НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.05.2019)

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Промените в Закона за лечебните заведения вече са факт, след като бяха приети на второ четене от депутатите в 44-то Народно събрание. Удължава се срокът за специализация по „Обща медицина“, информира Zdrave.net. Общопрактикуващите лекари, работещи като титуляри на практики или в групови практики, които не са успели до този момент да придобият такава специалност, ще могат да я придобият в следващите четири години.
Промените в закона уреждат и правото на лечебните заведения да ползват наемите, които получават за предмета си на дейност. „Отстранихме един технически пропуск в Закона за лечебните заведения. Беше пропусната възможността средствата, които лечебните заведения държавна или общинска собственост получават от наем, да се ползват за предмета на дейност на лечебното заведение“, коментира пред Zdrave.net председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова. Тя допълни, че народните представители са били алармирани от управители на лечебни заведения за пропуска. Приетите изменения в Закона за лечебните заведения ще влязат в сила от 4 юни 2019 г.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕПОРЪЧА РЕФОРМИ
Европейската комисия препоръча да се направят реформи в здравеопазването и социалната политика. Другата сфера, в която е отбелязано изоставане, са инвестициите в наука. Това е записано в последния доклад на ЕК, информира Clinica.bg.
Според експертите трябва да се намалят преките плащания от пациентите в здравеопазването и да се реши проблемът с недостига на здравни специалисти. ЕК обаче отчита, че икономиката и финансовата система на България са стабилни.
В доклада се препоръчва също ръстът на доходите да е по-бърз и да се управляват по-ефективно държавните предприятия. От Брюксел отбелязват, че Брутният вътрешен продукт на глава от населението все още е 50% от средния за ЕС, въпреки че от 2017 г. расте по-бързо от средното за Евросъюза. Експертите смятат, че пречки за бързия растеж могат да дойдат от лошите демографски тенденции и недостига на квалифицирани кадри. Акцент се слага и на задълбочаващите се регионални различия в трудовия пазар.

НА 19 МАЙ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ
На 19 май ще отбележим за 36-и път Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който ще премине под мотото „Засилване на борбата за здраве и права!”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.
Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на действията в посока към ефективни политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса.
От началото на тази година до 16 май 2019 г. у нас са открити нови 101 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ наброяват 3 127 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 5:1. Над 90% от новорегистрираните са се заразили по сексуален път (45 % от тях при хомосексуален контакт) и 11% – при инжекционна употреба на наркотици.

ВЪВ ВАРНА ЗАПОЧНА ПЕТИЯТ ЮБИЛЕЕН ФЕСТИВАЛ “МОРЕ И ЗДРАВЕ”
Днес във Варна бе открита изложба на тема „Спорт, море и здраве“, с която започват мероприятията от Петия Юбилеен фестивал „Море и здраве“ (17-18.05.2019 г.), организиран от Факултета по обществено здраве на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Фестивалът получи признание от Европейската комисия едно от международните събития, посветени на Европейския ден на морето. Той ще бъде включен и като част от мероприятията, посветени на Европейската седмица на Общественото здраве (Public Health Week 2019) на Европейската асоциация на общественото здраве.
Тази година мотото на фестивала е “варна – Европейски град на спорта 2019”. В рамките на фестивала ще се проведе научна конференция с пленарни доклади. Ще бъдат представени резултати от научни изследвания на преподаватели и студенти от медицинските университети, разкриващи връзката между спорта, морето и здравето. Ще бъдат представени и две постерни сесии.
През втория ден на фестивала ще бъде проведена Паневритвмия на плажа, създадена от световнопризнатия български философ Петър Дънов, която дава възможност за холистичен подход към здравето. В програмата на фестивала са включени още таласотерапия, оздравителна гимнастика, щафетни игри и дори ускорен курс по ветроходство.

21 СЛУЧАЯ НА КОКЛЮШ У НАС ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
От началото на годината са регистрирани 21 случая на коклюш у нас, познат още като магарешка кашлица, информира вестник “Телеграф”. Инфекциозното заболяване е част от задължителния имунизационен календар. Ваксината е комбинирана и защитава от полиомиелит. дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б. Тя се поставя на втория, третия и четвъртия месец след раждането, а след това отново на 16 месеца и 6 години.
Ежедневникът представя случай на двегодишно дете, заразено с коклюш, на което родителитеса отказали всички ваксини като се позовава на д-р Нина Стаменова, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в Перник. „Диагнозата е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести, а детето вече се лекува. Майката на детето е антиваксър и категорично е отказала имунизации с декларация. Според д-р Стаменова болното дете не е посещавало забавачка и поради тази причина няма опасност от разпространение на инфекцията.

