели по-добър контрол.

 

МЗ ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИНИЦИАТИВИ, ПОСВЕТЕНИ НА ДЕТСКОТО ОРАЛНО ЗДРАВЕ

Министерството на здравеопазването има готовност от началото на новата учебна година да стартира поредица от обучителни и информационни инициативи, посветени на детското орално здраве. В тази връзка ведомството обяви обществена поръчка за изпълнители на проявите, включени в кампанията, която ще обхване цялата страна, информира Redmedia.bg Срокът, в който кандидатите трябва да представят офертите в МЗ е 16 август 2018г., а победителят ще стане известен на следващия ден при отварянето им в здравното ведомство.

Темата за добрата устна хигиена и опазване на денталното здраве ще бъде фокус на голям национален форум и регионални семинари, на които ще бъдат представени методите за поддържане на стриктна орална хигиена. Ще бъде представена и силанизацията като компонент на профилактичната дейност. Част от проявите ще популяризират Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст у нас.

 

БЪЛГАРИЯ Е ПОД СРЕДНАТА СТОЙНОСТ ЗА САМОУБИЙСТВАТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

През 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени. Това означава, че 9 на 100 000 души сами са отнели живота си при средна стойност  11 самоубийци на 100 000 души в ЕС, информира Zdrave.net

От починалите общо 5,2 млн. души в ЕС през 2015 г., 56 000 (1,1%) са се самоубили. 77% от самоубийците са мъже, а 31% са на възраст между 45 и 60 години.

В ЕС най-много са самоубийствата в Германия (10 200 смъртни случая) и Франция (9 200) са двете държави-членки на ЕС, регистрирали най-много самоубийства през 2015 г., следвани от Полша (5 400), Великобритания (4 700), Италия (4 000) и Испания (3 600).

По показател самоубийства на 100 000 души население, най-много има Литва (30), следвана от Словения (21), Латвия и Унгария (19), Белгия и Хърватия (17) и Естония (16). В другата крайност – най-малко, са в Кипър и Гърция, съответно 4 и 5 на 100 000 души, Италия (6), Великобритания (7), Испания и Малта (8

НЗОК ПЛАТИ 56 МЛН. ЛЕВА ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОЛБОЛНИ НАД ЗАЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за медикаменти за онкоболни през юни тази година. Това сочи справката на осигурителната институция за месечните й плащания., информира Zdrave.net. През юни здравният фонд е платил с 9,1 млн. лв. повече от средномесечния разход, заложен в бюджета по това перо.Общата сума към полугодието, платена за лекарства за лечение на онкологични заболявания, възлиза на над 197 млн. лв. при заложена сума от 141 млн. лв. Така в средата на годината Здравната каса излиза на минус в перото си за медикаменти за лечение на пациенти болни от рак с 56 млн. лв.

Не е трудно да се пресметне, че при задържане на тази тенденция преразходът при тези лекарства до края на годината ще надхвърли 100 млн. лв.

 

УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ ПОЛУЧИ ОТЛИЧНА ОЦЕНКА

“УМБАЛ-Пловдив“ АД получи отлична оценка за цялостната си медицинска дейност от Комисията по акредитация за срок от 5 години, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение от лечебното заведение. Комисията е дала 25 отлични оценки за отделенията, лабораториите, болничната аптека и стерилизационната. Същата висока оценка е присъдена и на администратвно-стопанския блок. Единствено отделението по обща и клинична патология е с много добра оценка за срок от 4 години.

Отлична е акредитацията за срок от 5 години и за практическото обучение – учебна практика и преддипломен стаж, на студенти бакалаври от направление „Здравни грижи“ по специалностите „Рехабилитатор“ и „Медицински лаборант“.

През отделенията преминават близо 30 000 болни годишно. Около 40 000 са пациентите, които получават медицинска помощ в приемните кабинети, а 30 000 са лицата, които се явяват пред ТЕЛК-Пловдив.

 

УМБАЛ “СВ. МАРИНА” – ВАРНА С ПРИЗ ЗА ИНОВАТИВНА БОЛНИЦА

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе отличена с приз „Иновативна болница на 2018“ в престижната класация на вестник 24 часа „Лекарите, на които вярваме“ в навечерието на патронния си празник, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение от болницата. Признание в националната класация получиха и лекари от високотехнологичната варненска болница, които бяха номинирани от своите пациенти. Отличени са проф. д-р Красимир Иванов, проф. д-р Боян Балев, доц. д-р Валерия Калева и доц. д-р Деян Анакиевски.

Варненската университетска болница „Света Марина” е единствената високотехнологична болница в България, която е напълно оборудвана и комплектована за комплексно лечение на онкоболни пациенти.