БЛИЗО 4000 ДУШИ У НАС СТРАДАТ ОТ ЛУПУС
3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус. Това показват данните на НЗОК, които бяха изнесени по време на дискусия посветена на автоимунното заболяване. Тя е инициирана от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, информира Clinica.bg.
По време на събитието бе поставен и проблемът за затруднения достъп до основни медикаменти, необходими за терапия.
„Тези пациенти подлежат на диспансерно наблюдение. НЗОК заплаща частично два медикамента за основна терапия на лупус и цялостно заплаща скъпоструващ биологичен медикамент, който се отпуска от спецализирана комисия. За съжаление през тази година от списъка на реимбурсираните медикаменти са отпаднали нестероидни противовъзпалителни и кортикостероидни препарати – поради отказ на фирмите да ги внасят”, съобщи д-р Елиана Карамфилова от НЗОК.
Пациенти с лупус алармираха, че от края на 2018 г. трудно намират на пазара основни медикаменти. Някои от тях се оплакаха, че не срещат разбиране от работодателите си и губят работата си заради честите хоспитализации.

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ В ДЕНЯ НА ХИПЕРТОНИЯТА
в Световния ден за борба с хипертонията в редица градове на страната ще има безплатни консултации, информира БНР. Измерване на кръвното налягане ще се проведе в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Хасково, Сливен и Велико Търново. Местата в отделните градове са обявени в интернет.
В София консултациите ще се проведат в поликлиниката на ВМА. Второ кардиологично отделение на УМБАЛ – Пловдив също се включва в кампанията за безплатно измерване на артериалното налягане и оценка на сърдечно-съдовия риск, информира Zdrave.net. “Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидизация в света, а в България те заемат първо място”, припомни началникът на отделението д-р Боряна Чомпалова. Има тенденция за подмладяване на болестта, като при хора над 15-годишна възраст всеки трети страда от хипертония. Забелязва се и нарастване на броя на пациентите с високо кръвно налягане във възрастовата груха 45-65 г.

ХИРУРЗИ ОТ ВМА И ШВЕЙЦАРИЯ ОБУЧАВАТ ОРТОПЕДИ
30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране, който се проведе във Военномедицинска академия, информира Zdrave.net. Екипът на професор Неделчо Цачев от Катедра “Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия” и водещият хирург – ортопед от Швейцария д-р Александър Метцдорф извършиха две оперативни интервенции по тотална смяна на тазобедрената става, които бяха наблюдавани на живо от специалисти от университетските болници в цяла България.
“За трета поредна година водещ специалист от чужбина участва в нашия курс. И в двата случая имплантирахме тазобедренна ендопротеза с витамин Е”, обясни професор Неделчо Цачев. По думите му, този модел капсула е сравнително нов. Едва от две години се използва от колегите му в Швейцария, Австрия и Германия. Във ВМА се прилага от 1 година.
“Очакванията от този модел капсула са да се подобрят резултатите по отношение на издръжливостта, защото тази протеза издържа по-големи физически натоварвания и има по-малки износвания във времето”, коментира още професор Цачев.

ИЗГРАЖДАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧАВАНЕ НА СПЕЦИАЛИСТИ ПО БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ КРАЙ СОФИЯ
В България да бъде изграден европейски център за обучаване на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи. В него да има и модерно училище за парамедици за нуждите не само на страната ни, а и за цяла Европа. Това предложение бе направено от президента на Световната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който е гост на БЧК по случай 140-та годишнина на организацията. За това информира Clinica.bg.
Председателят на БЧК акад. Христо Григоров обясни, че средствата за осъществяване на идеята ще дойдат отвън, а ние ще предоставим само терен, който е осигурен. „Теренът е на МВР и се намира в близост до базата на БЧК в село Лозен. Очаквам до 7-8 месеца Министерски съвет да гласува и да ни прехвърли земята”, обясни акад. Григоров.
Според него училището за парамедици ще помогне за овладяване на кризата с кадри в спешната помощ. Той лансира и идеята с пожарните коли да се движат линейки с парамедици, както е в Румъния. БЧК обучава такива специалисти в момента, но броят име е малък. Необходими са законодателни промени, за да се реши този въпрос.

СОФИЯ ЩЕ БОРИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ ПО ВИЕНСКИ МОДЕЛ
Градски скутери по виенски модел ще борят мръсния въздух в София. Пилотното въвеждане на такава система вече се подготвя от Столичната община. Това стана ясно по време на срещата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова с градоначалника на Виена Михаел Лудвиг, информира Clinica.bg.
Експертният опит на Виена е особено важен в сферата на качеството на въздуха и развитието на обществения транспорт. Затова кметовете обсъдиха системата за градски скутери, която Виена вече използва. Те разговаряха по няколко теми, в които двата града си сътрудничат. София и Виена имат много активно партньорство в сферите на културата, екологията, градската мобилност и иновациите. Кметовете обсъдиха и предизвикателствата в градската среда и транспорта, свързани с разрастването на населението в двете столици.
София ще продължи да ползва опита на Виена в разработването на иновативни проекти за градска среда и да насърчава работата на стартиращите IT компании, като създава възможности за финансиране на проекти и партньорства с други европейски столици. Агенциите за инвестиции на София и Виена работят заедно от една година, след подписано споразумение за сътрудничество. Двете общини ще продължат съвместна работа в областта на културата, като ще подкрепят реализирането на съвместни международни изложби с фокус върху културното наследство.